Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Wątek: Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach

Ładne zdjęcia, dobra recenzja, leci punkcik, chociaż nie bardzo to dla mnie, trochę dziwny kąt widzenia. Gdybym miał wybierać to raczej 1.8/25mm lub szersza 17mm
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

cóż rzec? 20/1,7 to obiektyw który da się lubić, nawet bardzo da się lubić... Szkoda że Panasonic, prezentując drugą wersję, nie pokusił się o próbę rozwiązania problemów z bandingiem.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    ...trochę dziwny kąt widzenia. Gdybym miał wybierać to raczej 1.8/25mm lub szersza 17mm
    No właśnie to taki złoty środek pomiędzy tymi dwoma ogniskowymi - da się ją polubić, wystarczy spróbować

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ...a 20/1.7 tylko nieznacznie wolniej, za to chyba z lepszym skutkiem (celność)...
    Mam dokładnie takie samo wrażenie - powoli jest, ale celność autofokusa jest wzorcowa.
    Nawet tam gdzie lustrzanki ostrości nie są w stanie ustawić, tam OMD z 20'ką radzi sobie doskonale

A co co bandingu, to nigdy go nie widziałem...

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Gdybym jednak pozbywał się kiedyś mikrusów, 20/1.7 sprzedam jako ostatni.
    Mimo że mam PL25/1,4 - to 20'ka w mojej torbie pozostaje - szkiełko malutkie, dyskretne, bardzo uniwersalne... i najlepsze do zdjęć nocą

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    cóż rzec? 20/1,7 to obiektyw który da się lubić, nawet bardzo da się lubić... Szkoda że Panasonic, prezentując drugą wersję, nie pokusił się o próbę rozwiązania problemów z bandingiem.
    To też w kwestii zakupu trochę mnie zraża, zdaje się problem nie dotyczy tylko M5 a wszystkich nowszych Olympusów z matrycą 16mp od sony.?? chyba, że się mylę, wolniejszy af czy hałas mniej dla mnie znaczy, nie bardzo umiem filmować.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Fajny początek testu. 20/1.7 to pierwszy obiektyw jaki kupiłem. Pasuje mi zarówno ogniskowa jak i obrazek, o rozmiarze nie wspomnę, tak że nie mam zamiaru się go pozbywać. Bandingu nie udało mi się jeszcze zobaczyć ale też nie stosuję takich wysokich ISO.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Czyli podsumowując dotychczasowe głosy, albo się go lubi, albo nie Ile z Was miało do czynienia zarówno z 17 Olka, jak 20 Pasikonika? Może właśnie sympatia z tego wynika, że był to pierwszy jasny obiektyw w m4/3 za normalne pieniądze i kto wtedy kupił się zakochał? Ja poszedłem inną drogą i kupiłem jeden z pierwszych w Polsce 17 nie mając wcześniej kontaktu z 20. Miałem ją dużo później.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Dla mnie z tym bandingiem jest trochę jak z yeti, ludzie jednak używają sprzętu na różne sposoby. Masz jakieś foty, które Ci ów banding zepsuł?

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Czyli podsumowując dotychczasowe głosy, albo się go lubi, albo nie Ile z Was miało do czynienia zarówno z 17 Olka, jak 20 Pasikonika? Może właśnie sympatia z tego wynika, że był to pierwszy jasny obiektyw w m4/3 za normalne pieniądze i kto wtedy kupił się zakochał?
    Mniej lub bardziej sporadycznie miałem do czynienia ze wszystkimi stałkami od Olka pod mikro. 17 mnie nie zachwyciła (inaczej - fajny obiektyw, niekoniecznie dla mnie), 25 już tak, nawet bardzo, gdyby nie to, że blisko do 20 i nie chce mieć worka obiektywów, to bym sobie kupił. Swoją drogą - cieszę się, że doczekałem na tym forum dyskusji o "problemie" nadmiaru stałek .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Gratuluje zakupu. Ładnie obrazuje to szkiełko nie powiem tylko czemu to maleństwo (bez stabilizacji i z wolniejszym AF od kita) jest takie drogie ? Poczekam jak stanieje do 500 góra 600zł
    Obstawiam że sobie poczekasz... Przez rok kiedy śledziłem sytuację na rynku wtórnym ceny ani drgnęły i utrzymują się na poziomie 1000 zł.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ja osobiście też poszedłem w zakup 17 1.8. Czasami się przydaje, gdy chce się mieć światełko lepsze niż z 12-40 2.8., no i rozmiarowo trochę mniejsze.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

20/1.7 jest faktycznie ciekawą propozycją - lecz raczej kompromisem (nie jest to klasyczny odpowiednik 50, ani tak szeroka jak klasyczna 30/35), nie za szybka ale tania i mała. Ja jednak wolałbym zestaw Panaleica 15/1.7 + 25/1.4 ew. Oly 17/1,8 + 25/1,8 ale to inne pieniądze
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek