Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zdjęcia nocne (kłopoty z ostrością)

Awatar negros
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjęcia nocne (kłopoty z ostrością)

witam klubowiczów,

Od kiedy jeszcze nosiłem się z zamiarem kupna aparatu cyfrowego marzyły mi się nocne wypady na miasto w celu fotografowania miasta nocą. Niestety po pierwszym takim wypadzie okazało się, że 99% zdjęć które zrobiłem jest nieostrych (nie poruszonych, lecz nieostrych). szczególnie jeżeli fotografowany obiekt znajdował się daleko a między obiektem a aparatem panowała ciemność.
    Może jakieś porady od ludzi fotografujących nocą? Jak unikać takich niespodzianek? Zarówno na wyświetlaczu jak i w wizjerze zdjęcia wydawały się ok, ale już na monitorze komputera okazywały się być skiepszczone... Dodam że mój aparat to Olek C745 UZ na razie bez tulei ani filtrów. Zdjęcia były robione ze statywu lub aparat leżał na stabilnym przedmiocie (np. kosz na śmieci

pozdrawiam
    negros
    Olympus C-745 UZ + xD 256 MB + statyw stołowy; moje GG:504560

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Pytanie pomocnicze, używałeś autofocusa, czy ręcznie nastawiałeś ostrość?

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar negros
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    autofocusa... przy ręcznym ustawieniu jakoś sam się gubię. mam chyba za słabe oko żeby ocenić na wyświetlaczu czy obraz jest idealnie ostry czy nie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czasem probuję sfocic cos w trybie nocnym no i faktycznie fotka bywa nieostra wtedy przechodze na manual, minimalna przesłona, maks czas (nawet na korekcji +0,3 lub +0,7) i juz jest znacznie lepiej. A co do focusa to uzywam zawsze auto... mam podobne problemy jak Ty z ustawieniem manualnym...

A ja ostatnio przy zdjeciach w nocy ustawiałam ostrośc manualnie na podstawie oceny "na oko" tego, w jakiej odległości znajduje się fotografowany obiekt. I wszystko ostre wyszło :)) Chyba umiecie ocenić, czy coś znajduje się 50 cm, 2 m czy 8m od was? ;))
    C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw = )
    Wiedźmie foty na PLFOTO
    Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Proponuje przetestować wskażnik laserowy (tylko uwaga na oczy) moj aparat (740) bardzo ładnie ustawia na nim ostrość oczywiście autofocus.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ale jak cos jest wiecej niz 8m to i tak bedzie ostre bo z tego co wiem powyzej ustawienia 8 m jest juz nieskonczonosc. No i przy malej dziurze GO jest juz znaczna.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Można przymknąć więcej przysłonę (co za różnica w nocy, kiedy i tak trzeba dłużej naświetlać) i ustawić ręcznie głębię ostrości tak, żeby obejmowała to co chcemy. Np. wg tego zestawienia: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

PS. Długość ogniskowej podaje się tam jako długość rzeczywista, czyli np. 6,3 - 63mm dla C-765.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar negros
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki za wszelkie propozycje. ślędzę temat z zainteresowaniem i czekam na więcej

pozdrowionka dla wszystkich

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wiedżmo Wspaniała Problem nie tkwi w ocenie odległosci rozniących sie o kilka metrów ale w tym na ile na ostrosc wpłynie pomyłka o 0,5-1 m jesli np obiekt szacuję na odległy o 5 metrów... a moze jednak odległosc wynosi nie 5 a 4 metry? Nie zawsze jest czas/okazja aby zmierzyc...