Strona 27 z 100 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koza Zobacz posta
    Albo bierze się takie narzędzie, jakie się ma i wyciska ile się da.
    Święta prawda i nic w tym złego. Ja wcale nie twierdzę inaczej, i wydaje mi się że @paparapa też nie.
    Po prostu uważamy że to co prezentuje OM-1 pod względem jakości obrazka jest w zasadzie identyczne z tym co prezentują aparaty takie jak E1 MK III albo G9. Jeżeli są jakieś tam różnice na bardzo wysokich ISO, to pomijalnie małe, to tego i tak trzeba będzie mocnej obróbki na komputerze aby coś z tego było.
    Testy matrycy pokazały jaka jest rzeczywistość, pomimo szumnych zapowiedzi i "bezstronnych" recenzji ambasadorów marki.
    Masz potrzebę używania wysokich ISO na MFT? Nie ma sprawy. Każdy fotografuje tym co ma. Ale wydanie kupy kasy na OM-1 w niczym tutaj nie pomoże. Ja osobiście bym tego aparatu nie kupił, bo:
    - do fotografii turystycznej aparat typu E1 MK III da mi taki sam obrazek a wszystko inne ma bardzo dobre tak czy owak (nie potrzeba mi 120fps w serii), za to kosztuje dużo mniej.
    - do fotografii przyrodniczej ciągle wolę M1X ze względu na unibody z wbudowanym gripem, dwoma bateriami, lepszą ergonomią z obiektywami typu 300 f4 pro, takiej samej jakości obrazka. 60 fps też mi zdecydowanie wystarczy (to aż za dużo). No i cena też dużo niższa.

Taka moja opinia, każdy ma swoją.
    Pozostaje pytanie, kto - o ile M1X i E1 MK III pozostaną w sprzedaży - miałby kupić ten aparat, i czym by się kierował kupując OM-1 zamiast tych dwóch innych kiedy ceny są takie jakie są.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 12.03.22 o 22:25

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Święta prawda i nic w tym złego. Ja wcale nie twierdzę inaczej, i wydaje mi się że @paparapa też nie.
    Po prostu uważamy że to co prezentuje OM-1 pod względem jakości obrazka jest w zasadzie identyczne z tym co prezentują aparaty takie jak E1 MK III albo G9. Jeżeli są jakieś tam różnice na bardzo wysokich ISO, to pomijalnie małe, to tego i tak trzeba będzie mocnej obróbki na komputerze aby coś z tego było.
    Testy matrycy pokazały jaka jest rzeczywistość, pomimo szumnych zapowiedzi i "bezstronnych" recenzji ambasadorów marki.
    Masz potrzebę używania wysokich ISO na MFT? Nie ma sprawy. Każdy fotografuje tym co ma. Ale wydanie kupy kasy na OM-1 w niczym tutaj nie pomoże. Ja osobiście bym tego aparatu nie kupił, bo:
    - do fotografii turystycznej aparat typu E1 MK III da mi taki sam obrazek a wszystko inne ma bardzo dobre tak czy owak (nie potrzeba mi 120fps w serii), za to kosztuje dużo mniej.
    - do fotografii przyrodniczej ciągle wolę M1X ze względu na unibody z wbudowanym gripem, dwoma bateriami, lepszą ergonomią z obiektywami typu 300 f4 pro, takiej samej jakości obrazka. 60 fps też mi zdecydowanie wystarczy (to aż za dużo). No i cena też dużo niższa.

Taka moja opinia, każdy ma swoją.
    Pozostaje pytanie, kto - o ile M1X i E1 MK III pozostaną w sprzedaży - miałby kupić ten aparat, i czym by się kierował kupując OM-1 zamiast tych dwóch innych kiedy ceny są takie jakie są.
    Zgadzam się z tym powyżej.
    Dodam jeszcze, że to nie sprzęt robi zdjęcia. Zdjęcia robi to coś między uszami. Nawet naj naj "najlepsiejszy" aparat nie zrobi tego za nas.
    Spokojnie można robić to jednym aparatem, jak i kilkoma z różnych systemów. Jak komu wygodnie.
    Ja wolę to drugie rozwiązanie, wszak jakiś nałóg trzeba mieć.

Szkoda tylko, że tak gorące dyskusje na tematy sprzętowe nie przekuwają się na ilość zdjęć na forum....

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Chciałem zobaczyć jak wygląda w praktyce edycja RAWów z OM-1. Moje programy nie dostały jeszcze aktualizacji, więc próbowałem pobrać firmowy soft.
    Niestety, aby go pobrać trzeba podać nr seryjny zakupionej puszki.
    To jakiś koszmar niczym z Misia albo rozmów kontrolowanych.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Numer?

https://www.amateurphotographer.co.uk/wp-content/uploads/2022/02/olympus_OM-1_under-with-blx1-battery_2560_DSC09570.jpg

https://www.fotopolis.pl/i/images/4/0/0/dz00NTY2Jmg9MzA0NA==_src_206400-DSC01601.jpg

BJMA002xx
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 13.03.22 o 15:53

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Mnie wkurza że kolejna inna bateria będzie potrzebna....nie można tworzyć nowych slotów na baterie tak by i te ze starszych modeli pasowały?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Numer?

https://www.amateurphotographer.co.uk/wp-content/uploads/2022/02/olympus_OM-1_under-with-blx1-battery_2560_DSC09570.jpg

https://www.fotopolis.pl/i/images/4/0/0/dz00NTY2Jmg9MzA0NA==_src_206400-DSC01601.jpg

BJMA002xx
    Dzieki

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    Mnie wkurza że kolejna inna bateria będzie potrzebna....nie można tworzyć nowych slotów na baterie tak by i te ze starszych modeli pasowały?
    To jest paskudne posunięcie.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Pobrałeś?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    podsumowując, to bateria jest jedyną znaczącą zmianą w stosunku do poprzedniego modelu znaczącą dla posiadaczy wcześniejszych modeli, bo muszą kupić zapasową za setki zeta a może i ładowarkę dodatkową...

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Pobrałeś?
    Pobrałem, uruchomiłem i ......
    Mam bardzo mieszane uczucia. Oczywiście to nie docelowy soft, bo prędzej czy później przyjdą aktualizacje do moich programów.
    Ale nie rozumiem tego, że RAW jest wyświetlany przy edycji w odszumionej postaci.
    No chyba że to tak dobra puszka, że nie widać szumu na zdjęciach w 100% powiększeniu z ISO 128000.
    Albo coś przeoczyłem , albo tak ma być....
    Może ktoś podpowie co i jak.