OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
a może jednak zastosować się do tego co mówi instrukcja aparatu
Co do testów, może sam spróbujesz zrobić te zdjęcie gazety z statywu przy czasie 15s z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Może zmienisz zdanie bo te z wyłączoną stabilizacją będzie ostrzejsze
Dużo tego "może" mi wyszło![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Akurat zdjęcia na wietrze robię często, raz wieje, raz nie. Dlatego dla świętego spokoju mam cały czas załączoną stabilizację co daje największe prawdopodobieństwo uzyskania ostrego zdjęcia w różnych warunkach.
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
Właśnie sprawdziłem, nawet kilka razy i nie ma żadnej (!) różnicy. Inna sprawa to czy w ogóle przy takich czasach aparat włącza stabilizację?
Dlaczego nie stosuję się do instrukcji napisałem powyżej.
---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------
sprawdziłem też dla 1s i także tu nie ma żadnej różnicy w ostrości.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
To dobrze, się upewniłeśnie znaczy jednak, że w starszych aparatach (inna konstrukcja stabilizacji) będzie tak samo
No raczej włącza bo w instrukcji napisane aby wyłączyć ręcznie stabilizację. Czasem są różne nieścisłości w instrukcjach ale nie sądzę aby w takiej kwestii.
Edit.
Rozumiem też, że na takie informacje w instrukcji (tu z E-M10) nie zwracasz uwagi:
![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.10.15 o 21:11
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Całkiem możliwe, że nie jest tak samo. Warto sprawdzić jeśli się robi takie zdjęcia bo czasem stabilizacja na statywie może pomóc o czym wcześniej pisałem. Chodzi mi głównie o to, że nie ma co generalizować. Kiedyś jeszcze sprawdzałem to na Canonach (IS w obiektywie) i też stabilizacja nie pogarszała ostrości na statywie, choć instrukcja zalecała wyłączanie. Podobna dyskusja toczyła się na tamtejszym forum.
Kurde ten pasek dał mi teraz do myślenia, faktycznie on se fruwał .... chyba go odepnę gdy będę robić kolejne długie naświetlania , tak czy siak dzięki za pomoc![]()
Ja zawsze wyłączam stabilizację, nie jedno zdjęcie na początku skopałem poprzez włączoną stabilizację. Dodam, że i przysłona potrafi strzelić w niektórych przypadkach.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Jeszcze całkiem niedawno nie było stabilizacji w aparacie i nie było problemów jak teraz...(trzy kropki bo jck podgląda wątek
)
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()