pisałem o tym w kilku sceptycznych słowach o OMD było tam nawet przykładowe zdjęcie...
---
co do porównania 20/1,7 vs 17/1,8 - miałem ten pierwszy, testowałem kilkukrotnie ten drugi. Ten drugi jest poprawny, ten pierwszy zachwyca choć potrafi zrobić takie siano...
mimo to, wiele pięknych zdjęć z niego otrzymałem.
Co do 17stki, to tak sobie myślę że Olympus umiałby ją zrobić tak, że Panasonic nie miałby nic do gadania. Ale za jakiś czas przyjdzie pora na 17/1,4. Gdyby obecna 17stka była tak dobra optycznie jak 20/1,7 to na 17/1,4 nie byłoby już miejsca. Stąd, moim zdaniem oczywiście, słabsze osiągi obecnego obiektywu.
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Miałem; dla mnie 20mm we wszystkim wygrywała z 17mm poczynając od tego ,
-że mogłem ją spokojnie włożyć do kieszeni czy to z PM2 czy z GF1 ,
-af owszem w cyfrach bezwzględnych pewnie wygra 17-stka ale ani jednym ani drugim rzutki na strzelnicy nie trafisz a do biegającego dziecka oba w zupełności wystarczą;
- ostrość od f/1.7 a w olku to 1.8 dużo gorsze było,
to tak subiektywnie.
pozdrawiam Krzysiek
Sporawe macie te kieszenie. Ja do swojej nawet samego body nie zmieszczęMi się obrazek 17 bardzo podoba i to, że nie jest taką żyletą też uważam za zaletę, ale de gustibus non est disputandum.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
W tamten strój wlożysz najwyzej zapalniczke i kartę kredytową i ew. prezerwatywę w razie potrzeby, w moją kieszeń włożę portfel, latarkę i EPL-1 IR lub E-M5 z Lumiksem 20-stką bez problemu w razie potrzeby lub przerwy w robieniu zdjęć. W dodatkowym wizjerem juz mi się nie zmieszczą , ale co tam...
Ostatnio edytowane przez apz ; 22.10.14 o 17:41 Powód: ortografia...
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W garniaku jak nie muszę, nie chodzę. Najczęściej dżinsy, ale do nich też nie wejdzie. Spodnie turystycznie mam akurat bez kieszeni, nie lubię jak mi się coś majta na nogawce.
Tylko po co nosić w spodniach, jak można w plecaku, teczce, o fotograficznych torbach nie pisząc. Ostatnio się coraz bardziej boję zgubić gdzieś w trawie obiektyw, bo to takie małe. Stare Zuiko się przynajmniej czuło, że się ma. Ale chyba zbaczamy na inne tory i robimy autorowi w wątku OT.![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska