Nie twierdzę że zestaw e510+14-54 jest niewygodny, natomiast "idealne" wyważenie jest z obiektywami kitowymi. Kwestia przyzwyczajenia.
Nie twierdzę że zestaw e510+14-54 jest niewygodny, natomiast "idealne" wyważenie jest z obiektywami kitowymi. Kwestia przyzwyczajenia.
MK
No ... wyraziłeś co najmniej nieadekwatnie w takim razie. Ponieważ
"obiektyw niemiłosiernie ciąży w dół" kojarzy się mi z targaniem co najmniej wiadra z koksem
Ja trzymam go czasem jedna ręką, ale wygodniej lewą od dołu za obiektyw, gdyż i tak używam zoom'a. Natomiast wiadomo, że kit jest tak lekki i mały że go jakby nie było :P (to oczywiście komplement i zaleta zwłaszcza na wycieczkach)
/*...................*/
/* ...........................*/
Dobra. Oficjalna wersja "obiektyw ciąży w dół" bardziej niż kit![]()
MK
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Nie wiem czy jest sens mówic tu o wyważeniu,w końcu to nie miecz, tym się robi zdjęcia a nie wywija.
A co powiedzieć na zestaw z teleobiektywem gdzie body jest tylko drobnym dodatkiem wagowym?
A może jakiś użytkownik E-4xx i 14-54 wypowie się, jak te szkło sprawuje się z tym korpusem pod względem ergonomii? Przymierzam się do zakupu tego obiektywu, tylko mam obawy, czy ono nie "przerośnie" body. Zresztą i tak sam sprawdzę...
![]()
grizz
Zaczyna ciążyć? To weź podepnij sobie statyw do tego i powiedz, ze kwestia wyważenia ma znaczenie.
A jeśli ma indywidualne znaczenie i to spore to pozostaje dociążyć sobie body, tyle ile potrzeba.
Innego sposobu nie widze - też pewnie źle,czylo ogólnie kiepsko i dramat![]()
sorki... ale statyw nie wszędzie da się używać...
e-1 z fl50 gripem i 35-100 czy 7-14... trzyma się bajecznie... sprzęcik jest kapitalnie wyważony - jazne,ze cięzki ale przynajmniej masz pewnosć chwytu i komfort pracy... z e510 tego nie uświadczysz... zwłaszcza, ze obudowa skrzypi jak nie trzymasz szkła![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.