Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zmiana czasu naświetlania

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zmiana czasu naświetlania

To mój pierwszy post na tym forum a więc witam wszystkich.

Czy jest możliwe wydłużenie czasu naświetlania w C-750UZ powyżej 16 sekund ? Jeśli tak to jak to zrobić ? Pytam o to ponieważ chce fotografować nocne niebo a do tego potrzebne są długie czasy naświetlania.

Pozdrawiam

Yakuza

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Niestety, masz do dyspozycji tylko 16 sekund. Może coś by dało wykonanie serii zdjęć i złożenie ich jakimś softem w rodzaju Image Stackera ( http://www.tawbaware.com/imgstack.htm )?
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    c750 chyba nie ma czasu B, wiec nie mozna wydluzyc ekspozycji. Ale mozna wykorzystac serie zdjec do uzyskania efektu zblizonego do dluzszego czasu. Zajrzyj na strone o astrofotografii, jest tam opisane kilka darmowych programow do skladania zdjec.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    Niestety, masz do dyspozycji tylko 16 sekund. Może coś by dało wykonanie serii zdjęć i złożenie ich jakimś softem w rodzaju Image Stackera ( http://www.tawbaware.com/imgstack.htm )?
    Jack
    bardzo dobry pomysł, a tutaj efekty dość ciekawe: efekty
    było sobie życie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Składanie mam już za sobą z kiepskim efektem Ale cały czas walcze, dziś udało mi się zrobić RAW w aparacie co jest bardzo ważne w astrofotografi A do fotografowania obiektów dalekiego nieba trzeba niestety dłuższych czasów niż 16 sek które nadają się tylko do najjaśniejszych obiektów. Jedyne chyba co mi pozostaje to zmienić obiektyw na większy żeby złapać więcej światła (aparat jest troszkę zmodyfikowany)

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    c750 chyba nie ma czasu B, wiec nie mozna wydluzyc ekspozycji. Ale mozna wykorzystac serie zdjec do uzyskania efektu zblizonego do dluzszego czasu. Zajrzyj na strone o astrofotografii, jest tam opisane kilka darmowych programow do skladania zdjec.
    Możesz użyć dosyć dobrego RegiStax3D.exe
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Próbowałem już dawno Ale serio 16 sekund to znacznie za mało A musiałbym wydłużyć czas do minimum 30 sekund

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    Jack
    bardzo dobry pomysł, a tutaj efekty dość ciekawe: efekty

kurczę, codziennie się przekonuję, że jeszcze malutko wiem o fotografii...
    ekstra ta fotka z linka.
    Ciekawe czy zrobilbym coś w tym stylu Dziadkiem z 14-45?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dodam jeszcze że co do stackowania zdjęć to np. 10x3s lub 1x30s, to efekt będzie całkiem inny, więcej zobaczy się przy 1x30s. A dla osób szukającyh ciekawych ujęć proponuję umieścić aparat na statywie i skierować na drogę mleczną (ale tylko pod ciemnym niebem, miasto odpada) i ustaić jaknajdłuższy czas naświetlania min. 30s, najlepiej do 5min i zobaczycie jak naprawdę wygląda ta droga mleczna Efekt piękny Najlepiej wybrać w aparacie opcje zapisu zdjęć wtedy w formacie RAW, lub ewentualnie TIFF ale w tym pierwszym troszkę więcej materiału się zachowa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yakuza
    Dodam jeszcze że co do stackowania zdjęć to np. 10x3s lub 1x30s, to efekt będzie całkiem inny, więcej zobaczy się przy 1x30s. A dla osób szukającyh ciekawych ujęć proponuję umieścić aparat na statywie i skierować na drogę mleczną (ale tylko pod ciemnym niebem, miasto odpada) i ustaić jaknajdłuższy czas naświetlania min. 30s, najlepiej do 5min i zobaczycie jak naprawdę wygląda ta droga mleczna Efekt piękny Najlepiej wybrać w aparacie opcje zapisu zdjęć wtedy w formacie RAW, lub ewentualnie TIFF ale w tym pierwszym troszkę więcej materiału się zachowa
    Dobra, dobra... zanim sie to stanie (z przyczyn niezaleznych, np. pogoda) to moze zapodasz nam przykladowe zdjecie... taki przyklad, najbardziej namacalny jest najlepszy!
    ...był Olek jest A6000