Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Co do AF w Pentaksie nie wypowiem się z autopsji, bo używałem dawno temu i bardzo krótko, ale jak chodziłem z kumplem na nocne zdjęcia w mieście to ja w olku e-m5 używałem AF i było git, kolega z K-30 używał manualnego, bo jak stwierdził w takim świetle nie ufa AF, więc może faktycznie coś w tym jest
Ja używałem i nie było problemów z dobrymi szkłami.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Akurat zle trafiles - Canoniarzhehee kiedys dawno temu uzywalem Pentaxa - ale jestem na biezaco z ich puszkami dzieki znajomym
![]()
I znow zaczyna sie obrazanie innych - niezly poziom prezentujesz soba "bystrzaku"
Tak mowie o AF w porownaniu takze to Nikona - a dokladnie o AF-S (od modelu K-5II gdzie zostal wprowadzony Safox X roznica jest juz sporo zauwazalna) i w poronwaniu do lustrzanek z tej samej półki, bo zgodze sie ze akurat AF-C Pentax ma slabszy nic C i N - ale bardzo poprawil go w stosunku do starych modeli - z ktorymi przypuszczam Ty miales stycznosc - jezeli w ogole miales bo czytajac Twoje wypowiedzi/wywody (zero odpowiedzi co do puszek pomimo dwukrotnie pytalem) mozna stwierdzic/wyciagnac wnioski ze jestes forumowym teoretykiem/pieniaczem ktory gdzies cos kiedys przeczytal i teraz uprawia swoje "błyskotliwe mądrosci"
Szczerze nie znam dobrze e-m5 - ale pamietajmy ze to byla półka wyzej niz K-30,
teraz pytanie jakis soft mial kolega w K-30, bo w K-5 bardzo poprawil AF firmware z konca 2011 - trzeba bylo sprawdzic czy ogolnie byla poprawka do K-30 czy dopiero ja wprowadzili do K-50 :-/ - bo chyba procki byly te same...tak po prostu gdybam
dwa - K-30 to puszka dla amatorow...wiec zapytam z ciekwosci - uzywal AF-S czy moze AF-C a moze AUTO
Dokladnie - ale nie wytlumaczysz tego komus kto albo nie uzywal,albo moze nie wiedzial jakzostaje jeszcze ze ewentulnie ma wiedze sprzed dobrych kilku lat
![]()
na canon-board (i nie tylko) mozna poczytac takze opinie ludzi co uzywali (uzywaja) takze systemu Pentaxa poza Canonem - i sami mowia ze zlego slowa nie powiedzia o AF w gorszych warunkach,
w starszych puszkach moglo byc gorzej z powtarzalnoscia,albo w swietle zarowym - tu sie zgodzilbym...
Ale od kiedy zostal wprowadzony szczegolnie SAFOX X (K-5II) i czytam takie mądrosci - to raz szkoda slow - a dwa - mam ze znajomymi (z roznych systemow) niezła polewke przy porannej kawie![]()
Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 27.02.16 o 02:03
Pewne zmiany zachodziły już od K-7 - miał to być pierwszy korpus z poprawionym AF na tamte czasy i spisywał się nie najgorzej - przynajmniej u mnie a używałem go dwa lata. Potem był kolejny nowy AF w K-5 i powiem, że żadnej rewolucji w pracy AF wg mnie nie było. Dla mnie był to wystarczający dobry AF i pewny bo w gorszym świetle potrafił zwolnić ale nie przeszukiwał zakresu i swoje zrobił.
To co mi przeszkadzało to gorsze zachowanie się niektórych obiektywów o czym wspominałem bo limitedami nigdy nie miałem problemów i podobnie z większością Sigm.
Nigdy nie miałem porównania do pracy Nikonów, Canonów czy najnowszych korpusów wieć nie jestem w stanie powiedzieć jaka jest różnica. Robiłem streeta, zdjęcia turystyczne i dla mnie AF był wystarczający.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
W K-30 aktualizacje firmware nie miały jakiegoś wielkiego wpływu na AF,
co nie oznacza, że było coś z nim nie tak..
Jasne, że można było mieć oczekiwania szerszego rozstawienia punktów AF,
czy zmniejszenia punktu środkowego,
ale celność i szybkość AF wypadała bardzo przyzwoicie.
Od czasu wprowadzenia K-5II, narzekanie na AF-S Pentaxa świadczy wyłącznie o braku styczności z tymi korpusami![]()
Skończ już może te swoje forumowo- towarzyskie dywagacje proszę.
Aż dziwne, że dotąd jeszcze nie zawitał tu dyżurny moderartor.
Nie używasz systenu i masz o nim opinię, rozpowszechniasz cudze opinie, obrażasz.
W taki sposób nie mamy zwyczaju dyskutować tutaj , na tym forum.
Proponuję wrócić do swojej piaskownicy by tam jeśli wspołdyskutanci pozwolą, kontynuować w taki sposób prowadzoną rozmowę.
Ostatnio edytowane przez apz ; 27.02.16 o 10:59
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Proszę o wyważenie formy wypowiedzi. Można merytorycznie dyskutować bez wzajemnego się obrażania. Naprawdę można.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dlatego podalem swoje doswiadczenia - choc jak widac niektorzy nie doczytali nawet tego
Co ciekawe - nawet na "opacznych" za ktorymi testami srednio przepadam - mozna poczytac o celnosci AF(wykresy):
K-5II -> http://www.optyczne.pl/208.3-Test_ap...ergonomia.html
K-3II -> http://www.optyczne.pl/320.3-Test_ap...ergonomia.html
Proponuje jeszcze raz przeczytac co napisalem - gdzie wyraznie napisalem ze uzywalem kiedys i mam przyjemnosc uzywania Pentaxow do dzis od czasu do czasu - wiec raczej ten komentarz bardziej pasowalbym do kolegi wyzej (zycze troche wiecej rozumienia tekstu pisanego) - i to nie ja zaczalem obrazac ale kolega wyzej (wiecej spostrzegawczosci) - wiec moze nie bede komentowal juz reszty Twoje wypowiedzi bo szkoda słow...
Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 27.02.16 o 13:07
Ale sie burza rozpetala ho ho homery krismas
*PRZEPRASZAM!!! NIE CHCIALEM!!!*
Kolego Lukasu, Lukaszu czy jak tam, Cie tam...
Przybyles potrolowac czy o co kaman?Czytasz po lebkach lub wcale, skoro pisalem, ze wszystkie od zarania analogowych, konczac na srednim 645D, to tak bylo, nie musisz mi wierzyc
Zawsze mozna poczytac watek polecam sprzedajacego na forum Pentaxa i kto tam rzadzi
Owe magiczne K5II wykrzaczalo sie jeszcze niedawno na koncertach jesli chodzi o AF, w porownaniu do takiego leciwego D700Sugeruje isc moze na forum Nikona i stawiac te odwazne tezy, to na pewno z chlopakami sobie podyskutujesz
Ew forum rowerowe czy architektoniczne *cos o mostach mowiles i jakichs rowerach*
Bywajac na setkach imprez roznego typu i kalibru, nie raz zapraszalem kolegow na doczepke i nie raz byli to PentaxiarzeWiec tak doswiadczenie przeze mnie przemawia, boleje, tylko, ze na rowerze nie moge juz jezdzic, kolano wysiadlo, jak to powiadaja przez sport do kalectwa....
Cytowanie zas Roberta z optycznych, to policzek dla tak zacnych fotografow tego zacnego forum
Bez obrazy dla Roberta, mialem przyjemnosc nie raz, przesympatyczny jegomosc...
*mowiac wprost dla tych co moze nie zlapia: Robert to dobry fachowiec jezeli chodzi o technike i mierzenie, jednakze fotografia to nie surowa technika w jego przypadku
Ale by nie bylo, kolego Lukaszu, Canony wspominam z usmiechem, szczegolnie mlotki serii 1, boskie, tylko ciezkie cholery byly, a z 2ma Elkami, potrafily po takim nocnym pstrykaniu, odzywac sie jeszcze przez tydzien w kregoslupie
Wracajac do naszego systemu:
Olek szybko nadrobil i to mnie najbardziej cieszy, jedyne czego mi brakowalo, to kropa w systemie do wlasnych zastosowan, za to pod woda?! CUDO. Prozno szukac gdzie indziej tak dobrego, kompletnego systemu.
Milego dnia!
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.