Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: [OlyTest] 12mm mZD w moich rekach

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

[OlyTest] 12mm mZD w moich rekach

Witam.

Mój test zaczął się od zdjęc w Teatrze Studyjnym PWSFTviT. Obiektyw przyjechał akurat na niecałe 2 godziny przed wyjściem na zdjęcia (pozdrawiam kuriera z UPS, który dzwoni do mnie o 6.30 za każdym razem jak ma paczkę) i od razu się przydał. W moich zapasach mam 14/2.5 i 9-18, więc zakres bliski 12mm mam i w miare jasny (2.0 vs 2.5), i pokryty (ciemnym zoomem). Jednak w teatrze bylo tak ciemno i tak mało miejsca, że idealnie wpasował się właśnie 12mm. Nic niekadrowane, za mną kamera (więc cofnąć się nie da). Idealnie wpasowanena szerokośc, 14mm juz brakowało bocznych osób (albo chociaż jednej).

Drugie ujęcie trochę z góry, żeby pokazać jak największą część sceny na raz.

Tak, przerysowane, ale 12mm tak juz niestety ma. No, 14 też.

Trzecie zdjęcie: wpadłem z założona 12stką na sam koniec supportu zespołu Jelonek. Jedno z 3 zdjęć, które zdążyłem zanim zeszli ze sceny (nie ma to jak mylne godziny w informacji prasowej i na stronie klubu).

A teraz sam Jelonek, gwiazda bardzo ciekawa, lubiany przeze mnie niesamowicie. trafiony, ostrość na 2.0 jest dla mnie bardzo na miejscu, nie potrzeba w ogóle przymykać.

Prosto z Jelonka (przypadkowo) na koncert inaugurujacy 15-lecie zespołu Blue Cafe. Niestety, bez Tatiany Okupnik, ale Dominika radziła sobie bardzo porządnie. Stare utwory zespołu brzmią w ten sam sposób co na poczatku istnienia zespołu.
    Wielkim ich fanem nie jest, ale i klub ciekawy, i oprawa sympatyczna. 12stka uratowała kilka kadrów, bo koncert byl rejestrowany na 4 kamery i nie było łatwo znaleźć takiego miejsca, z którego na innych szkłach dobrze obejmowałem scenę.
    Wychodzili do ludzi, siadali przy stolikach, strzelano papierowymi sercami. było co robić.

Potem chwila z gokartami, lekko nieostre, ale pokazuje jak szeroko na małej hali można łapać kadry. Ta sama zasada co w teatrze - mam juz ta ogniskową, ale za to bardzo ciemno. 2.0 duzo daje w takich miejscach.

Spotkanie z Piotrem Dumałą w Szkole Filmowej potwierdza ta samą zasadę. Miejsca mało, ciemno, a 12stka i tak daje radę.

Oskarowa noc w Szkole Filmowej. 1/8s F2.0 ISO1600. No możnaby 14/2.5 uzyc i zrobić jakieś 1/6s, ale tak jest dużo lepiej. O zakładaniu 9-18 nie myślę nawet.

6.25 nad ranem po Oskarach. Studenci zaczynają się "wylewać" z "nocy oskarowej", lekko podprostowane.

No i na koniec, dzień przed odesłaniem obiektywu: nocne rajdy dookoła toru Gokart Arena w Łodzi. tu 12stka pokazała i plus, i minus. Ciemno, AF daje radę, ale jednak wolałbym przejśc na tryb ręczny (przesunięcie pierścienia na siebie) i ustawienie ręczne ostrości i... nie widze nic. "Kominek" lampy błyskowej na G3 i G5 skutecznie utrudnia dojrzenie w nocy skali ostrości. Jakby ustawić pod kątem i odbic lekkie światło latarni to juz by bylo coś widać, ale po przechyleniu aparatu właśnie "kominek przeszkadza". Jednak udaje się jakos ustawić i utrzymać odpowiednio 1/8 i 1/5s.

Jest to świetny obiektyw. Ostry, jasny, szybki. Ma tylko jedną wade, która mnie denerwuje: nie jest czarny. a raczej jest, ale za takie pieniądze, że to juz przesada. Jeśli robi sie 2 wersje korpusu w tej samej cenie to szkła powinny kosztować tez tyle samo.

Poza tym: zostaję z 14stką. 12mm kusi, ale czarne jest za drogie, a z uwagi na przesuwany pierścień nie da się go sensownie okleić (w ten sposób mam potraktowane 45 i 75 żeby się nie rzucały w nocy w oczy). Jak czarna wersja wejdzie w cenie srebrnej na rynek to będę mocno rozważał zakup. Jest świetny, ale na razie trzeba spojrzeć stronę bardziej przystosowanych do moich potrzeb obiektywów.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] 12mm mZD w moich rekach

fajnie wyszło nie mogę się doczekać kiedy w moje ręce to szkło do testów trafi
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Bardzo fajne zdjęcia, a i tekst przyjemnie się czyta
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    fajnie wyszło nie mogę się doczekać kiedy w moje ręce to szkło do testów trafi
    Fajne szkiełko, ale jego testów jest w necie tyle, że nie chciałem iść w pokazywanie rozdzielczości itd - są od tego lepsze serwisy niż moje testowanie
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Właśnie dlatego podoba mi się Twój test! to że w fotografowaniu tablic testowych ten obiektyw jest dobry to od dawna wiadomo, dzięki Twoim zdjęciom wiadomo jak się ustawiać i na ile można liczyć gdy jest ciasno...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Postaram się pouzupełniać trochę o innych szkłach z moich zasobów. Strzeliłem w tym systemie jakieś 130-150k klatek, więc mam z czego przebierać

No i czas najwyższy na dużą recenzję elektronicznej migawki w G5.

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Fajne szkiełko, ale jego testów jest w necie tyle, że nie chciałem iść w pokazywanie rozdzielczości itd - są od tego lepsze serwisy niż moje testowanie
    Jak dla mnie sensem testów nie są tabelki, tablice testowe, wyniki osiągnięte przez "szkło" w laboratorium, a to, co pokazałeś - użycie obiektywu w "warunkach frontowych". @strOOs - będzie więcej zdjęć? Odczuwam pewien niedosyt
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Gratuluję udanego testu. Czy sprawdzałeś może użyteczność "dwunastki" przy filmowaniu?
    Jestem bardzo ciekawy uwag. Szczególnie, jak się sprawuje na tym polu w porównaniu z lumixami 14 oraz 17.
    Pozdrawiam!!
    e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

I tak powinno byc, bez zbednego gledzenia, foty + wrazenia zwyklego uzytkownika, od technicznego belkotu mamy opaczne i inne, gdzie slupki przeslaniaja im to co najwazniejsze w fotografii

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Bardzo ciekawy test. Przyłączam się do zdania Janeczka.

Pozdrawiam