Koleżanki i koledzy,
szukam od dłuższego czasu jakiegoś aparatu kompaktowego z jasnym obiektywem, względnie dużą matrycą i rozsądnym rozmiarem.
Początkowo myślałem o zakupie czegoś mini z gwintem m4/3 i skupiłem się na Panasonicu GM1 ale on po podłączeniu czegokolwiek jasnego co mam od E-M1 nie jest wcale już kompaktowy tylko dziwnie kulfoniasty i nieporęczny.
Zacząłem szukać i jest tego tyle, że doznałem szokuPotrzebuję porady najlepiej użytkowników. Biorę pod uwagę:
1. Panasonic LX 100 - jak dla mnie miazga i mam na niego ofertę na nowy tyle, że bez gwarancji za 1800zł
2. Fuji X30 - relatywnie duża jak na kompakt matryca 2/3 i szereg ciekawych funkcji w rozsądnej cenie 1600zł, ale nie rozumiem, dlaczego jest taki wielki przy tak małym obiektywie i matrycyPonoć świetna plastyka obrazu i jakość obiektywu
3. Fuji XQ2 - takie maleństwo z matrycą Xtrans 2/3 za 1200zł tyle, że bez zaawansowanych funkcji - prosty klikacz co mi nie przeszkadza w tym wypadku ale nie wiem...
4. Sony RX100 - myślę o tej najtańszej wersji. Chciałbym te z jaśniejszym obiektywem ale 3 tys za kompakt to przesada choć nim się bawiłem i jest fajny.
Ogólnie szukam aparatu poręczniejszego niż EM1 i koniecznie musi mieć jakiś tam zoom.
Poproszę o rady, uwagi a najlepiej spostrzeżenia z używania![]()