Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 254

Wątek: E3 a 5D

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Rafał jakie to ma znaczenie czym Wacek czy też inny człek robił fotki w życiu? Gdyby rynek był taki zdroworozsądkowy, to dawno konsumpcja, a za nią nasza cywilizacja ległyby w gruzach
    To prawda, że rynek zdroworozsądkowy nie jest. Umysłami konsumentów manipulują spece od sprzedaży. Obecnie lansują cyfrowe FF, jak widać dość skutecznie.

Ale po to IMHO m.in. istnieją fora dyskusyjne, żeby zdrowy rozsądek przebił się przez marketingowy bełkot. Prawda jest taka, że 99,9 proc. fotografujących NIE POTRZEBUJE CYFROWEGO FF.

ps. Odrobinę znam się na marketingu, bo jestem skończonym magistrem tegoż kierunku. Dzięki Bogu jak dotąd nie przepracowałem ani jednego dnia w wyuczonym zawodzie. I mam nadzieję, że to się nie zmieni.

ps.2. Odrobinę znam się też na robieniu zdjęć (choć nie mam na dowód tego żadnego kwitka).
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 23.05.08 o 20:43
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    [...]tylko - kurczę - główny motyw mu umknął
    A mi się wydaje, że to właśnie Tobie umknęło co było głównym motywem tych zdjęć.

To że dla Ciebie te wszystkie cyferki nic nie znaczą, nie oznacza, że nie ma osób, które sobie z przyjemnością o nich nie porozmawiają.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ej, dziewczęta, spokój. FF, nie FF, E3 najlepszy jest i basta. Chodźcie na irca.

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ale po to IMHO m.in. istnieją fora dyskusyjne, żeby zdrowy rozsądek przebił się przez marketingowy bełkot.
    Wiesz Rafał... kwestia co uznać za marketingowy bełkot, jak i zdrowy rozsądek Fałszywych proroków jest cała masa i stoją po obu stronach barykady

Prawda jest taka, że 99,9 proc. fotografujących NIE POTRZEBUJE CYFROWEGO FF.
    Popatrz... a mimo wszystko FF dostaną

Przypomnij sobie za jakiś czas, to co napiszę... wielu spośród obecnie piszących, że nie potrzebuje FF kupi puszkę z FF I tyle pozostanie z minimalizmu
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 23.05.08 o 23:48

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Popatrz... a mimo wszystko FF dostaną
    Spokojnie. Jak na razie na rynku nie ma ANI JEDNEGO aparatu z cyfrowym FF dla amatorów (nawet zaawansowanych).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Tak na dobrą sprawę to większość użytkowników DSLRów wystarczyłby kompakt. Kupowanie dóbr ponad potrzeby to syndrom naszych czasów...

Spokojnie. Jak na razie na rynku nie ma ANI JEDNEGO aparatu z cyfrowym FF dla amatorów (nawet zaawansowanych).
    Rzeczony 5D jest przecież na wskroś amatorski - to półka 30D/40D tyle, że z FF...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Rzeczony 5D jest przecież na wskroś amatorski - to półka 30D/40D tyle, że z FF...
    Cena IMHO amatorska nie jest. Do tego adekwatny zestaw podstawowych obiektywów i jest jeszcze mniej amatorsko (cenowo).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [QUOTE=Rafał Czarny;184133]To prawda, że rynek zdroworozsądkowy nie jest. Umysłami konsumentów manipulują spece od sprzedaży. Obecnie lansują cyfrowe FF, jak widać dość skutecznie.

(...)

Prawda jest taka, że 99,9 proc. fotografujących NIE POTRZEBUJE CYFROWEGO FF.

QUOTE]

Prawda jest też taka że większość nie potrzebuje 10Mpix ani tym bardziej kilkunastu.
    5Mpix wystarczy większości z naddatkiem, a tym co oglądają tylko na kompie lub robią małe odbitki wystarczyłoby mniej. I co z tego? Każda następna generacja ma więcej Mpix, w kompakty wciska się już 12Mpix mimo iż efekty są gorsze niż przy 5Mpix (Fuji zrobiło F31, który ma mniej Mpix i mniejsze szumy niż obecnie sprzedawane modele, aż jest poszukiwany na allegro i ebay, a teraz tłucze już 10 i 12 Mpix mimo że efekty gorsze).

Mimo iż tych Mpixeli nie potrzeba, nie ma na rynku już nowych aparatów z mniej niż 10Mpix (ostatnio tylko Casio się wyłamało ze swoją superszybkostrzelną hybrydą, oraz Sigma ze swoim Forevonem).

Więcej Mpix lepiej się sprzedaje, więcej funkcji lepiej się sprzedaje (ostatnio face detection), większe matryce też będą lepiej się sprzedawać. A jak wszystkie segmenty lustrzanek sięgną do FF, wymyśli się następny wyznacznik "wartości". DR? Ilość klatek na sekundę? Ilość punktów AF?

PS.
    Przyzwoite szkła pod FF nie są wcale z reguły droższe niż Zuiko PRO i TOP PRO (oczywiście nie biorąc pod uwagę szkiełek Leica do M.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Casio i Sigma na swój sposób odróżnili się od konkurencji. W ich przypadku nie ilość MPix jest tym co przyciąga potencjalnych zainteresowanych.
    A czy pogoń za rozdzielczością ma sens ? Sam nie wiem, ale chyba nie można jednoznacznie stwierdzić, że podnoszenie poprzeczki jest czymś złym.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 23.05.08 o 22:36

| OlyJedi Awatar ch4rlie
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To prawda, że rynek zdroworozsądkowy nie jest. Umysłami konsumentów manipulują spece od sprzedaży. Obecnie lansują cyfrowe FF, jak widać dość skutecznie.

Ale po to IMHO m.in. istnieją fora dyskusyjne, żeby zdrowy rozsądek przebił się przez marketingowy bełkot. Prawda jest taka, że 99,9 proc. fotografujących NIE POTRZEBUJE CYFROWEGO FF.
    niestety to cała prawda o współczesnym rynku konsumenckim, gdzie nam się wszelkimi sposobami próbuje wmówić co jest nam "potrzebne do szczęścia" ,

Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Tak na dobrą sprawę to większość użytkowników DSLRów wystarczyłby kompakt. Kupowanie dóbr ponad potrzeby to syndrom naszych czasów...
    trudno się z tym nie zgodzić, choć akurat moją pierwszą puszką było lustro i jakoś tak zostało do dzisiaj,

pozdrawiam
    E-M10 Mark IIIs, 14-42 EZ, E-520, 14-54 ...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów