Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Ostrość podczas długiego czasu naświetlania

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Inną potencjalną przyczynę takiego stanu jak na zdjęciu zasugeruję (nie wynika z mojego doświadczenia, a usłyszana od innego fotografa): pasek od aparatu, który może działać przy silniejszych podmuchach jak żagiel, doprowadzając do poruszenia statywu. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
    Gdy masz załączoną stabilizację powinna skompensować drgania - łatwo to zobaczyć w wizjerze (widziałem ).
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Może ten typ tak ma, może koledze stabilizacja wysiada i szkoda teoretyzować...
    a może jednak zastosować się do tego co mówi instrukcja aparatu

Co do testów, może sam spróbujesz zrobić te zdjęcie gazety z statywu przy czasie 15s z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Może zmienisz zdanie bo te z wyłączoną stabilizacją będzie ostrzejsze
    Dużo tego "może" mi wyszło
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Inną potencjalną przyczynę takiego stanu jak na zdjęciu zasugeruję (nie wynika z mojego doświadczenia, a usłyszana od innego fotografa): pasek od aparatu, który może działać przy silniejszych podmuchach jak żagiel, doprowadzając do poruszenia statywu. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
    Nie może, a będzie. Ale musi mocno dmuchać. Trzeba go zrefować. Owinąć o nogę statywu pasek. Nie byłoby źle unieruchomić go czymkolwiek.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Nie może, a będzie. Ale musi mocno dmuchać. Trzeba go zrefować. Owinąć o nogę statywu pasek. Nie byłoby źle unieruchomić go czymkolwiek.
    Akurat zdjęcia na wietrze robię często, raz wieje, raz nie. Dlatego dla świętego spokoju mam cały czas załączoną stabilizację co daje największe prawdopodobieństwo uzyskania ostrego zdjęcia w różnych warunkach.

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    a może jednak zastosować się do tego co mówi instrukcja aparatu

Co do testów, może sam spróbujesz zrobić te zdjęcie gazety z statywu przy czasie 15s z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Może zmienisz zdanie bo te z wyłączoną stabilizacją będzie ostrzejsze
    Dużo tego "może" mi wyszło
    Właśnie sprawdziłem, nawet kilka razy i nie ma żadnej (!) różnicy. Inna sprawa to czy w ogóle przy takich czasach aparat włącza stabilizację?
    Dlaczego nie stosuję się do instrukcji napisałem powyżej.

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------

sprawdziłem też dla 1s i także tu nie ma żadnej różnicy w ostrości.
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Właśnie sprawdziłem, nawet kilka razy i nie ma żadnej (!) różnicy.
    To dobrze, się upewniłeś nie znaczy jednak, że w starszych aparatach (inna konstrukcja stabilizacji) będzie tak samo
    Inna sprawa to czy w ogóle przy takich czasach aparat włącza stabilizację?
    No raczej włącza bo w instrukcji napisane aby wyłączyć ręcznie stabilizację. Czasem są różne nieścisłości w instrukcjach ale nie sądzę aby w takiej kwestii.

Edit.
    Rozumiem też, że na takie informacje w instrukcji (tu z E-M10) nie zwracasz uwagi :
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	em10.jpg
Wyświetleń:	426
Rozmiar:	93,0 KB
ID:	158335
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.10.15 o 21:11
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    To dobrze, się upewniłeś nie znaczy jednak, że w starszych aparatach (inna konstrukcja stabilizacji) będzie tak samo
    Całkiem możliwe, że nie jest tak samo. Warto sprawdzić jeśli się robi takie zdjęcia bo czasem stabilizacja na statywie może pomóc o czym wcześniej pisałem. Chodzi mi głównie o to, że nie ma co generalizować . Kiedyś jeszcze sprawdzałem to na Canonach (IS w obiektywie) i też stabilizacja nie pogarszała ostrości na statywie, choć instrukcja zalecała wyłączanie. Podobna dyskusja toczyła się na tamtejszym forum.
    Szwarc, mydło i powidło

| OlyJedi Awatar Spike_poland
    Mieszka w
    Oberschlesien
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Kurde ten pasek dał mi teraz do myślenia, faktycznie on se fruwał .... chyba go odepnę gdy będę robić kolejne długie naświetlania , tak czy siak dzięki za pomoc

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Szkoda, że instrukcja nic nie mówi na ten temat (jeśli się mylę proszę poprawić) i dlaczego w uwagach, przestrogach (M10) pisze w instrukcji aby korzystając z statywu wyłączyć IS ?
    Logicznym by się wydawało, że skoro: ..."jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację"... po co to robić samemu ? Nie rozumiem tego.
    PS.
    Może jakiś link podaj na potwierdzenie tego co napisałeś.

PS2.
    E-PL5 przykładowo ma tylko taką dodatkową funkcję:

Stabilizator obrazu nie włączy się przy czasie otwarcia migawki dłuższym niż 2 sekundy.

Całkiem słusznie bo niby po co miałby się włączać, jednak to nie to samo o czym Ty pisałeś.
    Opcja Auto w stabilizacji służy do wykrywania kierunku panoramowania i nie wyłącza stabilizacji jak napisałem wcześniej. Myślałem, że tak jest - teraz wiem, że nie. Szkoda. I tak zawsze wyłączam IS przy robieniu zdjęć na statywie.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Ja zawsze wyłączam stabilizację, nie jedno zdjęcie na początku skopałem poprzez włączoną stabilizację. Dodam, że i przysłona potrafi strzelić w niektórych przypadkach.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Jeszcze całkiem niedawno nie było stabilizacji w aparacie i nie było problemów jak teraz... (trzy kropki bo jck podgląda wątek)
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA