Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: Jaki kompakt na spacery? LX100? X30? a może RX100? albo XQ2? Heeeelp :)

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Jaki kompakt na spacery? LX100? X30? a może RX100? albo XQ2? Heeeelp :)

Koleżanki i koledzy,
    szukam od dłuższego czasu jakiegoś aparatu kompaktowego z jasnym obiektywem, względnie dużą matrycą i rozsądnym rozmiarem.
    Początkowo myślałem o zakupie czegoś mini z gwintem m4/3 i skupiłem się na Panasonicu GM1 ale on po podłączeniu czegokolwiek jasnego co mam od E-M1 nie jest wcale już kompaktowy tylko dziwnie kulfoniasty i nieporęczny.
    Zacząłem szukać i jest tego tyle, że doznałem szoku Potrzebuję porady najlepiej użytkowników. Biorę pod uwagę:

1. Panasonic LX 100 - jak dla mnie miazga i mam na niego ofertę na nowy tyle, że bez gwarancji za 1800zł
    2. Fuji X30 - relatywnie duża jak na kompakt matryca 2/3 i szereg ciekawych funkcji w rozsądnej cenie 1600zł, ale nie rozumiem, dlaczego jest taki wielki przy tak małym obiektywie i matrycy Ponoć świetna plastyka obrazu i jakość obiektywu
    3. Fuji XQ2 - takie maleństwo z matrycą Xtrans 2/3 za 1200zł tyle, że bez zaawansowanych funkcji - prosty klikacz co mi nie przeszkadza w tym wypadku ale nie wiem...
    4. Sony RX100 - myślę o tej najtańszej wersji. Chciałbym te z jaśniejszym obiektywem ale 3 tys za kompakt to przesada choć nim się bawiłem i jest fajny.

Ogólnie szukam aparatu poręczniejszego niż EM1 i koniecznie musi mieć jakiś tam zoom.

Poproszę o rady, uwagi a najlepiej spostrzeżenia z używania

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To prawda RX100 jest fajny, miałem możliwość pstrykania nim przez kilka dni i tak mi się spodobał, że za jakiś czas kupiłem sobie RX100 III i jest jeszcze fajniejszy
    Ja chciałem coś na prawdę kompaktowego, małego co zmieści się w kieszeni, nie ciąży i ma względnie dobrą jakość zdjęć, by sprawdziło się jak nie chce mi się targać C5D.
    Chodząc po górach przydała się funkcja panoramy jak i wygibaśny ekran o lekkości i swobodzie nie wspominając
    Jako jedyny aparat może bym się bardziej zastanawiał nad LX100 głównie z powodu większej matrycy, na pozostałe rzeczy w RX-ie nie ma co narzekać.
    Do tych typów dorzuciłbym jeszcze Canona G7X, nad którym sam się zastanawiałem.
    Pozdr.
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    3. Fuji XQ2 - takie maleństwo z matrycą Xtrans 2/3 za 1200zł tyle, że bez zaawansowanych funkcji - prosty klikacz co mi nie przeszkadza w tym wypadku ale nie wiem...
    To nie jest prosty klikacz. To kompakt klasy premium, serii X z trybami PASM. Ja używam Fuji XF1 ze względu na matrycę EXR. Kupisz za 800 zetów. Ale...trzeba przywyknąć do paru dziwactw. I wtedy potrafi zadziwić możliwościami w scenach z wysoką dynamiką jak i nocnych.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Chodziło mi o to,że nie ma tylu ustawien manualnych dostępnych pod palcem jak reszta stawki.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    Chodziło mi o to,że nie ma tylu ustawien manualnych dostępnych pod palcem jak reszta stawki.
    A dwa kółka i programowane przyciski? Są ergonomiczne.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    A gdzie one są? nie widzę ich na zdjęciach tego aparatu?

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    A gdzie one są? nie widzę ich na zdjęciach tego aparatu?
    http://www.fujifilm.com/products/dig.../fujifilm_xf1/
    Oraz na przykład tutaj...
    http://www.dpreview.com/previews/fujifilm-xf1/5

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Chyba chodziło o pierścień wokół obiektywu i tylną tarczę którą można ustawiać zmianę czasu i przysłonę... jak mnie pamięć nie myli.

MikołajN jakiś czas temu kupiłem Canona s95, potem go wymieniłem na Panasa LX5 a po kilku miesiącach powróciłem do Canona ale tym razem s100 który jest ze mną do dzisiaj. Nie raz go chciałem wymienić na coś nowszego/lepszego ale dalej nie wiem - ten maluch nadal generuje niezły obrazek ma genialną obsługę i nie raz mnie pozytywnie zaskoczył... lubię go
    Jak nie masz wyraźnie sprecyzowanej potrzeby to weź to co Tobie pasuje najbardziej - wszystkie w.w. aparaty są świetne i wyprzedzają technologicznie starsze kompakty.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Mnie by pociągał Panasonic LX 100, (sam bym się skusił za taka cenę od pewnego sprzedawcy) - ma wiele bardzo pozytywnych komentarzy. Dobra jakość zdjęć, świetna optyka i zdjęcia wyciągane z filmu 4K.
    Sony RX100 również ma znakomite zdjęcia ale, jak dla mnie, jest zbyt plastikowy i mały.
    Powodzenia i dobrego wyboru.
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DeWuTe Zobacz posta
    Sony RX100 również ma znakomite zdjęcia ale, jak dla mnie, jest zbyt plastikowy i mały.
    No tak zwłaszcza, że obudowa jest z aluminium, świetnie spasowana
    Pozdr.
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz