Ja przy wywolywaniu ORFa ustawiam prawidlowa ekspozycje i balans bieli. Po wywolaniu podostrzam oraz bawie sie poziomami i to w zasadzie wszystko i ew. odszumiam jesli to konieczne jest.
Ja przy wywolywaniu ORFa ustawiam prawidlowa ekspozycje i balans bieli. Po wywolaniu podostrzam oraz bawie sie poziomami i to w zasadzie wszystko i ew. odszumiam jesli to konieczne jest.
...był Olek jest A6000
ja wołam kilka z różnymi korekcjami WB i ekspozycji, kontrastu, ostrzę wstępnie, trochę mieszam w saturacji kolorów - dalej już tiff lub jpeg i wymazywanko,nakładanko, gradienty, szmery, bajery...albo nic.zależy od dnia i humoru. Ostatnio lubię sobie troszkę pozmiękczac te żyletki z 14-54
z softu do Rawów to lubię Silkipixa, Ligtrooma, ARC i Raw Shootera , tego ostatniego coraz mniej...ARC w najnowszej wersji będzie fajny.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
rap1d, to co zaprezentowałeś wygląda jak UFRaw, bajer domyślnie instalowany z SuSE![]()
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
ciekawe prównanie na forum konkurencji o kryptoniemie "C", kilku programów do wywoływania RAW-ów:
http://canon-board.info/showthread.php?t=19231
pzdr
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Bo to jest ufrawZamieszczone przez daghda
![]()
Pojawila sie nowsza wersja ufraw, na razie snapshot ale juz poprawnie dzialajacyDodano kolejny tryb interpolacji - Patterned Pixel Grouping, odszumianie zdjecia i mozliwosc obrotu/odbicia.
http://ufraw.sourceforge.net/ufraw-0...2007-06-09.exe
Ps. zeby zachowac dane exif trzeba przekonwertowac orfa do dng! Niestety exiv2 nie lubi olympusa![]()
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Informacja dla zainteresowanych:
ukazała się RawTherapee V2.1.1 released
This is a bugfix release. RawTherapee now has a new icon.
Dodam że jest dużo szybsza od v2.0
Zdjęcie wczytuje w ok. 3 sek. w zależności od wybranego algorytmu przetwarzania, ustawianego w preferencjach programu. Metoda HPHD daje dużo lepsze wyniki (jakość i szybkość ) czas wczytywania 3 sek. Natomiast EAHD odczyt raw-a ok. 9 sek. Późniejsze operacje na obrazie to ok. 2 sek. (wycinek w powiększeniu...)
Różne profile np. Neutral, conservative
Teraz można zmniejszać i powiększać okno poprzez kliknięcie na H i F
Inne zmiany warte wspomnienia :
* jak wspomniano zmieniono algorytm demozaikujący na szybki HPHD
* poprawiono algorytm automatycznego balansu bieli
* wprowadzono edytor krzywych tonalnych i luminacji
* poprawiono algorytm ostrzenia, które nie wywołują już szybko artefaktów
Program zachowuje się bardzo stabilnie i doskonale obrabia RAW’y
Pełna kontrola nad kolorami, szumami, prześwietleniami/niedoświetleniami - można odratować/poprawić kadry. Profile, kadrowanie, wygodne okienku powiększonego podglądu, zapis w .jpg, .tiff (8/16 bitów), .png (8/16 bitów). Brakuje tylko większej kontroli przy zapisie .jpg (wpływamy tylko na kompresję, brak próbkowanie składowych kolorów).
Polecam wszystkim program coraz lepszy, jednak autor prosi o wsparcie:
If you like RawTherapee please do not forget about the donation (it is only $5!)
http://www.rawtherapee.com/download.html
Pozdrawiam
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
Ave!
Próbowałem potraktować raw'y zassane z netu i nistety obecna wersja dcraw generuje potężne artefkaty.![]()
Cześć tu Mysza.
Sprobuj w dcraw zaznaczyc -f (four color interpolation), z tego co zauwazylem w olkach usunie to czesc artefaktow.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Ave!
Dzięki, poprawiło to obraz i to diametralnieZamieszczone przez krzysiekz
.
Cześć tu Mysza.