Strona 22 z 26 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 254

Wątek: E3 a 5D

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Z tą drogością bądź taniością szkieł to różnie jest. Na początku cena Leici 25/1.4 wydawała mi się absurdalnie wysoka. Potem poprzeliczałem kurs $, jakaś lewa kasa (w sensie niezamierzona) za fotki wpadła więc pomyślałem - kupię dla przyjemności - w końcu nie palę... Kupić nie mogę bo szkło nie jest dostępne, tym bardziej, że korzystam z uprzejmości kogoś w NY i nie chcę go co dwa dni ganiać do B&H z pytaniem czy oby nie mają... Leica jest droga ale inna kwestia to chyba fakt, że pod różne rozmiary sensorów łatwiej bądź trudniej zrobić optykę o danym ekwiwalencie. Mamy w 4/3 doskonałe i akceptowalne cenowo ZD 50/2, świetne zarówno do portretu jak i makro ale nie mamy takiego standarda, naleśnik zbyt ciemny żeby załatwić sprawę. Stąd gdybym miał kupować E-3 + Leicę 25/1.4, taki 5D + C 50/1.4 wydaje się być bardzo rozsądną alternatywą - zyskuje 2 działki na GO, 1 tracę na mydlenie (C 50/1.4 trzeba przymknąć) ale znów zyskuję na używalnym ISO, chociaż nie mam stabilizacji, średnio użyteczniej dla tej ogniskowej...
    4/3 z pewnością jest tańsze ale w pewnych konfiguracjach cenową alternatywą paradoksalnie może być pełna klatka. Tu wychodzi IMHO największa obecna dziura w szklarni E-systemu - brak jasnego standarta akceptowalnego cenowo... A takie szkło bardzo chcę mieć - dorosłem do niego po w sumie już kilkunastu latach focenia..., na analogu 80% fot robiłem standatdem i to wcale nie z braku innej szklarni...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Widziałem zdjęcia kolegi z 5D, zakupił w zestawie z L, 4.0 to niezła lipa, używał AF i dosłownie złapał mu ostrość na włosach które były rozwiewane od wentylatora, a twarz dziewczyna miała już nieostrą. To się pytam na co takie GO? I jak można porównywać cenę? Ja E-3 z 12-60 kupiłem 3 miesiące temu temu za 7600. Kiedy najtańszy 5D z L był za około 10000, do tego nie mam żadnych innych obiektywów, czyli muszę dokupić, a nie oszukujmy się za cenę bardzo dobrego Zuiko nie kupimy bardzo dobrych obiektywów Canona. Także przerzucenie się na Canona to dużo droższa zabawa.
    Właśnie wróciłem z dwu dniowej wyprawy po Sandomierzu i okolicach. Miałem tylko jeden wieczór na starówce, a tak się składa, że niemiłosiernie padało, czy wyciągnął bym 5D na pewno nie. Dzięki uszczelnieniu E-3 mogłem się niczym nie martwić i robić zdjęcia starówki nocą, przecierając tylko co jakiś czas z kropel obiektyw. Dzisiaj był grany zamek Krzysztopór i gdyby nie odchylany lcd musiałbym kłaść się w błoto, a dzięki tej możliwości bez problemu łapałem najciekawsze kadry jakie dało radę. Tylko 2 dni, a inny aparat nie dałby rady.

E-3 Rulez

Ale jest pierwsza strata zgubiłem zaślepkę od wejścia pilota

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Widziałem zdjęcia kolegi z 5D, zakupił w zestawie z L, 4.0 to niezła lipa, używał AF i dosłownie złapał mu ostrość na włosach które były rozwiewane od wentylatora, a twarz dziewczyna miała już nieostrą. To się pytam na co takie GO? I jak można porównywać cenę? Ja E-3 z 12-60 kupiłem 3 miesiące temu temu za 7600. Kiedy najtańszy 5D z L był za około 10000, do tego nie mam żadnych innych obiektywów, czyli muszę dokupić, a nie oszukujmy się za cenę bardzo dobrego Zuiko nie kupimy bardzo dobrych obiektywów Canona. Także przerzucenie się na Canona to dużo droższa zabawa.
    Właśnie wróciłem z dwu dniowej wyprawy po Sandomierzu i okolicach. Miałem tylko jeden wieczór na starówce, a tak się składa, że niemiłosiernie padało, czy wyciągnął bym 5D na pewno nie. Dzięki uszczelnieniu E-3 mogłem się niczym nie martwić i robić zdjęcia starówki nocą, przecierając tylko co jakiś czas z kropel obiektyw. Dzisiaj był grany zamek Krzysztopór i gdyby nie odchylany lcd musiałbym kłaść się w błoto, a dzięki tej możliwości bez problemu łapałem najciekawsze kadry jakie dało radę. Tylko 2 dni, a inny aparat nie dałby rady.

E-3 Rulez
    Tak jak wspominałem... wątek terapeutyczny
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 23.05.08 o 23:49

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    To prawda, że rynek zdroworozsądkowy nie jest. Umysłami konsumentów manipulują spece od sprzedaży. Obecnie lansują cyfrowe FF, jak widać dość skutecznie.

Ale po to IMHO m.in. istnieją fora dyskusyjne, żeby zdrowy rozsądek przebił się przez marketingowy bełkot. Prawda jest taka, że 99,9 proc. fotografujących NIE POTRZEBUJE CYFROWEGO FF.

ps. Odrobinę znam się na marketingu, bo jestem skończonym magistrem tegoż kierunku. Dzięki Bogu jak dotąd nie przepracowałem ani jednego dnia w wyuczonym zawodzie. I mam nadzieję, że to się nie zmieni.

ps.2. Odrobinę znam się też na robieniu zdjęć (choć nie mam na dowód tego żadnego kwitka).
    Masz racje, moze nawet te 99,9% nie potrzebuje cyfrowego FF, ale 0,1 potrebuje z tego 0.05 to zawodowcy, a 0,05 to faceci przy zmywaku, pragnacy udowodnic, ze ich funty warte sa ich ciezkiej 12 godzxinnej pracy. Nawet rozumiem ich stanowisko, czyms trzeba to zycie sobie oslodzic. Konsumcja staje sie lekarstwem na brak wolnego czasu, ciezka prace ponad sily, samotnosc, rozstanie z rodzina, wyobcowanie. Mimo, ze sporo sie o tych problemach pisze nie zawsze sa one rozpoznawalne jako pewne uzaleznienie. Czesto myslimy, ze jakis drozszy prezent sie nam od czasu do czasu nalezy, jako forma terapii. Kupujemy gadzet za jakis grosz, chociaz 50 dobrych albumow z fotografia daloby nam mozliwosc wgladu, studiow, zdobycia doswiadczenia i przemyslenia sposobu pracy innych. Podobnie albumy z malarstwem, ilustrowane relacje z podrozy.
    Jednak lustro Ff robi wrazenie na kolesiach, a kolekcja albumow nie. Nie da sie jej powiesic na szyi i zaszpanowac w niedziele po tygodniu ciezkiej fizycznej pracy.
    Chociaz hybryda ma fajne sterowanie i wyposazona jest lepiej niz lustra Canona lacznie z 5D to ma wielka wade. Co odpowiemy kolesiowi gdy spyta, to lustrzanka, ile ma pikseli, a jakiego zooma? Co mu powiemy, ze to zaawansowany kompakt. Jak on widzial reklame alfy 350 i juz wie, ze lustrzanka to jest to. Alfy ida jak zboze, kazdy je kupuje. Sony ma zloty medal z brylantami i lisciami debowymi za marketing.
    Jak juz sie znudzi uchylny i 14 megapikseli to bedzie tani FF i znowu zostana mistrzem swiata. Osobiscie lubie Sony za szelmowski marketing wlasnie.

Wlasnie konczy sie budowac nowy zaklad fotograficzny, w ktorym urzadzamy atelier-chle, chle, dumna zazwa- studioooo. Wiec zagladamy i dopytujemu co i jak, chodzi o wyposazenie. np. urzadzenie do tel mozna kupic za polowe ceny, wykonane w Polsce, calkiem dobrej jakosci.
    Ni i tak odnawiam znajomosci zawieram nowe, zagladam przez ramie. Naprawde w zakladach foto goscie rzezbia na roznych wynalazkach. Niektorzy sobie chwala Olka E10/20. inni Nikony inni Canony, zapewne kazdy sie do czegos przyzwyczail. Jedno co laczy to dosc niskie modele aparatow i roznorodna optyka, czasami zaskakujace mariaze.
    Wlasciciele nie stoja przy zmywaku i jak widac po zaparkowanych samochodach mogliby to i owo zmienic, nawet dwa razy w roku. Ale maja to gdzies, bo jak twierdza po co??
    Jak widac sa rozne punkty widzenia. Watpie czy zakupili by marka + jasna droga eLke albo E3 + 150/2. Moze popatrzyliby z politowaniem gdybym o tym wspomnial?
    Jak bedziecie chodzili to wstapcie do takich zakladow zobaczycie sami.
    czesc.ch.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Mnie tam każdy aparat, jakiego używam sprawia przyjemność. Małpki czasem wkurzają. Nie lubię joga z Canona, Nikony z serii jednocyfrowej to najdoskonalsza ergonomia na świecie. Olek jest wygodny. Każdym da się zrobić zdjęcia. W tej chwili praktycznie każdy rodzaj fotografii.
    I to tyle w temacie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Mnie tam każdy aparat, jakiego używam sprawia przyjemność. Małpki czasem wkurzają. Nie lubię joga z Canona, Nikony z serii jednocyfrowej to najdoskonalsza ergonomia na świecie. Olek jest wygodny. Każdym da się zrobić zdjęcia. W tej chwili praktycznie każdy rodzaj fotografii.
    I to tyle w temacie.

Pozdrawiam
    Nie ma w tym temacie nawet jednego posta, który by temu zaprzeczał. Temat jak zawsze tego rodzaju tematy nie na temat Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Władasz wspólnym więc pewnie czytasz anglojęzyczne fora. Mniej na nich pseudo zdroworozsądkowych głosów. Na zachodzie nie każdy może pozwolić sobie na wydatek kilku tysięcy euro na sprzęt, a mimo wszystko mniej na nich zazdrości i zawiści. Tak jak wspominałem... dwa nurty z czego wierzę tylko w ten reprezentowany przez Rafała.

W nurt reprezentowany przez fałszywych proroków po pięćdziesiątce próbujących usprawiedliwić własną niedołężność nie wierzę

Zwróć uwagę, że temat tyczył ceny E-3. Skończyło się na tym czy fotoamatorowi potrzebne jest coś więcej jak kompakt. Czy to nie idiotyzm? I jeszcze kwestia tego co, kto i za ile kupuje? Kogo to interesuje? Tylko tych, którzy niestety żyją w ciągłym reżimie finansowym i nie mogą sobie pozwolić na nic więcej jak egzystowanie. Ludzie lubią się żalić i takie tematy pozwalają wyładować własną flustrację To bardziej przekonywanie siebie niż innych.

...Piotr_0602 czy rozważasz zmianę systemu? Jeśli tak, to musisz sam podjąć decyzję. Takie wątki w niczym Ci nie pomogą.
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 24.05.08 o 12:43

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zoom, problem polega nie na tym, że ktoś chce lub myśli o zmianie systemu a na tym, że zamiast powiedzieć że o tym myśli i się waha to pisze ze tak będzie najlepiej dla wszystkich bo to jest przyszłość. To ludzi rusza, każdy ma swą wizję przyszłości lepszą lub gorszą. Stąd tak łatwo o zejście z tematu. Rozterki jednego forumowicza zmieniają się w długoterminową prognozę pogody dla wszystkich i wszędzie. Jednak pogoda ma to do siebie że nie wszędzie dziś pada . U mnie jest słoneczko
    /*...................*/
    /* ...........................*/

rocco
    Gość
    Otoż to.
    Chcesz zmieniać to zmieniaj a nie szukaj usprawiedliwienia czy błogosławieństwa na drogę :/

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Zoom, problem polega nie na tym, że ktoś chce lub myśli o zmianie systemu a na tym, że zamiast powiedzieć że o tym myśli i się waha to pisze ze tak będzie najlepiej dla wszystkich bo to jest przyszłość. To ludzi rusza, każdy ma swą wizję przyszłości lepszą lub gorszą. Stąd tak łatwo o zejście z tematu. Rozterki jednego forumowicza zmieniają się w długoterminową prognozę pogody dla wszystkich i wszędzie. Jednak pogoda ma to do siebie że nie wszędzie dziś pada . U mnie jest słoneczko
    Mogę się pod tym co napisałeś podpisać.

PS. U mnie również piękna pogoda. Cisnę nad ocean

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Mogę się pod tym co napisałeś podpisać.

PS. U mnie również piękna pogoda. Cisnę nad ocean
    Zatrudniles sie nad oceanem? Milo! Z okien widac morze? Czy moze okienka zaparowane?
    Niestety ja w swojej robocie nie mam pieknych widokow. Nad czym bardzo ubolewam.
    Wyslij jakies fotki, chetnie popatrze jak sie Nikon sprawdza. Moze dodamy do tematu Nikosia?
    ch.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów