Ostatnio edytowane przez dcs ; 13.03.22 o 21:35
Z tych obrazków to bateria wygląda mi na bardzo podobną do tej z G9 Panasa. Warto to sprawdzić
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja nie do konca kumam o co Wam chodzi z takim malkontenctwem.
Po pierwsze- wszedzie pre-ordery sa zamkniete, a obiektywow nie ma, i pewnie troche poczekamy. Zainteresowanie bylo bardzo duze, choc w Polsce mniejsze. We Francji juz w ostatnich 2 tygodniach preorder zawiesili, tylu bylo chetnych. Wiec malo celowe jest wybrzydzanie sie, ze nie kupicie. Nie kupicie ( a raczej nie kupimy), bo trudno sie dopchac.
Po drugie-przy wiekszosci nowosci tematy zaczynaly sie od wybrzydzania, potem bylo narastajace zainteresowanie.
Po trzecie skok cenowy jest chyba typowy do nowo wchodzacych modeli.
Jest 200 euro drozej niz X i 400 drozej niz III. Fakt-trzeba doliczyc nowe baterie i nowe ladowarki. I pewnie jeszcze pare innych gadzetow.
Niestety-typowa polityka wielu firm z branzy hi-tech.
Po czwarte to pare osob pisalo, ze chcialby male ulepszenia, lepsze jpg itp. No to sa male ulepszenia
Moze i rzeczywiscie jakosc obrazka wzrasta niewiele, choc wzrasta. Dzialka EVA moze pomoc.
Z mojego punktu widzenia pare ulepszen jest. Troche jakby pod fotografow ozywionej przyrody. Chyba rozsadna polityka, tam w makro i foto przyrodniczym atuty matrycy sa wieksze niz w pejzazu czy portrecie.
Szczelnosc. Ta w mark II pozostawiala troche do zyczenia pomimo pochlebnych opinii. Mi po ulewnym deszczu tak zaparowal wizjer, ze super kolorow ptaki guit- guit na slepo musialam strzelac. Dwa razy w tej samej porze roku ten sam problem (pora deszczowa),masa zmarnowanych okazji.
Szybkosc- rzeczywiscie dla mnie byla wystarczajaca, moze fakt ze na "low" z doostrzaniem jest wiecej komus pomoze w uchwyceniu wlasciwego momentu, ale kasowania identycznych zdjec bedzie sporo.
Wizjer- dla mnie super sprawa, ten z Mark II juz mi troche dawal sie we znaki, zazdroscilam uzytkowniko Panasa.
Wyszukiwanie i sledzenie ptakow i innych zwierzat moze byc duza pomoca jak sie w gaszczu galezi fotografuje. Do tej pory to tracking raczej przeszkadzal w moim modelu. Fajnie, ze dodali inny zwierzaki do algorytmu, moze i jakis up-grade pojdzie w zwiazku z tym do poprzednich 2 modeli. Dla milosnikow zdjec lotniczych tez bedzei ok.
Jako dodatek poprawione menu, choc jak sie fotografuje na 2 body, to zmiany bede upierdliwe. Tylko jak czlowiek skonfiguruje pod siebie, to potem rzadko grzebie w czelusciach.
Pewnie jeszcze dosyc szybko wejdzie pare poprawek do softu, moze jakies mile dodatki.
Mysle, ze za pare miesiecy to kilku z krytykujacych bedzie zmieniac narracje.
A za rok bedzie go mialo paru forumowiczow. Cena pewnie bedzie stala w miejscu ze 2 lata, badz dluzej.
Ostatnio edytowane przez canimo ; 15.03.22 o 02:11
moje pstryki https://www.flickr.com/photos/123515974@N02/
I jeszcze jest jedna pozytywna wiadomość, system się rozwija (mimo malkontentów), nowy body, nowe szkła, jeszcze jakby tylko się Olympus ogarnął o zrobil jakieś fajne, długie, ostre (i najlepiej tanie) szkło do przyrody...
A od kiedy to prostowanie agresywnej zakłamanej reklamy jest malkontenctwem?
Sugerujesz że ilość pikseli w pejzażu jest mniej ważna niż w makro?
I wydaje mi się że niezbyt dobrze rozpoznałeś przyczynę schodzenia w ostatnich czasach towaru, zresztą każdego, na pniu.
Sprzęt wykupują ludzie, aby go odsprzedać po czasie z korzyścią. Dzieje się już tak w wielu krajach. Nie twierdzę że wszyscy tak robią, ale już możesz znaleźć na portalach aukcyjnych takie przypadki.
A będzie zapewne jeszcze fajniej.
Wiekszosc reklam jest agresywna i zaklamana. Nikt nie reklamuje soku z jablek opowiadajac, ze jablko jest owocem, przy produkcji ktorego zuzywa sie najwiecej insektycycdow. Reklamuje sie je jako "samo zdrowie". Wiec stopien zaklamania reklam przestal mnie ruszac od dawna. Inaczej trzeba by zyc w permanentnym kryzysie nerwowym.
Sugeruje tylko ze mnoznik fokalanej oraz duza GO daja wieksze korzysci w makro, czy fotografii zwierzecej niz w pejzazu, czy portrecie. A roznica w wadze w dlugim tele bedzie wieksza na korzysc Olka, niz przy obiektywie standardowym.
Piksele przydadza sie wszedzie, ale pytanie ile ich mozna upakowac na mniejszej matrycy, by to jeszcze mialo sens. Zreszta znakomita wiekszosc na tym forum zna wady i zalety systemu i dokonuje wzglednie swiadomych wyborow.
Przelomu nie ma, wow jest troche mniej wow niz optymisci oczekiwali. Niemniej chyba nie spodziewano sie mniejszej roznicy w cenie niz te standardowe 200 euro.
Nowy wizjer, lepszy autofokus z realna uzytecznoscia sledzenia, nowa matryca i troche lepsza jakosc obrazka, lepsza szczelnosc.
Kazdy indywidualnie rozstrzygnie ile to jest realnie warte.
Argumentu ze zintegrowany grip jest lepszy nie rozumiem. Dla mnie to kwestia tylko i wylacznie roznicy w cenie w stosunku do X, i tylko dla osob uzywajacych gripa. Jak sie nie uzywa, a ja tak mam mimo fotografowania glownie z 300mm, to sie czlowiek ucieszy, ze nie musi go nosic.
Ostatnio edytowane przez canimo ; 15.03.22 o 14:19
moje pstryki https://www.flickr.com/photos/123515974@N02/
Każda krytyka jest pożyteczna, jeśli jest konstruktywna i merytoryczna w odróżnieniu od zaślepionego uwielbienia.
A jęsli zna sie plusy i minusy to można podjąć w miarę świadomą decyzję, jęsli zna sie same skrajności to i decyzja jest podobnie skrajna i odległa od rzeczywistości.