Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Żeby być sprawiedliwym, to teraz to samo robi shop.olympus / explore.omsystem
przez te kody.
Sklep mogły mieć gdzieś producenta, który dzięki specjalnym upustom
opędza więcej sprzętu niż cała sieć dystrybucji.
Mylę się?
Ostatnio edytowane przez dcs ; 6.03.23 o 22:23
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wiecie co, nie wiem jaka będzie przyszłość MFT, ale zaczynam martwić się o przyszłość całej ludzkości.
Po tym co napisał @epicure że forum dyskusyjne przeniosło się na FB, przypomniałem sobie że jestem członkiem grupy o MFT.
Skoro tak, to wrzuciłem tam zdjęcie (to złożone z dwóch kadrów) z komentarzem że chociaż nie jestem miłośnikiem MFT, to jednak zestaw Olympus E-M5 III z 12-45PRO bardzo fajnie się spisał na wyjeździe i jest to fajny uniwersalny system dla podróżników, a wyniki nie są dużo gorsze od FF.
Efekt tego był taki, ze:
- część ludzi zarzuciła mi że porównanie nie jest uczciwe, bo zamiast E-M5 powinienem wstawić zdjęcie z OM-1 który jakoby był odpowiednikiem Sony A7RVIch zdaniem MFT jest lepsze of FF chyba?!
- część ludzi zarzuciła mi, że porównanie nie jest uczciwe bo im FB zjadł jakość i dla nich te zdjęcia wyglądają identycznie (co było właśnie całą ideą tego eksperymentu przecież - że przy prezentacji w sieci różnice są pomijalne)
- część ludzi zarzuciła mi że promuje MFT i na siłę uzasadniam sam przed sobą zakup tego systemu, bo na lepszy sprzęt mnie nie stać jak rozumiem
- jeszcze inna grupa ludzi zarzuciła mi, że porównanie nie jest uczciwe bo FF jest lepsze i koniec.
Generalnie zadowolony nie był nikt
Do nikogo nie dotarło że jestem zadowolony z obu zdjęć, oba są moim zdaniem fajne, i że zwyczajnie chciałem pokazać że malutkim Olkiem też da się zrobić przyzwoite zdjęcie krajobrazowe które nie jest z góry skazane na porażkę tylko dlatego że było wykonane sprzętem z małą matrycą.
Za dużo wymagasz od swoich królików doświadczalnych tzn. grupy fokusowej.
@MAG, a czy te dwa zdjęcia w edycji miały ustawiony identyczny WB?. Jeśli nie to będą wyglądały inaczej. Druga rzecz która wpływa na różnice kolorystyczne, to technologia w jakiej są wykonane matryce i ich oprogramowanie.
Trzecią są profile aparatów w LR.
Jest wielce prawdopodobne, że gdyby otworzyć te zdjęcia z neutralnym profilem i identycznym WB. To wyglądałyby bardzo podobnie.
Jedyną różnicą pozostałby sposób rysowania krawędzi przez obie puszki.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.