Strona 207 z 271 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.061 do 2.070 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    ostatnio byłem w znanym sklepie foto w Gd, ekspzycja sprzętu O/P m4/3 "dużo" skromniejsza niż pozostałych firm, był też potencjalny kupujący mały aparat dla kobiety,sprzedawca proponował fuji i canona o O nawet nie wspomniał składając to w całość i zakładając, że tak się dzieje w większości sklepów nie jest dobrze szkoda
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    @dcs
    Sądząc po grupie m4/3 Polska to raczej jest słabo.

Chyba forum.olympusclub to nie najgorsze miejsce do oceny popularności nowych modeli w naszym kraju.

na jakiej podstawie uważasz że jest słabo ?
    Zwróć uwagę z jakich sprzętów sa te zdjęcia. M1X , OM-1 też, natomiast jest mnóstwo zdjęć z nietanich obiektywów jak choćby 300/f4 czy 40-150
    Przemek Jakubczyk twierdzi że w Polsce sprzedało się też sporo sztuk 150-400 a to już szkło w cenie używanego samochodu.

o puszkach już pisałem- w porównaniu do modeli sprzed kilku lat, mają usprawnienia dla określonych grup fotografów - ptasiarzy, fotografujących obiekty w ruchu itp. Bo radykalnej poprawy pojemności tonalnej czy zmniejszenia szumów na wyższych ISO nie widac i wątpię czy w którymkolwiek systemie jest ona widoczna.
    a nasz forum, sorry ale stoi dziadersami.
    z ambasadorów obecny jest tu Irass i jego makro- ktoś jeszcze ? Przemek ewidentnie nas omija/ ignoruje - choć na forum można zamieszczać zdjęcia w lepszej jakości niż na FB.

co do cen
    jak złapie się combo- obniżka cen (a niektóre ceny np na 100-400 wyraźnie spadły) + kod rabatowy+ cashback to ceny przestają być zaporowe. Może nam się nie podobać taki model handlowy, ale sprzęt foto to nie bułki.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    @dcs

Przemek Jakubczyk twierdzi że w Polsce sprzedało się też sporo sztuk 150-400 a to już szkło w cenie używanego samochodu.
    Ja piszę to zupełnie niezłośliwie, może ktoś się uśmiechnie...
    Fajny jest ten argument o cenie używanego samochodu... Bo wiesz... Używane auto klasy premium można mieć w cenie 12-40
    https://www.otomoto.pl/oferta/merced...-ID6FmmBA.html

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    ostatnio byłem w znanym sklepie foto w Gd, ekspzycja sprzętu O/P m4/3 "dużo" skromniejsza niż pozostałych firm, był też potencjalny kupujący mały aparat dla kobiety, sprzedawca proponował fuji i canona o O nawet nie wspomniał składając to w całość i zakładając, że tak się dzieje w większości sklepów nie jest dobrze szkoda
    a to moim zdaniem kwestia złęj polityki handlowej.
    ja chętnie bym kupił obiektyw w znanym sklepie w Gdańsku, ale jeżeli mam kod rabatowy na minus 10% ważny tylko w sklepie internetowym Olympusa/ OM System, to np 500 zł stanowi deal breaker. rozmawiałem w tej sprawie z Cyfrowymi bo miałem paczkę w drodze i dostałem na e-mail 10% kod rabatowy do sklepu OM System
    zaproponowali mi jakieś 70 zł rabatu .. więc nie odebrałem paczki, zamówiłem w OM i byłem jakies 4 stówki do przodu.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    @Koriolan

Ale takie działanie zniechęca inne sklepy do handlowania tą marką.
    m4/3 i tak ma słabą dystrybucję. Panasonic od dawna był w ograniczonej liczbie sklepów,
    a u OM to się pogorszyło -patrz liczba ofert na ceneo.

Jak z 20+ lat temu pracowałem w firmie zajmującej się m.in. handlem sprzętem foto, to zasadą było niepolecanie sprzętu którego nie masz na stanie -a handlu internetowego jeszcze nie było i nie groziło, że klient któremu przez 40 minut, albo lepiej wszystko tłumaczyłeś, pójdzie do domu, zje kolację, odpali komputer i kupi u konkurencji. Wystarczyło, że mógł pojechać do sklepu w którym jest od ręki.

.................................................. ..........
    Rok: Ilość dostarczonych obiektywów
    pełnoklatkowych i większych //
    obiektywów mniejszych niż pełnoklatkowe [miliony sztuk]
    2011:
    5,7 // 20,3
    2012: 6,6 // 23,7
    2013: 6,1 // 20,5
    2014: 5,9 //17,1
    2015: 5,7 // 16
    2016: 5,3 //13,9
    2017: 5,2 // 13
    2018: 5,7 //12,3
    2019: 4,9 // 9,3
    2020: 3,6 // 5,4
    2021: 4,6 // 5
    2022
    : 4,7 // 5
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 6.03.23 o 21:19

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    a to moim zdaniem kwestia złęj polityki handlowej.
    ja chętnie bym kupił obiektyw w znanym sklepie w Gdańsku, ale jeżeli mam kod rabatowy na minus 10% ważny tylko w sklepie internetowym Olympusa/ OM System, to np 500 zł stanowi deal breaker. rozmawiałem w tej sprawie z Cyfrowymi bo miałem paczkę w drodze i dostałem na e-mail 10% kod rabatowy do sklepu OM System
    zaproponowali mi jakieś 70 zł rabatu .. więc nie odebrałem paczki, zamówiłem w OM i byłem jakies 4 stówki do przodu.
    nie wnikam zbytnio czyja to wina, bo nie ja jestem od tego, na końcu jest efekt w postaci zakupu sprzętu O lub innego, im mniej się sprzedaje sprzętu O tym cena musi być większa, im mniej konkurencyjna cena w stosunku do innych marek tym mniejsza sprzedaż i tak .............., przeciętny kupujący w pierwszej kolejności zwraca uwagę na cenę, myślę, że mało który kupujący wie jaka jest różnica pomiędzy AF po kontraście, a fazowym, itp itd
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    nie wnikam zbytnio czyja to wina, bo nie ja jestem od tego, na końcu jest efekt w postaci zakupu sprzętu O lub innego, im mniej się sprzedaje sprzętu O tym cena musi być większa, im mniej konkurencyjna cena w stosunku do innych marek tym mniejsza sprzedaż i tak .............., przeciętny kupujący w pierwszej kolejności zwraca uwagę na cenę, myślę, że mało który kupujący wie jaka jest różnica pomiędzy AF po kontraście, a fazowym, itp itd
    chodzi o to że sklep może mieć gdzieś producenta, który we własnym sklepie internetowym oferuje lepsze ceny niż u autoryzowanego dystrybutora

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    chodzi o to że sklep może mieć gdzieś producenta, który we własnym sklepie internetowym oferuje lepsze ceny niż u autoryzowanego dystrybutora
    NIe zawsze się to sprawdza. Kilka dni temu kupowałem wiertarko-wkrętarkę akumulatorową Yato. W sklepie internetowym fabrycznym, jest drożej niż w sklepie internetowym z narzędziami.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Bodziu, mówię o konkretnym przypadku. Wiesz dlaczego padło Oly Jedi ? bo ktos upublicznił cennik.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Chwileczkę,
    to nie zostanę Jedi i nie będzie zniżek?
    10 lat na forum w piz..?