http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Z ta sesja to widze tak samo jak z technika Twojej fotografi...
Niby cos tam było, ale widać ze z prawda sie mijasz ...
Tak jak z ta stabilizacja i foceniem ludzików na "sesji" lub sesji.
Zapisz sie na jakis kurs, ksiazke kup, pogadaj moze ktos Cie zabierze na jakies focenie.
Na ta chwile, to śmiechu kupa...
No i zdjęcia rób. Do ludziów zaś stabilizację wyłącz...lampe kup.
Ale co ja tam wiem...
![]()
Nie no wymiękam. Jakie zamieszanie? Sorki ale odnoszę wrażenie, że w kwestii stabilizacji nie wiesz o czym piszesz. Rozumiem, że stabilizacja w epl5 Ci wystarcza, ale zrozum, że w nowszym aparacie jest duuuużo (!) lepsza. Być może zaglądnie tu ktoś mający dylemat czy kupić epl5 czy epl7. Dobrze więc żeby wiedział, że w nowszym aparacie jest znacznie skuteczniejsza, mało tego jest pozbawiona irytującej cechy, że nawet na "bezpiecznych" czasach stabilizacja potrafi zepsuć zdjęcie (IBIS blur issue). Pewnie, że możesz proponować wysokie ISO lub statyw i deprecjonować stabilizację, możesz też napisać, że kiepski fotograf nie zrobi niczym dobrego zdjęcia, ale to jest właśnie rozmydlanie tematu i robienie zamieszania.
Co do stabilizacji w PL-5, to max co ja umiem zrobić (ale niestety powody zdrowotne uniemożliwiają stanie się posągiem ) , mnie to wystarczy, ale jak pisałem wcześniej, na dziś o ile finanse pozwalają lepiej kupić PL-7 (nie tylko stabilizacja a lepszy ekran, smart itp ), takie zdjęcie zrobiłbym z jeszcze dłuższym czasem, lub byłoby idealnie ostre bez "ale".
ISO-500 | f/2.0 | 1/15s
niżej zejść się nie da, jak na 45mm to tak sobie. ale dobrze, że jest.
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Jak z dziecmi.
Zrobią wszystko zeby udowodnić swoje racje. Nawet słowa jak "oszczerstwo" padają.
Ciasteczka sa świetnym przykładem. Na zastosowanie stabilizacji. (Rada - światło zapal. Okno odsłon. Lampe włącz.)
Ale
Jeden tu kolega pisał o stabilizacji w kontekście focenia ludziów na "sesji".
Tam iso 400 to max. Stabilizacja zupełnie zbyteczną jestczasy i tak wymuszone sytuacja.
I tyle.
I o tym tu mowa. Te nerwy emocje wynikające z tego, ze stabilizacja wydaje sie Wam konieczna do takich "sesji", wynikają tylko z Waszej niewiedzy. Po prostu poczytać trzeba. I stabilizacja nie bedzie potrzebna. Do ludziów.
Skoro jednak ciągnięty jest ten temat...
Mozesz pokazać zdjęcia z tej "sesji" z 1/15 ?
Co do epl5/epl7 to juz wywalając kasę większa, pewnie bym fuji kupił. Bez znaczenia czy z, czy bez stabilizacji...
Nie wiem czy fotografując pierniczki coś bym uzyskał odsłaniając okno, bo 23 trudno byłoby w ten sposób zyskać jakiekolwiek światło (mieszkam na wsi, latarnie w pobliżu domu obiecali jak łazili przed wyborami ) Zdjęcie wgrałem nie tyle aby pochwalić się pysznymi pierniczkami, a że stabilizacja w PL-5 działa aczkolwiek nie jest wybitna.
Fuji tak, ale tylko z matrycą Fuji, czyli najniżej serii M, schody zaczynają się kiedy chce się coś pod to podpiąć, dla przeciętnego amatora to za drogi system.to już nawet dość drogim Olku można (choćby rynek wtórny ) przyzwoite szkła zdobyć. Fuji w zasadzie samo premium/elite
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
da się zrobić 150mm (ekwiwalent 300mm) na 1/6s
tutaj akurat stabilizacja ze szkła (Mega OIS Panasonica) ale w sumie to bez różnicy, bo wg mnie efekt daje podobny do tej z E-M10/E-PL7.
Tylko, że procentowo ostrych zdjęć będzie tu znacznie mniej - pewnie ze 20%. Czas 1/10 dużo poprawia, na 1/13-1/15 już w zasadzie wszystkie mogę zrobić ostre. Pytanie tylko po co, bo przy czymkolwiek ruchomym w kadrze ruch będzie rozmazany.
Za to przy takim dekielku 9mm/8 stabilizacja się bardzo przydaje, bo można nim spokojnie focić w nocy przy czasach 1/3s
Aparat wrócił naprawiony w tydzien
Nie mogę znalezc wątku o serwisie, wiec tu podziekuje za szybki serwis
Szczegolnie dzięki duze dla Pani Ewy z infolini. Napracowała sie
Dzięki
Ps.
Szok jak szybko. Naprawa i dostarczenie w tydzien. Z czech...
![]()