Strona 72 z 80 PierwszyPierwszy ... 22627071727374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Moim zdaniem to i tak sredni pomysł zeby błyskać z epl5. Ale da sie na pewno.Sprawa wygody jednak pozostaje.Wychodząc z założenia ze bedziesz błyskał, zmień aparat na nawet starego taniego marka bez straty pewnie finansowej.Szczegolnie ze jeszcze nie masz szkieł. I wtedy zabawa bedzie dopiero. Z tego co czytałem bowiem to chyba fajna puszka i cenowo teraz dostępna bardzo Ja do takich celów mam d700 np Jesli chcesz błyskać, i ludzi focic,Zmieniaj zanim nakupisz klamotow...mz...
    Bez przesady. Błyskałem E-PL5 z lampą FL-600R która jest zauważalnie większa od Nissina i40 i nie było jakoś super niewygodnie.

Jedyne co to brak możliwości używania wizjera przy założonej lampie, i całkowicie nieprzewidywalne naświetlenia w trybie zdalnego sterowania.
    O ile pierwszy problem rozwiązałem kupując E-M10 to już drugiego nie udało mi się ogarnąć...
    Zapraszam do albumu i galerii

urzyszkodnik
    Gość
    Zdalnie - to sie mierzy swiatlomiarką i działa.

Chodzi o to jednak, ze majac zapędy do focenia ludzi, dobrze jest miec klamoty które nie przeszkadzają.
    Stara i tania optyka na C tez poleci chyba bez problemu.
    A głębia ...no cóż...

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Zdalnie - to sie mierzy swiatlomiarką i działa.
    W Nikonie D90 + SB600 zdalne wyzwalanie z pomiarem TTL działało jak na moje potrzeby wyśmienicie, zresztą w Sony A700 (i A55) + HVL-42 też nie miałem uwag.
    Niestety w przypadku E-PL5 (i E-M10 też) + FL-600R to była loteria - ostatecznie sprzedałem lampę.

Przy czym trzeba zaznaczyć że zamontowana na stopce FL-600R działała bezbłędnie (99% mojego błyskania to odbicie od ścian lub sufitu).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wszystko zależy do czego komu potrzebne. Ze mnie żaden fotograf. Mam dwa małe szkraby i chce im robić w miarę udane zdjęcia. To główny cel zakupu małego mobilnego aparatu E-pl5. Wcześniej miałem Fujifilm S1000fd (taki trochę za kobylasty kompakt) Donatowo - ponieważ z tym zakupem otworzyły się nowe możliwości (do tej poty nie miałam aparatu z gorącą stopką i bardzo ubolewałem z tego powodu) koniecznie chce dokupić lampę (lub lampy). Co wyjdzie z tej odnowionej fascynacji fotografią nie wiem.
    FL-600R jest jak dla mnie za duża. Nissin i40 wygląda znacznie lepiej. I właśnie dla tego tak mnie wpienia, że nie działa.

Dziś znowu byłem w sklepie . Sprzedawca uparcie próbował ją odpalić. Wszystkie możliwe sposoby zawiodły. oczywiście znów sprawdziliśmy z FL-600R i tam miód malina. Na wyświetlaczu lampy pokazuje zmianę ogniskowej wszystko działa z automatu - wiec stópka na 100% nie jest uwalona.
    Jak się dokładnie pinom od lampy przyjrzeć to w Nissin piny są w kształcie trójkąta z czubkiem na środku o coś takiego >
    w FL-600R pin wygląda troszkę inaczej trójkąt jest bardziej piło-kształtny _\ , tak że miejsce styku jest przesunięte jedną w stronę (w stronę lcd aparatu).

To, że styki nissina (te od informacji o TTL) nie trafiają dokładnie w miejsce styku to jedyne logiczne wyjaśnienie. Wszystko inne sprawdziliśmy. Ale dla czego na innym e-pl5 działa , na e pl-6 zresztą też.

I co powinienem dodać do serwisu? ale co ja im powiem wszystko działa na oryginalnej lampie.

Chyba kupie mimo wszystko tego nissin i będę walił w trybie radiowym (np na dodatkowym małym
    brackecie - ale to już trochę kłóci się z ideą mobilnego aparatu)
    Poza tym jak już ją będę miał - pomierzę dokładnie te styki (suwmiarką albo jakoś inaczej) i w razie ujawnienia przesunięcia podpiłuje te trójkąty tak, by trafiały we właściwe miejsca.

Trochę to niezła rzeźba, ale co innego mi zostało - to taki akt desperacji.

Ogólnie to mało lamp do tych Olympus'ów.
    Ostatnio edytowane przez hallum ; 27.01.15 o 23:40

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hallum Zobacz posta
    Ogólnie to mało lamp do tych Olympus'ów.
    Pewnie że mniej niż Canonów czy Nikonów, ale masz używane FL-36R, FL-50R, całą gamę nowych i używanych Metzów i oczywiście dwie FL-600R i FL-300R, wspomnianego Nissina i40 i jeszcze Di466. Akurat na brak lamp nie można specjalnie narzekać. Da się kupić zarówno tanie jak i droższe, bardziej "wypasione" modele...

urzyszkodnik
    Gość
    Dla dzieci to kup to jasne szkło. Ja nawet Heliosem ręcznie potrafie ostrzyc i nadąrzam. Kwestja wprawy mz.
    A roznica jest spora w światełku.
    A lampe kup taka, zeby działała.
    Wielkość ... no cóż... lepiej miec w pełni funkcjonalną niz małą mz.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam jeszcze takie pytanko. Czy po wymianie baterii też musicie za każdym razem wpisywać datę i godzinę?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Mam jeszcze takie pytanko. Czy po wymianie baterii też musicie za każdym razem wpisywać datę i godzinę?
    To był błąd w oprogramowaniu E-PL3, dziwię się, że w E-PL5 też to jest.
    Więc albo serwis, albo rób tak:
    otwórz klapkę
    wyjmij kartę
    wyjmij baterię
    włóż kartę
    włóż nową baterię...
    powinno być ok.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nową baterię ????

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    nową baterię ????
    Drugą, zapasową
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Uprawnienia umieszczania postów