Strona 19 z 37 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 362

Wątek: RAW

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A ja nie mogę sobie poradzić z ch...rnym CameraRAW. Mam w pracy Photoshopa CS2-kę, ściągnąłem ze strony Adobe CameraRAW w wersji 3.7 (wszystko powyżej wymaga już CS3, którym nie dysponuję), zainstalowałem wtyczkę zgodnie z wytycznymi (do c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\) i... *****.

Nie jestem w stanie otworzyć RAW-a z E-510. Pojawia mi się taki komunikat jak tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=camera%2Araw

Dodam, że przeczytałem tamten wątek i dodam również, że nie mam możliwości użycia polecenia Importuj. U mnie w Photoshopie w podmenu Importuj mam tylko trzy pozycje: Zestawy danych zmiennych (nieaktywna); Adnotacje (nieaktywna); oraz Obsługa WIA (którą jak wybiorę to wyskakuje mi komunikat błędu).

Czy to oznacza, że CameraRAW 3.7 i Photoshop CS2 to oprogramowanie niewystarczające do otwarcia ORF-a z E-510-tki?
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A dlaczego używasz starych wersji?

Camera Raw 4.4.1 jest dostępny. e-510 obsługuje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A dlaczego używasz starych wersji?

Camera Raw 4.4.1 jest dostępny. e-510 obsługuje.
    Bo 4.4.1 prawdopodobnie (?) nie zainstaluję pod CS2.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    a już doczytałem - jakoś znalazłem na forum bez problemu, nie wiem czemu ty nie mogłeś.
    Dla orfów z 510 trzeba mieć cs3.
    Albo radzić sobie tak orf->dng->cs2
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Trochę to bucowata polityka - masz kupiony CS2 za 2k, ale masz nowy aparat, i chcesz używać CameraRAW, to wybul kolejną kasę na nowszą wersję Photoshopa...

(tak tylko sobie narzekam)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Takaszi Zobacz posta
    LukiW napisał
    Witam wszystkich!
    Specjalnie robię nowy topic, bo problem widzę, że jest bardzo poważny i trudno się przepchnąć przez wszystko, by znaleźć coś konkretnego i co w dodatku poprawnie działa.
    Zna ktoś może jakąś aplikację/plugin, który POPRAWNIE przerobi ORF na... coś tam? Piszę nieco ironicznie "coś tam", bo już mi jest obojętnie czy będzie to TIFF, czy BMP, a nawet może być GIF. Niestety google podpowiadają od razu dwa programy o podobnej nazwie (jednym z nich jest Real Converter Pro). Ten drugi to też jakiś Converter. Przerobić owszem przerobią, ale niestety z przekłamaniem barw w RGB. Jest tak samo jak w wielu innych aplikacjach: IrfanView chociażby.
    Jest jakaś sensowna i poprawna alternatywa dla Olympus Master?
    Właśnie przetestowałem Adobe DNG Converter (4.4.1). Przerabia ORF-y na DNG, a te da się już otworzyć w Photoshopie wtyczką CameraRAW 3.7.
    http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3894
    Ostatnio edytowane przez raven66 ; 11.04.08 o 10:24 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wektor Zobacz posta
    Z nieco innej beczki początkującego:

Czy ktoś ma na podorędziu linki do stronek, na których dla porównania umieszczono fotki RAWopochodne z jpegami?
    Jeden obraz to przecież 1000 słów...
    Pozdrawiam
    Może trochę późno, ale lepiej późno niż wcale.
    Oto linki do stron z efektywnością demozaikowania różnych konwerterów RAW:
    http://linuxphoto.org/test_demosaicing.html warto także zapoznać się z Noise reduction test i Highlight recovery test
    - autor Jacek Góźdź Lublin publikuje tylko w j. ang.
    oraz
    http://kennewcombe.com/rawconvtest2.html Raw Converter fine detail comparison
    Generalnie interesowała mnie efektywność UFraw i Raw Terapee.
    Warto zajrzeć!.
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Nie wiem na czym to polega, ale np. przy próbie robienia pseudo hdra, po wgraniu tiffów wywołanych w Lightromie do photomatixa program jakoś dziwnie je interpretuje i automatycznie źle łączy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Nie wiem na czym to polega, ale np. przy próbie robienia pseudo hdra, po wgraniu tiffów wywołanych w Lightromie do photomatixa program jakoś dziwnie je interpretuje i automatycznie źle łączy.
    Jesli chodzi Ci o to ,ze obrazki sie nie pokrywaja dokladnie,to w opcjach trzeba odfajeczkowac.Dawno jego nie uzywalem,ale wiem,ze taka opcja jest.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Jesli chodzi Ci o to ,ze obrazki sie nie pokrywaja dokladnie,to w opcjach trzeba odfajeczkowac.Dawno jego nie uzywalem,ale wiem,ze taka opcja jest.
    Ale jeśli to jest "pseudo HDR" z jednego RAWa to obrazki raczej powinny się pokrywać idealnie?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    pseudoHDRy robi się w LightZone i nie potrzeba nic sklejać, ani wywoływać do tiff. Operuje się na czystym RAW.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów