Zapytano się mnie czy w Gimpie można usunąć zniekształcenie beczkowate.Tak, jest kilka sposobów.
Nie miałem akurat pod ręką zdjęcia z widoczną dużą wadą beczki, ale, jakaś cerkiewka się znalazła
Oryginał nie prostowany i po korekcji
Proszę zwrócić uwagę na łuki ławek przed i po korekcji. Podobnie można zsuważyć różnicę na pionach ołtarza
![]()
1. GimpLensfun
.![]()
![]()
Wystarczy, że wybierzemy swój aparat, swój obiektyw i zatwierdzimy. Gotowe.
2. Skręcanie i zaciskanie
Najlepiej nadaje się do pionów, np. prostowania wygiętych w beczkę słupów. Na testowaym zdjęciu nie będzie widać tak doskonałej korekcji jak w pkt 1, ale czasem tyle wystarczy.
Kąt skręcania ustawiamy na 0
promień ustawiamy na max aby korekcja dotyczyła całego obrazka, lub mniej gdy zależy nam na mniejszej części. Należy wziąć pod uwagę, że zmiany następują od środka.
Przy pomocy zaciskania ustalamy wartość jaka nam pasuje, aby zniwelować zniekształcenie obiektywu.
![]()
![]()
3. Deformowanie.
W tym przypadku wykorzystujemy mysz, aby skorygować błędy obrazu.
Świetne narzędzie pozwalające przeprowadzić korekcję na całym obrazie, lub tylko jego fragmencie. Osiągniemy to zmieniając promień deformacji. Gdy już go ustalimy, najeżdżamy myszą na obrazek i "przesuwamy". Uwaga ! - delikatnie
Reakcja jest jednakowa, bez względu na to czy przesuwamy w górę, w dół, czy na boki.
Można po kolei stosować wszystkie opcje jakie ma narzędzie (wprawa) i osiągniemy doskonały rezultat.
![]()
4. Zniekształcenie soczewki
Bardzo dobre, wręcz doskonałe narzędzie, pozwalające na usunięcie zniekształceń generowanych przez obiektyw, ale nie tylko.
Dzięki powiększeniu możemy zlikwidować białe krawędzie pojawiające się na obrazie - czyli dokładnie dostosowujemy obraz do płótna.
Dzięki kontroli osi X i Y możemy przesunąć w bok fotografującego, tak jakby stał idealnie centralnie, pomimo, że facetowi trochę krzywo się stanęło.
W ten sposób poprawiłem obrazek naszego klubowicza, któremu bardzo podobały się czarne rogi na Jego zdjęciach.
![]()
5. GMIC... następnym razem![]()