ZD 14-54 mm lubię za jego profijak napisał Warmik,i małą odległość ostrzenia co przy 54 mm daje całkiem fajne powiększenia
pozdrawiam!!
Peter
ZD 14-54 mm lubię za jego profijak napisał Warmik,i małą odległość ostrzenia co przy 54 mm daje całkiem fajne powiększenia
pozdrawiam!!
Peter
Witam, jestem nowy i przygodę z lustrzankami dopiero zacznę. Stąd moje pytania mogą być dziwne (głupie). Zapytam wprost: czy 14-54 jest kompatybilny z serią E4xx? A jeśli tak, czy są jakieś przeciwwskazania dla skompletowania takiego zestawu (poza wagą obiektywu wobec braku uchwytu w serii)? Pomysł na taki zestaw wyszedł w związku z budżetem i przekonaniem, iż szkło jest ważniejsze od korpusu. Jeśli źle rozumuję, sprowadźcie mnie na dobrą drogę
![]()
Wszystko działa.
Spokojnie możesz brać.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Jako mocno początkujący ośmiele się zapytać o 2 sprawy:
- Czy szkiełko 14-54 mniej szumi w ciemniejszych pomieszczeniach w porównaniu do 14-45. Robiąc fotki 14-45 i później ciaśniej kadrując powstaje nieprzyjemny szum - poprzez nowe szkło można zmniejszyć efekt?
- Jak wygląda rozmazanie tła przy tym obiektywie fotografując całą postać?? Chodzi mi o to czy jest delikatne, czy mocne. Ma ktoś takie zdjęcie żeby zerknąć??
E-3 / ZD 12-60 / FL-50
Szum nie zalezy od szkla, tylko od body i matrycy w nim sie znajdujacej.
W praktyce mozesz powiedziec, ze zestaw body+14-54 bedzie mniej szumil [szumial?] w pomieszczeniu niz zestaw body+kit, gdyz 14-54 jest jasniejszy, wiec przy tym samym czasie naswietlania i przyslonie czulosc matrycy musi byc nizsza, zeby zdjecie bylo tak samo naswietlone. A ze czulosc nizsza, to szum tez![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ponad pół roku temu właśnie tak postąpiłem. Kupiłem tańszy podwójny kit z E-410, a potem dokupiłem używany ZD 14-54 od forumowicza i jestem super zadowolony. Teraz to już nie wiem, czy wiele oszczędzisz rezygnując z E-510. Jaśniejszy obiektyw przydaje się częściej niż mi się wydawało.
Ilekroć pojawia się pytanie o 14-54 tylekroć powtarzam to samo. Świetne szkło. Wszystko dobre co o nim mówią to prawda. Natomiast wady ZD 14-54 + 510tka są dwie: 1) W razie użycia wbudowanej lampy błyskowej powstaje na dole półkolisty cień w zakresie 14-25 mm: światło fascha zachacza o obiektyw. NIestety tracisz wtedy szeroki kąt. Ale już za czasów starego poczciwego Nikusia F65 uważałem, że lampa szkodzi. Więc nie ubolewam nad tym. 2) 14-54 jest ciężki i niestety wyważenie zestawu pozostawia dużo do życzenia - obiektyw niemiłosiernie ciąży w dół. Ale można się przyzwyczaić. Wada ta pewnie będzie bardziej widoczna w 410tce.
Myślę że warto się zastanowić nad 510tką tym bardziej że idzie "nowe" i ceny mogą spaść. Oczywiście jeśli zależy Ci na naprawdę małych gabarytach weź 410tkę.
MK
wujek, 'niemiłosiernie' powiadasz, żart :P
weź sobie ponoś zestaw K10d + Sigma 18-200 f/3.5-6.3 OS DC
to E510 + 14-54 piórkiem ci się wyda.....![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Mam E-410 + 14-54 i nie zauwazylem zadnych przewazen.
Praktycznie nie trzyma sie aparatu jedynie za sam korpus....
Nosilem ze soba kiedys Canon 10D + Tamron 28-75 + akcesoria
i ramie mnie bolalo... od tego.
Praktycznie E-410 + 14-54 to ja nie wiem czy ja mam aparat czy nie
w porownaniu do 10D + 28-75![]()
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak