Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 275

Wątek: Zuiko Digital 14-54

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    epicure jeśli chodzi o ergonomię 14-54 z E-410 to jest ok. Oczywiście jest cięższy i to znacznie, ale osobiście nie mam problemu z trzymaniem aparatu jedną ręką, a i tak przy kadrowaniu trzymam za obiektyw. Wobec tego w ogóle nie widzę problemu. Poza tym mam wrażenie, że ten cięższy zestaw łatwiej utrzymać nieruchomo i udaje mi się nie poruszyć przy czasach naświetlania 1/10 s. Wbudowana lampa błyskowa daje tu cień w zakresie 14-18, powyżej nie występują żadne problemy. W zasadzie mimo posiadania obu kitów ograniczyłem się do używania 14-54. Po prostu nie mogę się z nim rozstać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rah Zobacz posta
    Wbudowana lampa błyskowa daje tu cień w zakresie 14-18, powyżej nie występują żadne problemy.
    Tutaj i tak zamierzam zaopatrzyć się w metza 48 AF-1, więc nie będzie problemu. No chyba, że lampa + 14-54 to już będzie za dużo dla takiego body, to wtedy będę główkował, jak rozwiązać problem... Dzięki za opinię, rah.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Grizz czy nie doznajesz przypadkiem takieg lekkiego uczucia "szukania dziury w całym" ?
    Body może być lżejsze,ale szkła nie da się niczym zastąpić jak również jego ilości (co oznacza wagę)+ solidność wykonania korpusu obiektywu(nie z balsy bynajmniej).
    Albo vs albo.
    Dodatkowo jak napisał rah "cięższy zestaw łatwiej utrzymać nieruchomo" wprawdzie krócej niż lżejszy ale bezwładność (masa) ma wpływ na drgania in plus.

Wymień mi miejsca gdzie nie możesz używać statywu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    gdzie nei mogę używać statywu?

Koncerty... wydarzenia sportowe, studio gdzie jest dużo pracy z róznymi ujęciami... pokazy... w sumei kurcze wiecej jest sytuacji w których statyw przeszkadza niż pomaga...

Ergonomia ma znaczenie... m.in dlatego nie zmieniłem e-1 na e510...
    (krcza e-3 to tez nie to...)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Prawdą jest też to, że poczucie komfortu to indywidualna sprawa każdego fotografującego.
    MK

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    O! I to zdanie jest w pełni prawdziwe.
    Jednakże nie uwzględnia czynnika pośredniego : lenistwa czyli "się nie chce".
    Nie istnieje takie miejsce gdzie nie można postawić statywu,ale skoro nie chce się go nosić,przestawiać ...to już jest kwestia indywidualna,niemniej w obliczu możliwości jego postawienia
    Poza tym o czym wszyscy wiedzą ze względu na różnorodność obiektywów i ich wagi nie istnieje żaden racjonalny sposób walki z "ciążeniem" niż statyw.
    A statyw ma zdecydowanie więcej zalet niż wad i od pewnego progu wagi oraz wymaganej stabilizacji jest niezbedny.
    Ok, dośc tych ruizmów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Deneb Zobacz posta
    Nie istnieje takie miejsce gdzie nie można postawić statywu,ale skoro nie chce się go nosić,przestawiać ...to już jest kwestia indywidualna
    Pleciesz dyrdymały. Widziałeś kiedyś fotoreportera ze statywem? Ja nie używam statywu w ogóle (choć mam).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ależ ludzie, mam E510 + 14-54 od kilku tygodni, i były już takie weekendy że prawie sie nie rozstawałem z aparatem. Miałem go na długich spacerach i po lesie i na wieżę wlazłem... No bez przesady, nie sprawia mi żadnych kłopotów. Owszem jak wisi luzem na szyi, to lekko przeważa obiektyw, ale na tyle że nie odczuwam specjalnie jakiegoś dyskomfortu a wręcz przeciwnie bo na każdym kroku odczuwam komfort z pracy tego obiektywu. Do tego zestawu statyw ??
    Bez sensu. Jedynie do zdjęć nocnych przy wielkich czasach w pozostałych przypadkach dacie sobie rade mieszając z ISO i stabilizacją. Zazwyczaj ISO400 wystarcza. parę razy użyłem ISO800 czy więcej i do dla testu raczej
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 5.06.08 o 18:21
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    I co Rafale masz jakiś straszny problem z ciężkością?
    Zatanawiasz się nad takim a śmakim wyważeniem? Watpie.
    Waży ile waży i już.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rah Zobacz posta
    epicure jeśli chodzi o ergonomię 14-54 z E-410 to jest ok. Oczywiście jest cięższy i to znacznie, ale osobiście nie mam problemu z trzymaniem aparatu jedną ręką, a i tak przy kadrowaniu trzymam za obiektyw. Wobec tego w ogóle nie widzę problemu. Poza tym mam wrażenie, że ten cięższy zestaw łatwiej utrzymać nieruchomo i udaje mi się nie poruszyć przy czasach naświetlania 1/10 s. Wbudowana lampa błyskowa daje tu cień w zakresie 14-18, powyżej nie występują żadne problemy. W zasadzie mimo posiadania obu kitów ograniczyłem się do używania 14-54. Po prostu nie mogę się z nim rozstać
    Ja też miałem pewne wahania co do inwestowania w 14-54 do 410ki, ale się przemogłem i kupię. W kicie czasami "brakuje mi obiektywu" przy tych 42mm, a i światła się nieco zyskuje. Zastanawiałem się tylko, jak to będzie z kadrowaniem + obsługą np. pierścienia ostrości? Da się gładko przejść szerszy zakres do nieskończoności bez dodatkowej ekwilibrystyki przy ręcznym ostrzeniu?
    "There's no such thing as free titties"