Witam!
Niedawno nabyłem aparat E-510 i mam taką "zagwozdkę":
Po każdorazowym włączeniu zasilania (głównie robię fotki w trybie PORTRET) mam ustawione ISO na AUTO i wszystkie zdjęcia są robione w ISO100 co mnie dziwi, gdyż LIMIT ISO=400 - i jak jest brak światła to zdjęcia wychodzą poruszone, bo czas ekspozycji automatem ustawia się długi. I za każdym razem (tzn. jednorazowo po każdym włączeniu aparatu) muszę ręcznie zmienić ISO na np. 400.
Kombinowałem na różne sposoby i nie wiem jak ten problem rozwiązać.
Np. W opcji "kluczyk1" mam LIMIT ISO=400. Po ustawieniu "ręcznie" ISO na 400 (np. przycisk OK ISO=400, lub strzałka w dół i 400 lub po prostu w menu>aparat1>ISO=400) wartość ta jest zapamiętywana do momentu wyłączenia i ponownego włączenia aparatu (inne opcje jak np. LIMIT ISO jest zapamiętywana). Natomiast w instrukcji jest napisane, że wartości ustawień są zapamiętywane nawet po wyłączeniu zasilania.
Do tej pory użytkowałem C-740 i w nim jak ustawiłem sobie parametry to wszystkie ustawienia były pamiętane pomimo wyłączania aparatu. W C-740 była jeszcze taka opcja, aby aparat resetował ustawienia po wyłączeniu (nazywało się to chyba POWER OFF=RESET ALL), ale w E-510 nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za takie ustawienie -poza tym wszystkie opcje poza tym ISO są zapamiętywane.
pozdrawiam
Piotr W.