Matryca w tych aparatach pływa. Nawet jeśli stabilizacja jest włączona, to jej mechanizm musi działać, żeby "podnieść" matrycę że stanu spoczynku i utrzymywać ją nieruchomo.
Matryca w tych aparatach pływa. Nawet jeśli stabilizacja jest włączona, to jej mechanizm musi działać, żeby "podnieść" matrycę że stanu spoczynku i utrzymywać ją nieruchomo.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Tak, chodziło mi o wyłączoną.
I tak kiedyś było, ale te stabilizacje ostatnich generacji chyba działają inaczej. Łatwo to sprawdzić zdejmując obiektyw i włączając aparat z wyłączoną stabilizacją. Matryca powinna drgnąć. Inny sposób: potrząsnąć wyłączonym aparatem - luźna matryca powinna grzechotać.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ze stabilizowanych obiektywów miałem panasa 14-42, mam 14-45 oraz 45-150. Żadnego z nich nie słychać, za to czasami przy działaniu stabilizacji można wyczuć trzymając obiektyw lekkie jakby wibracje.
Sprawdziłem właśnie 14-45 siedząc samemu w pokoju, w którym jest prawie kompletna cisza (jedynie lekki szum wentylatora w laptopie). Stabilizację słychać dopiero jak przyłoży się ucho do obiektywu![]()
Czyli można by powiedzieć, że jest niesłyszalna bo trudno przyłożyć jednocześnie oko do wizjera i ucho do obiektywuTak poważniej po tym co napisałeś sprawdzać już nie będę.
Tych wibracji też nigdy nie odczułem ale przy robieniu zdjęć trzymałem, trzymam, zawsze za uchwyt aparatu (dodatkowo najczęściej wizjer przy oku), a nie za obiektyw.
dorzuce foto zrobione w nocy z okna e-m10 bez odszumiania lekko doostrzone. reszta e exifie. powiem, że efekt jest super