Stało się. W końcu do mojej torby trafił chyba największy klasyk systemu m43-obiektyw Panasonic 20mm 1.7. Jest to chyba najczęściej polecany obiektyw jako następna inwestycja po zakupie aparatu z kitem tego systemu. Ile to się można o nim naczytać na forach:"nie ważne czy interesują Ciebie portrety,czy fotografia krajobrazowa,czy zwierząt bierz tego Panasa bo jest jasny,mały ostry i uniwersalny,wręcz do wszystkiego" tak brzmią zazwyczaj argumentacje w różnych wątkach typu "co kupić".
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy po wyjęciu go z pudełka i założeniu na aparat ,to to,że rzeczywiście, taki zestaw jest kwintesencją systemu m43-mały i z wielkimi możliwościami,niestety do kieszeni spodni raczej go się nie schowa.
Obiektyw od razu ruszył do boju,na drugi dzień odbyło się przyjęcie z okazji 25lecia małżeństwa moich rodziców,więc miałem okazję sprawdzić jego uniwersalność i ponoć największą wadę wolny autofocus.
Co do ogniskowej i do ostrości to wszystko się zgadza z mądrościami forumowymi. Ogniskowa jest idealna do trochę szerszych kadrów par przy stołach,zdjęć grupowych czy ludzi tańczących.Niestety z AF jest również podobnie,cóż fotografując w dość trudnych warunkach musimy uzbroić się w cierpliwość,ustalić ostrość i czekać na ten jedyny moment,trochę to denerwujące ale da się przywyknąć,trochę winy zwalam też na siebie,myślę,że w przyszłości będzie już tylko lepiej.
.
Później zabrałem obiektyw do pracy by porobić trochę zdjęć drinków i dań które tam przygotowujemy.Obiektyw też zdał egzamin chociaż niestety wyszła kolejna bolączka dotycząca bandingu przy wysokim iso. Na szczęście na większości zdjęć da się to w miarę ukryć,w przyszłości pokażę jakieś zdjęcie bardziej obrazujące ten temat.Mimo wszystko szkoda,myślałem,że aparat z tym obiektywem stworzy mi noktowizor i będę mógł spokojnie pstrykać sobie na iso3200 z przysłoną 1.7
W niedzielę wybrałem się z bratem trochę pobawić się w błyskanie na boisku,można po tych zdjęciach ocenić jak obiektyw pracuje pod światło i co można z niego osiągnąć(większa obróbka niż w przypadku poprzednich zdjęć).
Ciąg dalszy z bardziej testowymi fotami i Rawami nastąpi![]()