Strona 180 z 217 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.791 do 1.800 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Zobacz czy nie masz włączonej jakieś inne opcji, która uniemożliwia wykonanie zdjęć w trybie HDR - tryb zdjęć seryjnych, telekonwerter cyfrowy, itp. Jeżeli masz ustawiony format zapisu RAW to spróbuj z JPEG lub RAW+JPEG.
    Odpowiedziałem już na to w wątku o przepaleniach w E-M10 https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1209977

Pola00 zadała to samo pytanie w kilku wątkach
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    ja odpowiedziałem w wątku o E-M10, bo może się komuś kiedyś przyda. Sam niedawno stanąłem przed takim problemem, tzn. ztcp nie mogłem ustawić zdjęć seryjnych, okazało się, że był włączony tryb HDR.

Awatar Pola00
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje, za odpowiedzi. Usiadlam jeszcze raz, odstawilam frustracje i znalazlam przyczyne- wlaczone inne opcje. Ale nic na daremne nie poszlo, w jednej z odp. widze link do instrukcji obslugii, najpierw mlasklam widzac go bo przeciez przewertowalam cala od deski do deski z tym ze ta ktora ja posiadam, jest bardzo uboga? Sprzet kupiony w UK jesli to ma jakis wplyw na to wyposazenie pudelka..Takze dzieki wielkie za ten wglad! A co do powielania postu tu przepraszam slabo orientuje sie w srodowisku forum'owym, zalezalo mi na szybkiej odpowiedzi. Dzieki

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Cieszę się, ze pomogłem
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Koledzy jak ostrzyc w zdjęciu Krajobrazowym czy przy zachodzie zeby wszystko było ładni ostre na obiektywie kitowym? Zdać sie na automatykę czy ostrzyc w nieskończoność? No i jak ewentualnie ostrzyc w nieskończoność?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoluka Zobacz posta
    Koledzy jak ostrzyc w zdjęciu Krajobrazowym czy przy zachodzie zeby wszystko było ładni ostre na obiektywie kitowym? Zdać sie na automatykę czy ostrzyc w nieskończoność? No i jak ewentualnie ostrzyc w nieskończoność?
    Jak chcesz wszystko ostre (?) a masz także bliski plan to ostrzysz na hiperfokalną a nie na nieskończoność (ostrzysz manualnie ) - to tak gdy bliski plan wychodzi nieostry przy ostrzeniu na nieskończoność.

---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------

Generalnie używam automatyki ustawiając na daleki plan, z reguły przesłona zapewnia ostrość w całym interesującym mnie zakresie. Gdy najbliższy plan wychodzi poza ostrość to tak jak wcześniej napisałem - hiperfokalna (gapić się w wizjer/wyświetlacz i ustawiać ).
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 16.08.15 o 21:27
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jaka jest wartość przesłony zapewniająca najlepsza ostrość dla obiektywu 14-42EZ? A załóżmy ze patrzymy hiperfokalną przy 14mm i przesłonie f11 jak to ustawić i od jakiej odległości ostrzy?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Od tego są kalkulatory foto jak np. tu:
    http://www.fotografuj.pl/Article/Odl...rfokalna/id/34
    i wiele innych podobnych (w tym na telefon ).
    Ostrzysz na daleki plan, przesłona zapewniająca ostrość od interesującego planu po nieskończoność wg. kalkulatora (lub w praktyce raczej wizjera i oka ). Pamiętaj, że przy mocno domkniętym obiektywie dyfrakcja zaczyna zjadać rozdzielczość .
    Przy hiperfokalnej to i tak nie masz na obiektywie skali ostrości/odległości więc pozostaje kontrola przy użyciu wyświetlacza/wizjera.
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co wpisać w akceptowalnej wielkości krążka?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoluka Zobacz posta
    Co wpisać w akceptowalnej wielkości krążka?
    http://shtr.eu/2008/04/17/coc-krazek-rozproszenia
    możesz zostawić wartość domyślną.
    Szwarc, mydło i powidło