Ładne zdjęcia, dobra recenzja, leci punkcik, chociaż nie bardzo to dla mnie, trochę dziwny kąt widzenia. Gdybym miał wybierać to raczej 1.8/25mm lub szersza 17mm
Ładne zdjęcia, dobra recenzja, leci punkcik, chociaż nie bardzo to dla mnie, trochę dziwny kąt widzenia. Gdybym miał wybierać to raczej 1.8/25mm lub szersza 17mm
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
cóż rzec? 20/1,7 to obiektyw który da się lubić, nawet bardzo da się lubić... Szkoda że Panasonic, prezentując drugą wersję, nie pokusił się o próbę rozwiązania problemów z bandingiem.
No właśnie to taki złoty środek pomiędzy tymi dwoma ogniskowymi - da się ją polubić, wystarczy spróbować
Mam dokładnie takie samo wrażenie - powoli jest, ale celność autofokusa jest wzorcowa.
Nawet tam gdzie lustrzanki ostrości nie są w stanie ustawić, tam OMD z 20'ką radzi sobie doskonale
A co co bandingu, to nigdy go nie widziałem...
Mimo że mam PL25/1,4 - to 20'ka w mojej torbie pozostaje - szkiełko malutkie, dyskretne, bardzo uniwersalne... i najlepsze do zdjęć nocą![]()
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Fajny początek testu. 20/1.7 to pierwszy obiektyw jaki kupiłem. Pasuje mi zarówno ogniskowa jak i obrazek, o rozmiarze nie wspomnę, tak że nie mam zamiaru się go pozbywać. Bandingu nie udało mi się jeszcze zobaczyć ale też nie stosuję takich wysokich ISO.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Czyli podsumowując dotychczasowe głosy, albo się go lubi, albo nieIle z Was miało do czynienia zarówno z 17 Olka, jak 20 Pasikonika? Może właśnie sympatia z tego wynika, że był to pierwszy jasny obiektyw w m4/3 za normalne pieniądze i kto wtedy kupił się zakochał? Ja poszedłem inną drogą i kupiłem jeden z pierwszych w Polsce 17 nie mając wcześniej kontaktu z 20. Miałem ją dużo później.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Dla mnie z tym bandingiem jest trochę jak z yeti, ludzie jednak używają sprzętu na różne sposoby. Masz jakieś foty, które Ci ów banding zepsuł?
Mniej lub bardziej sporadycznie miałem do czynienia ze wszystkimi stałkami od Olka pod mikro. 17 mnie nie zachwyciła (inaczej - fajny obiektyw, niekoniecznie dla mnie), 25 już tak, nawet bardzo, gdyby nie to, że blisko do 20 i nie chce mieć worka obiektywów, to bym sobie kupił. Swoją drogą - cieszę się, że doczekałem na tym forum dyskusji o "problemie" nadmiaru stałek.
Ja osobiście też poszedłem w zakup 17 1.8. Czasami się przydaje, gdy chce się mieć światełko lepsze niż z 12-40 2.8., no i rozmiarowo trochę mniejsze.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
20/1.7 jest faktycznie ciekawą propozycją - lecz raczej kompromisem (nie jest to klasyczny odpowiednik 50, ani tak szeroka jak klasyczna 30/35), nie za szybka ale tania i mała. Ja jednak wolałbym zestaw Panaleica 15/1.7 + 25/1.4 ew. Oly 17/1,8 + 25/1,8ale to inne pieniądze
![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek