Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: E-510 zapamiętywanie ustawień ISO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-510 zapamiętywanie ustawień ISO

Witam!
    Niedawno nabyłem aparat E-510 i mam taką "zagwozdkę":
    Po każdorazowym włączeniu zasilania (głównie robię fotki w trybie PORTRET) mam ustawione ISO na AUTO i wszystkie zdjęcia są robione w ISO100 co mnie dziwi, gdyż LIMIT ISO=400 - i jak jest brak światła to zdjęcia wychodzą poruszone, bo czas ekspozycji automatem ustawia się długi. I za każdym razem (tzn. jednorazowo po każdym włączeniu aparatu) muszę ręcznie zmienić ISO na np. 400.
    Kombinowałem na różne sposoby i nie wiem jak ten problem rozwiązać.
    Np. W opcji "kluczyk1" mam LIMIT ISO=400. Po ustawieniu "ręcznie" ISO na 400 (np. przycisk OK ISO=400, lub strzałka w dół i 400 lub po prostu w menu>aparat1>ISO=400) wartość ta jest zapamiętywana do momentu wyłączenia i ponownego włączenia aparatu (inne opcje jak np. LIMIT ISO jest zapamiętywana). Natomiast w instrukcji jest napisane, że wartości ustawień są zapamiętywane nawet po wyłączeniu zasilania.
    Do tej pory użytkowałem C-740 i w nim jak ustawiłem sobie parametry to wszystkie ustawienia były pamiętane pomimo wyłączania aparatu. W C-740 była jeszcze taka opcja, aby aparat resetował ustawienia po wyłączeniu (nazywało się to chyba POWER OFF=RESET ALL), ale w E-510 nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za takie ustawienie -poza tym wszystkie opcje poza tym ISO są zapamiętywane.

pozdrawiam
    Piotr W.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Rób na "A"...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No dobrze, mogę robić na "A", ale zastanawia mnie dlaczego:
    1) aparat nigdy nie chce wskoczyć na więcej niż ISO100, gdy jest czułość ustawiona na AUTO (a limit iso=400)
    2) dlaczego nie zapamiętuje ustawienia ISO=400 po wyłączeniu i włączeniu (przestawia się na ISO=AUTO)

Czy mógłby Ktoś kto ma E-510 sprawdzić czy u niego jest tak samo? Może z moim egz. jest coś nie tak?

dziękuję za info i pozdrawiam
    Piotr W.

rocco
    Gość
    1) Aparat ma zaprogramowane algorytmy i nimi się kieruje. Jesli chcesz miec kontrolę nad parametrami korzystaj z trybów M, A lub S.
    2) Dlatego, że jest to program tzw. tematyczny czyli dla tych, którzy nie chcą zawracac sobie glowy szczegółami ustawień. Każdorazowe jego uruchomienie odbywa się z zadanymi fabrycznie parametrami. Porada jak w punkcie 1.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 8.06.08 o 08:32

fotolek
    Gość
    Spprawdziłem dla trybu uproszczonego aparat zawsze powraca do wartości fabrycznych. Zmiany wprowadzone dotyczą tylko aktualnego uruchomienia programu. Jest jak napisał "rocco". W instukcji obsługi (Tryby fotografowania uproszczonego str. 13) jest to jednoznacznie opisane.
    Ciesz się nabytkiem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję bardzo za informacje -musiałem to przeoczyć w instrukcji -no i przyzwyczajenia z poprzedniego aparatu. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Piotr W.