Strona 69 z 80 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta

No to gratuluję poczucia humoru i zdrowia życzę
    Na imprezie byłem tak trochę z przypadku - nic nie organizowałem - i na nic przecież nie narzekam... tłumaczyłem tylko, ale jak widać niepotrzebnie
    Toz sam pisales,ze robiles sesje.To w koncu Jak?Byla sesja? Czy focenie przy okazji picia piwa w klubie ze znajomymi? Bo to dla mnie Dwie pary roznych butow.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Toz sam pisales,ze robiles sesje.To w koncu Jak?Byla sesja? Czy focenie przy okazji picia piwa w klubie ze znajomymi? Bo to dla mnie Dwie pary roznych butow.
    Czepiasz się słówek - czy sesja jest tylko wtedy gdy ja jestem jej organizatorem?
    Była sesja, był organizator - nie było piwa ani znajomych...

urzyszkodnik
    Gość
    Z ta sesja to widze tak samo jak z technika Twojej fotografi...
    Niby cos tam było, ale widać ze z prawda sie mijasz ...
    Tak jak z ta stabilizacja i foceniem ludzików na "sesji" lub sesji.

Zapisz sie na jakis kurs, ksiazke kup, pogadaj moze ktos Cie zabierze na jakies focenie.
    Na ta chwile, to śmiechu kupa...
    No i zdjęcia rób. Do ludziów zaś stabilizację wyłącz...lampe kup.
    Ale co ja tam wiem...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    A co tu stabilizował bedziesz przy tak wysokim iso ?
    To statyw załatwi sprawę. Nie stabilizacja.
    Tez argumenty o stabilizacji sa takie same jak oglądanie szumu na 100% powiekszeniach. Zamieszanie robią.
    Nie no wymiękam. Jakie zamieszanie? Sorki ale odnoszę wrażenie, że w kwestii stabilizacji nie wiesz o czym piszesz. Rozumiem, że stabilizacja w epl5 Ci wystarcza, ale zrozum, że w nowszym aparacie jest duuuużo (!) lepsza. Być może zaglądnie tu ktoś mający dylemat czy kupić epl5 czy epl7. Dobrze więc żeby wiedział, że w nowszym aparacie jest znacznie skuteczniejsza, mało tego jest pozbawiona irytującej cechy, że nawet na "bezpiecznych" czasach stabilizacja potrafi zepsuć zdjęcie (IBIS blur issue). Pewnie, że możesz proponować wysokie ISO lub statyw i deprecjonować stabilizację, możesz też napisać, że kiepski fotograf nie zrobi niczym dobrego zdjęcia, ale to jest właśnie rozmydlanie tematu i robienie zamieszania.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Z ta sesja to widze tak samo jak z technika Twojej fotografi...
    Niby cos tam było, ale widać ze z prawda sie mijasz ...
    Tak jak z ta stabilizacja i foceniem ludzików na "sesji" lub sesji.

Zapisz sie na jakis kurs, ksiazke kup, pogadaj moze ktos Cie zabierze na jakies focenie.
    Na ta chwile, to śmiechu kupa...
    No i zdjęcia rób. Do ludziów zaś stabilizację wyłącz...lampe kup.
    Ale co ja tam wiem...
    No właśnie... niewiele, żeby nie powiedzieć że nic...
    Co prawda ocena czyjejś techniki fotografii na podstawie własnego widzimisię, to jedynie ignorancja, (i ośmieszanie, ale samego siebie)
    ale wmawianie mijania się z prawdą to już oszczerstwo...

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Co do stabilizacji w PL-5, to max co ja umiem zrobić (ale niestety powody zdrowotne uniemożliwiają stanie się posągiem ) , mnie to wystarczy, ale jak pisałem wcześniej, na dziś o ile finanse pozwalają lepiej kupić PL-7 (nie tylko stabilizacja a lepszy ekran, smart itp ), takie zdjęcie zrobiłbym z jeszcze dłuższym czasem, lub byłoby idealnie ostre bez "ale".

ISO-500 | f/2.0 | 1/15s
    niżej zejść się nie da, jak na 45mm to tak sobie. ale dobrze, że jest.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC130244.JPG
Wyświetleń:	159
Rozmiar:	635,8 KB
ID:	137286  
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

urzyszkodnik
    Gość
    Jak z dziecmi.
    Zrobią wszystko zeby udowodnić swoje racje. Nawet słowa jak "oszczerstwo" padają.
    Ciasteczka sa świetnym przykładem. Na zastosowanie stabilizacji. (Rada - światło zapal. Okno odsłon. Lampe włącz.)
    Ale
    Jeden tu kolega pisał o stabilizacji w kontekście focenia ludziów na "sesji".
    Tam iso 400 to max. Stabilizacja zupełnie zbyteczną jest czasy i tak wymuszone sytuacja.
    I tyle.
    I o tym tu mowa. Te nerwy emocje wynikające z tego, ze stabilizacja wydaje sie Wam konieczna do takich "sesji", wynikają tylko z Waszej niewiedzy. Po prostu poczytać trzeba. I stabilizacja nie bedzie potrzebna. Do ludziów.

Skoro jednak ciągnięty jest ten temat...
    Mozesz pokazać zdjęcia z tej "sesji" z 1/15 ?

Co do epl5/epl7 to juz wywalając kasę większa, pewnie bym fuji kupił. Bez znaczenia czy z, czy bez stabilizacji...

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Nie wiem czy fotografując pierniczki coś bym uzyskał odsłaniając okno, bo 23 trudno byłoby w ten sposób zyskać jakiekolwiek światło (mieszkam na wsi, latarnie w pobliżu domu obiecali jak łazili przed wyborami ) Zdjęcie wgrałem nie tyle aby pochwalić się pysznymi pierniczkami, a że stabilizacja w PL-5 działa aczkolwiek nie jest wybitna.
    Fuji tak, ale tylko z matrycą Fuji, czyli najniżej serii M, schody zaczynają się kiedy chce się coś pod to podpiąć, dla przeciętnego amatora to za drogi system. to już nawet dość drogim Olku można (choćby rynek wtórny ) przyzwoite szkła zdobyć. Fuji w zasadzie samo premium/elite
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    da się zrobić 150mm (ekwiwalent 300mm) na 1/6s

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140314-P1150579.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	701,9 KB
ID:	137296

tutaj akurat stabilizacja ze szkła (Mega OIS Panasonica) ale w sumie to bez różnicy, bo wg mnie efekt daje podobny do tej z E-M10/E-PL7.
    Tylko, że procentowo ostrych zdjęć będzie tu znacznie mniej - pewnie ze 20%. Czas 1/10 dużo poprawia, na 1/13-1/15 już w zasadzie wszystkie mogę zrobić ostre. Pytanie tylko po co, bo przy czymkolwiek ruchomym w kadrze ruch będzie rozmazany.
    Za to przy takim dekielku 9mm/8 stabilizacja się bardzo przydaje, bo można nim spokojnie focić w nocy przy czasach 1/3s

urzyszkodnik
    Gość
    Aparat wrócił naprawiony w tydzien
    Nie mogę znalezc wątku o serwisie, wiec tu podziekuje za szybki serwis
    Szczegolnie dzięki duze dla Pani Ewy z infolini. Napracowała sie
    Dzięki
    Ps.
    Szok jak szybko. Naprawa i dostarczenie w tydzien. Z czech...

Uprawnienia umieszczania postów