Strona 13 z 37 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 362

Wątek: RAW

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Syd Barret,
    Jaki jest szybki program do przeglądania RAWów?
    Do przeglądania zdjęć, łącznie z RAWami używam programu Picasa . Moim zdaniem bardzo pożyteczny i sprawny. Pliki RAW otwierają całkiem szybko. Nigdy nie miałem z nimi problemów, bez względu na to z jakiego aparatu pochodziły.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Picasa nie ma jeszcze prawidłowo zaimplementowanej obsługi RAWów z E-410/E-510 - zakładają pełne nasycenie w kanale zielonym przy 4096 (powinno być w okolicach 3850), więc na niektórych fotach może być nieco zbyt fioletowo.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Pojawiła się nowa wersja Adobe Lightroom 1.3, obsługuje między innymi e3.
    pzdr

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nowa wersja uFraw!

http://ufraw.sourceforge.net/

paczka dla archa64 (wkrótcxe dla 32bit) i mały opis nowości po polsku.
    http://grizz.pl/ufraw_wersja_0_13
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Vbrzych
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Z nieco innej beczki początkującego:

Czy ktoś ma na podorędziu linki do stronek, na których dla porównania umieszczono fotki RAWopochodne z jpegami?
    Jeden obraz to przecież 1000 słów...
    Pozdrawiam
    Wektor

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wektor
    Z nieco innej beczki początkującego:

Czy ktoś ma na podorędziu linki do stronek, na których dla porównania umieszczono fotki RAWopochodne z jpegami?
    Jeden obraz to przecież 1000 słów...
    Pozdrawiam
    http://www.rawtherapee.com/?page=compare

ale na ile to obiektywne, to nie wiem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    http://www.rawtherapee.com/?page=compare

ale na ile to obiektywne, to nie wiem.
    Ciekawe porównanie...
    Zainstalowałem sobie to Raw Therapee z ciekawości i ilość opcji mnie zabiła . Jest gdzieś dostępny jakiś tutorial po polsku

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Tak w skrócie:
    1. Zmień sobie domyślny profil na neutral - obraz będzie mniej ostry i będzie widoczne nieco więcej szumów, ale będzie też mniej zniekształcony - odszumianie i wyostrzanie to akurat nie są najmocniejsze strony RT, więc lepiej to zrobić później innym narzędziem (Noise Ninja, Neat Image, PS, czy co kto tam lubi).
    2. Główna część zabawy, czyli odpowiednie ustawienie WB, nasycenia kolorów, krzywych, etc. aż do uzyskania zadowalającego efektu.
    3. Wyniki zabawy zapisuj jako TIFF 16b/kanał (do ustawienia w opcjach) - w razie czego będzie lepszy efekt jakbyś chciał nad wyjściowym plikiem jeszcze pracować korzystając z innego programu (np. takiego, który umożliwia pracę w trybie L*a*b*).

dawid_
    Gość
    Znalazłem błąd w RawTherapee. Program źle interpretuje te zdjęcia które zostały wykonane E-1 przy zastosowaniu korekcji ekspozycji. Szumy są wprost proporcjonalne do stopnia korekcji.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    chłopaki potrzebuje pomocy bawie sie Rawmi w OLYMPUS MASTER ale niestety ten program jest dla mnie mało rozbudowany jeśli chodzi o Rawy tylko i wyłącznie próbowałem w camera RAW ale nie wykrywa mi RAWU tzn wykrywa ale nie można nic z nim zrobić czy ktoś mógłby polecić jakiś dobry zaawansowany bądz średnio zaawansowany program do olympusa będę zobowiązany .Chodzi mi o program w którym da sie coś wiecej ustawić niż balans bieli nasycenie kontrast zresztą używacie albo używaliście tego programu to co Wam będę mówił czego brakuje .
    To nie aparat robi zdjęcie tylko człowiek , aparat to tylko narzędzie .

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów