Strona 73 z 80 PierwszyPierwszy ... 23637172737475 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ...
    otwórz klapkę
    wyjmij kartę
    wyjmij baterię
    włóż kartę
    włóż nową baterię...
    powinno być ok.
    Skuteczna rada! U mnie data zatrybiła po dwóch podejściach (jedną baterie miałem)
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No to czas zamówić bateryjkę.

I chyba mnie przekonaliście, by zainwestować w szkło 1.8 /45. zamiast w lampę (wiem ile osób zachwala ten 45mm - i na pewno będę chciał go mieć, ale czy na mieszanie nie jest zbyt wąski).

..... a lampę jeszcze przyjdzie czas. Może do tego czasu rozgryzę problem z kompatybilnością nissina.

urzyszkodnik
    Gość
    Czy jest wąski ?
    Ustaw kita na podobna wartość i zobaczysz.
    Wiosna niebawem. Wiec i tak na dwór zycie sie przeniesie ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Czy jest wąski ?
    Ustaw kita na podobna wartość i zobaczysz.
    Wiosna niebawem. Wiec i tak na dwór zycie sie przeniesie ...
    Kit jest trochę szerszy

Ale inna sprawa że dla mnie 45 1.8 jest za wąski. Wolałbym chyba 25mm 1.8, a sam najczęściej używam 17mm 1.8.
    Zapraszam do albumu i galerii

urzyszkodnik
    Gość
    Ja mam przyspawany 17mm f2,8.
    Ale portretu raczej tym sie nie zrobi...
    Ps.
    Moze dodam: wąskiego portretu. Z "bliska".
    Choc mamy w aparacie w sumie możliwość włączenie ogniskowej x2...
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 29.01.15 o 10:14

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Myślałem, że tylko ja mam problem z datą, widać nie jestem chyba jedyny, ani porada powyższa a nawet twardy reset nic nie pomógł. Serwis jednak w tej sytuacji daruję sobie, usterka jest tak mało znacząca, że można to niemal traktować jako niedogodną cechę niż coś co wymagałoby interwencji serwisu.
    Moj pen stał się wręcz kompaktem z 1.8/45mm, wąski kąt widzenia wymaga czasem bardziej kreatywnego podejścia.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam problem ze zrozumieniem tych jasności obiektywów. Może mi to ktoś mądrzejszy odpowie. Weźmy dla przykładu ten 1.8/45mm.
    Rozumiem, że to 1.8 wskazuje na przesłonę. w kitowym najniższa wartość to 3.5. Mam jednak takie pytanie.
    Jeśli ten obiektyw 1.8 ustawie na przesłonę 3.5 to będę mieć więcej światła niż w kitowym?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hallum Zobacz posta
    Mam problem ze zrozumieniem tych jasności obiektywów. Może mi to ktoś mądrzejszy odpowie. Weźmy dla przykładu ten 1.8/45mm.
    Rozumiem, że to 1.8 wskazuje na przesłonę. w kitowym najniższa wartość to 3.5. Mam jednak takie pytanie.
    Jeśli ten obiektyw 1.8 ustawie na przesłonę 3.5 to będę mieć więcej światła niż w kitowym?
    Jeżeli w dwóch obiektywach ustawisz jednakową wartość przysłony to do matrycy w tym samym czasie dotrze tyle samo światła. Jeżeli porównujesz światło 45/1.8 do kita to raczej powinno się porównać zbliżone ogniskowe, 14-42 na dłuższym końcu ma f5,6.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hallum Zobacz posta
    Jeśli na obu ustawisz taka samą przysłonę to w obu przypadkach wpadnie przez nie tyle samo światła.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Jeśli na obu ustawisz taka samą przysłonę to w obu przypadkach wpadnie przez nie tyle samo światła.
    W rozsądnym przybliżeniu masz rację. Ale gdyby zbadac sprawę bardzo dokładnie - w kitowym obiektywie wpadnie nieco mniej. Dlaczego? Bo liczba przysłony definiowana jest w oparciu o rozmiary geometryczne - żrenicy wejściowej i ogniskowej obiektywu. Nie uwzględnia natomiast strat światła wskutek nieidealnej przezroczystosci szkła soczewek i odbić światła od ich powierzchni. Obiektywy zmiennoogniskowe to zazwyczaj bardziej skomplikowane konstrukcje optyczne od prostych stałoogniskowych standardów - zawierają więcej soczewek i straty w nich swiatła są większe.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Uprawnienia umieszczania postów