Strona 68 z 80 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

urzyszkodnik
    Gość
    Tez argumenty o stabilizacji sa takie same jak oglądanie szumu na 100% powiekszeniach. Zamieszanie robią.

Kup po prostu wskazany epl7.
    Zdjęcia bedziesz pewnie robił duzo lepsze.
    Ja zostanę tradycyjnie przy statywie. Stabilizacja w epl5 mi wystarcza.
    Do reszty mam iso i czas oraz optykę. No i statyw...
    Ale każdemu jak kto woli

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Lepszej stabilizacji, która w epeelach jest taka sobie - do czasu epl7.
    Dobrej stabilizacji nie sposób przecenić... ta w PEN'ach niestety jest kiepska
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    A co tu stabilizował bedziesz przy tak wysokim iso ?
    Pomimo dobrej matrycy - przy fotografowaniu ludzi jednak nie można wyjść poza ISO 800
    No proszę...róbcie zdjęcia
    No to właśnie robiłem wczoraj małą sesję...
    To statyw załatwi sprawę. Nie stabilizacja.
    tak - trzy modelki, fotografów kilka razy więcej,
    plus wizażystki, kelnerki i paru przygodnych gapiów wchodziło sobie na głowę w małym, ciasnym i ciemnym klubie...
    I ja miałbym tam biegać ze statywem...

Gdyby nie znakomita stabilizacja w OMD to nie miałbym pewnie żadnego udanego zdjęcia - i to pomimo przysłony F1,2.
    I wcale nie dlatego że modelki się poruszyły...

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    W klubie to trzeba uzyskać krótkie czasy migawki, pewnie z 1/200 albo krótszy. Tutaj stabilizacja niewiele pomoże.
    Szkło f0.95 pewnie też by nie zaszkodziło.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    W klubie się używa lampy. Bez niej nawet FF z najjaśniejszym szkłem poleganie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Ktos cos o baterii mówił...
    Ja mam jedną. Planowałem kolejna na wakacje, ale w
    Sumie nie było po co.
    Bateria trzyma jak trzeba. Wystarcza mi na minimum pare dni w sumie.
    I na wiele godzin focenia.
    Wiele to znaczy bardzo długo...czyli wiele godzin. Nie jedną.
    A szum ? Mam inne aparaty. Tez szumią. Każdy inaczej. FF tez szumi...no i co z tego ?

Epl5 to fajna zabawka.
    Ma wszystkie potrzebne tryby. Jest mały. Szkła pasują wszystkie jakie wymyślono.
    Co mozna chcieć wiecej ?
    Wystarcza na ok 280-300 zdjęć, przez tydzień focenia, raz udało mi się w jednym dniu fotografowania zrobić dobrze ponad deklarowane 350 zdjęć. Dodatkowa bateria będzie dobra, zawsze się przydaje, dwie baterie to masz ponad 600 zdjęć, niektórzy tyle robią przez cały urlop, jak się zapomni ładowarki a obie są naładowane nie będzie tragedii.
    Wspominałem o baterii, ale nie jej wydajności a tym, że po każdym jej wyjęciu (np w celu naładowania ) musze ustawiać datę. To usterka zbyt błaha aby pozostać bez aparatu na tydzień czy dwa tygodnie.
    Co do stabilizacji, wg moich obserwacji nie jest tak źle, może to zależy od egzemplarzy, ? ogólnie nie jest gorzej niż ww A35, jak robię na tele (150mm ) 1/60s daje radę zrobić ostro, wolę to mieć niż nic. 1/15s śpiący kotek z 1.8/45mm też ostro.
    Kupiłem PL5 gdyż na początku września jeszcze PEN 7 nie był wszędzie dostępny ( i droższy, od razu chciałem mieć sensowny zestaw, w ogóle wpierw miało być a6000, ale za cenę niemal 3k miałbym tylko 16-50 ) , dziś radziłbym o ile to możliwe zakup PL7, dużo lepsza stabilizacja, sterowanie smartfonem, lepszy monitorek i jeszcze bardziej styl retro, czyli ładniejszy (a to ostatnimi czasy bardzo lubię ).
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

urzyszkodnik
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Pomimo dobrej matrycy - przy fotografowaniu ludzi jednak nie można wyjść poza ISO 800
    plus wizażystki, kelnerki i paru przygodnych gapiów wchodziło sobie na głowę w małym, ciasnym i ciemnym klubie...

Gdyby nie znakomita stabilizacja w OMD to nie miałbym pewnie żadnego udanego zdjęcia - i to pomimo przysłony F1,2.
    Z pełnym szacunkiem do Ciebie oraz Twoich umiejętności - to jak widze jeszcze długa droga przed Tobą...
    Bzdury bowiem piszesz i tym samym mieszasz w głowach ludziom.
    Poczytaj. Praktykuj. Pozniej pisz.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Jakby dobra nie była stabilizacja, nawet 5EV to i tak nie uratuje poruszonego zdjęcia ludzi, ona kompensuje tylko drgania naszych rąk, nieraz mam tak, że zrobiłem zdjęcie Maksikowi , wydaje się poruszone, chociaż było co najwyżej 1EV, problem, że łebkiem drgnął, jeśli w głębi była podłoga jest idealnie ostra.
    Pasjonat amator

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta

Jesli ty takie pstrykanie nazywasz ,ze to sesja to ja chyba jestem Marlon Brando.
    Na sesji to Ty decydujesz co i jak,gdzie i z kim.Robisz sesje i narzekasz bo fotografow bylo wiecej.
    Ze smiechu nawet pisac dalej nie moge.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W klubie się używa lampy. Bez niej nawet FF z najjaśniejszym szkłem poleganie.
    A jednak OMD nie poległ...
    Nie wszędzie lampy można używać.

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    W klubie to trzeba uzyskać krótkie czasy migawki, pewnie z 1/200 albo krótszy. Tutaj stabilizacja niewiele pomoże.
    Szkło f0.95 pewnie też by nie zaszkodziło.
    Trzeba nie trzeba... a przy czasach 1/40 - 1/15 całkiem sporo pomaga.
    Pewnie że szkło f0,95 by nie zaszkodziło (chociaż głębia ostrości już mogła), ale niestety jaśniejszego niż 1,2 nie posiadam

Z pełnym szacunkiem do Ciebie oraz Twoich umiejętności - to jak widze jeszcze długa droga przed Tobą...
    Bzdury bowiem piszesz i tym samym mieszasz w głowach ludziom.
    Poczytaj. Praktykuj. Pozniej pisz.
    Piszesz o szacunku którego jednak w ogóle nie posiadasz...
    jak widać wiesz wszystko najlepiej, znasz warunki mojej wczorajszej sesji lepiej ode mnie

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Jakby dobra nie była stabilizacja, nawet 5EV to i tak nie uratuje poruszonego zdjęcia ludzi, ona kompensuje tylko drgania naszych rąk...
    Jakbym nie wiedział... może przeczytaj co napisałem - modelki bardzo rzadko były przyczyną poruszonych zdjęć.

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Na sesji to Ty decydujesz co i jak,gdzie i z kim.Robisz sesje i narzekasz bo fotografow bylo wiecej.
    Ze smiechu nawet pisac dalej nie moge.
    No to gratuluję poczucia humoru i zdrowia życzę
    Na imprezie byłem tak trochę z przypadku - nic nie organizowałem - i na nic przecież nie narzekam... tłumaczyłem tylko, ale jak widać niepotrzebnie

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Szkoda, że z f/1.2 jest tylko jedno szkło w naszym systemie (z AF ) i do tego tak drogie, powinno być tego więcej, a klasa f/1.8-2.0 być raczej "amatorską".
    Stabilizacja moich doświadczeń przydaje się do statycznych scen, kiedy mamy czas typu 1/4 s człowiek poruszy się na 8 z 10 zdjęć. Do foto ludzi średnio się nadaje.
    Pasjonat amator

Uprawnienia umieszczania postów