Nie ma to żadnego związku z szumem. Skoro m4/3 szumi na ISO 200, to czemu taki kompakt miałby nie szumieć na ISO 100? I co to komu przeszkadza?
Nie ma to żadnego związku z szumem. Skoro m4/3 szumi na ISO 200, to czemu taki kompakt miałby nie szumieć na ISO 100? I co to komu przeszkadza?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
jak wam szumi to sobie zatyczki do uszu włóżcie![]()
No ma bo zdjęcie z ręki wychodziło ruszone a on je na siłę wyostrzył w puszce i robi przy tym ziarno. Ja wrzuciłem gołe foto JPG bez obróbki i dlatego wyszło, że na ISO 100 ma kaszę większą niż na wyższych czułościach. Chciałem tylko to wyjaśnić żeby ktoś nie wyciągnął z tego błędnych wniosków przy zakupie.
Jak ustawisz zapis na jpg i podbijesz wyostrzenie na maksimum to przy lekko ruszonych zdjęciach robi sie kasza. Sprawdź bo wiem, że testowałes kilka Fuji.
Niemożliwe![]()
po południu udowodnię - wrzucę kilka JPG. Też mnie zdziwiło, że czasem w warunkach gdzie spodziewał bym się ISO 400 lub nawet więcej ten aparat ustawiał ISO 100 a zdjęcia wychodziły takie sobie.
Przyznam, że miałęm wiele funkcji przypadkowo popodbijanych lub włączonych bo bawiłem się nową zabawką ale właśnie urwanie czasu "wyjścia" z ISO 100 rozwiązało problem jak i złagodzenie wyostrzania. Stabilizacja tu nie jest taka jak w OMD i przy czasie 1/30 łatwo już delikatnie ruszyć.
Bo nie ustawiłeś pod siebie maksymalnego progu czasu otwarcia migawki w Auto ISO. Standardowy próg to chyba 1/30 s. Aparat będzie się więc trzymał jak najniższego ISO, dopóki nie będzie musiał przekroczyć tego czasu - dopiero wówczas zwiększy czułość. Nie wiem, jak w X30, ale w bezlusterkowcach można ustawić trzy zdefiniowane wcześniej progi i szybko się między nimi przełączać.
No to jest właśnie to o czym pisałem kilka postów wcześniej.
Nie, wcześniej pisałeś o wyostrzaniu, które podbija szumy tylko przy poruszonych zdjęciach, co jest mocno nieprawdopodobne. Ale nieważne...![]()