Nie, ma ustawienie Auto i jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację.
Nie, ma ustawienie Auto i jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację.
Szkoda, że instrukcja nic nie mówi na ten temat (jeśli się mylę proszę poprawić) i dlaczego w uwagach, przestrogach (M10) pisze w instrukcji aby korzystając z statywu wyłączyć IS ?
Logicznym by się wydawało, że skoro: ..."jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację"... po co to robić samemu ? Nie rozumiem tego.
PS.
Może jakiś link podaj na potwierdzenie tego co napisałeś.
PS2.
E-PL5 przykładowo ma tylko taką dodatkową funkcję:
Stabilizator obrazu nie włączy się przy czasie otwarcia migawki dłuższym niż 2 sekundy.
Całkiem słusznie bo niby po co miałby się włączać, jednak to nie to samo o czym Ty pisałeś.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.10.15 o 17:39
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Miałem E-510, instrukcja zalecała wyłączenie stabilizacji jeśli aparat był na statywie.
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
No to wszsytko jasne, równiez przestudiowałem instukcje którą ost. przeglądaem kilka lat temu i faktycznie tam jest taka uwaga, ale wstyd ! wkrótce przetestuję, a dziś byłęm focić i miałem stabilizacje włączoną :/ aż się boję odpalać OV3 ...
Nie wiem co jest napisane i co robi aparat, szczerze mówiąc mało mnie to interesuje, ważny dla mnie jest efekt - a nie wyłączając stabilizacji wychodzi mi zdjęcie ostre. W ogóle nie wiem po co tu pisać elaboraty działa czy nie działa i ciągnąć temat nie wiadomo jak długo jak to nieraz ma miejsce. Wystarczy postawić aparat na statyw, wycelować w gazetę, ustawić odpowiedni czas. Kto ma E510niech pstryknie i w parę minut będzie wszystko jasne a tak będziemy czytać ciągnące się w nieskończoność "doktoraty" na ten temat.
---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------
Tak jeszcze dodając to w EM5 jedyne rozmycia jakie mi wychodziły przy statywie pochodziły do drgań migawki przy niestabilnym statywie i na to trzeba uważać, ale kolega akurat statyw miał dociążony.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Zgadza się o efekt chodzi...autorowi tego wątka. Może za jakiś czas napisze czy pomogło wyłączenie IS przy długich czasach gdy aparat na statywie.
U Ciebie wychodzi ostre nie wyłączając IS (na przekór temu co mówi instrukcja), a nie znaczy, że w starszych konstrukcyjnie aparatach też tak będzie.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ostatnio edytowane przez alnico ; 4.10.15 o 20:24
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Tu nie ma co sprawdzać.
Statyw.
Długi czas.
Stabilizacja wylaczona.
Codzienne focenie tez wyłączona.
Wyjątki to dłuższe czasy z ręki.
I dluuuuugie ogniskowe...na długim czasie.
I bedzie oki.
Inną potencjalną przyczynę takiego stanu jak na zdjęciu zasugeruję (nie wynika z mojego doświadczenia, a usłyszana od innego fotografa): pasek od aparatu, który może działać przy silniejszych podmuchach jak żagiel, doprowadzając do poruszenia statywu. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.