Strona 58 z 59 PierwszyPierwszy ... 84856575859 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 583

Wątek: ravbog - próba sił

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Odp: ravbog - próba sił

Ostatnie dwa świetnie wypatrzone i złapane!
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Tak jest, przyłączam się.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

159. W dobrym miejscu i o dobrym czasie nacisnąłeś spust i ładnie to wyszło

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Cześć ravbog,

Cytat Zamieszczone przez ravbog Zobacz posta
    Za Słownikiem Języka Polskiego PWN: krygować się "przesadnie okazywać swoją skromność i dobre wychowanie, wdzięcząc się i zachowując nienaturalnie"

Tak, dożyliśmy takich czasów, że dobre wychowanie i skromność jest faktycznie nienaturalnym zjawiskiem. Mimo, że nie jestem jeszcze (mam nadzieję) całkowitym dinozaurem, tak jak dotychczas pozostanę wierny zasadom okazywania skromności i dobrego wychowania, prawdopodobnie coraz częściej spotykając się z niezrozumieniem stykających się ze mną ludzi. Taka moja karma

A do odwiedzania mojego wątku i wyrażania wszelkich opinii o moich zdjęciach serdecznie zapraszam Pozdrawiam
    W danej definicji trzeba zwrócić uwagę na słowa "przesadnie" oraz "wdzięcząc się i zachowywać nienaturalnie"
    Wracając jednak do zdjęć, i twojej radosnej twórczości - zwróciłem uwagę, że często skupiasz się na wycinkach, detalach - i nierzadko dobrze to wychodzi. Czasem warto jednak - poza detalem - uchwycić kontekst, otoczenie - co pozwoli na zbudowanie dodatkowej wartości twoim zdjęciom. Np podobają mi się kadry makro (pseudo-makro), że nie jest to oko owada, lecz treść poprowadzona po całym kadrze.
    Wiele też twoich zdjęć jest z humorem, co mi odpowiada, mimo, że od strony samej fotografii może nie są wybitne - żarty w nich zawarte dodają smaczku.
    Przeglądając wątek odnotowałem sobie zdjęcia, przy których się zatrzymałem: są to 79. odrzucenie; 84. pamiec; 96. zadumanie; 105. Zaległa prasówka i ostatnie 159. zmiana warty - dla mnie ciekawe, czasem z historią, podtekstem. Fajne.

Te tytuły wychodzą Ci równie dobrze, co zdjęcia, dodają nowego poziomu i smaczku
    Ale to nie chodzi o to, że tytuły są słabe - raczej można odnieść wrażenie, że zdjęcia zostały wykonane pod wymyślony wcześniej tytuł, a powinno być odwrotnie.
    Odnośnie tytułów - nie wszystkie są dobre, ale np tytuł "Spłoszone stado" robi zdjęcie! Równie ciekawy jest "Kraina łagodności" czy wspomniana uprzednio "Zaległa prasówka".
    Jak dla mnie możesz tytułować, ile wlezie, a z czasem wpadniesz w końcu na to, żeby dobrane tytuły otwierały, a nie zamykały obserwatorowi interpretację.

pozdrawiam,

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    Tak jest, przyłączam się.
    i ja także
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Dziękuję za odwiedziny i komentarze.

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Wracając jednak do zdjęć, i twojej radosnej twórczości - zwróciłem uwagę, że często skupiasz się na wycinkach, detalach - i nierzadko dobrze to wychodzi. Czasem warto jednak - poza detalem - uchwycić kontekst, otoczenie - co pozwoli na zbudowanie dodatkowej wartości twoim zdjęciom.
    Problem polega jednak na tym, że to właśnie te detale lubię i na nich skupia się moja uwaga. Dobrym przykładem jest mój wątek o Pareidolii, którego główną siłą są "wypatrzone" wizerunki twarzy czy sylwetek. Co do szerszego kontekstu, prawdopodobnie go nie zauważam i zarazem nie potrafię uwiecznić w swoich zdjęciach. Trudno być wszechstronnym fotografem. Wprawdzie nie zamykam się jedynie w niszowej tematyce wychwytywania detali architektonicznych i próbuję swoich sił też w innych tematach, ale z drugiej strony jest wiele tematów w których sobie nie radzę i wcale nie potrzebuję podejmować wyzwań, aby je opanować. Są też takie, choć niewiele, których nawet nie próbowałem. Moją zasadą w fotografii jest sprawianie sobie przyjemności i w zasadzie tyle. Odczucie to dzielę na dwie połowy: wypatrywanie tematów i robienie zdjęć oraz późniejsze w nich "grzebanie". Czasami odnoszę wrażenie, że to właśnie obróbka bardziej mnie rajcuje. Ale żeby móc nad jakąś fotą posiedzieć muszę ja wcześniej wykonać W zasadzie poza kręgiem rodziny i najbliższych znajomych tylko tutaj, na forum pokazuje swoje kadry. Cieszy mnie, że jeszcze komuś się podobają

Natomiast tytuły - niekiedy wręcz "wychodzą" do mnie jak tylko dostrzegę obraz w wizjerze, a niekiedy "wyciskam" je z siebie z dużym trudem Te drugie z pewnością będące słabszymi są jako takie zauważane przez oglądających. Ale nie zamierzam zrezygnować z tytułowania zdjęć, tak jak pokazuję fotografii, które są "nie umalowane" Bardzo by mnie ucieszyło gdyby odwiedzający wątek proponowali swoje tytuły czy też bardziej opisowo przedstawiali swoją interpretację do danego kadru. Wiem że to trudne, ale sam też tak próbuję odwiedzając wątki innych forumowiczów
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Bardzo mi się spodobała "Recepta na życie". Fotka pogodna, dowcipna, metaforyczna. Moim zdaniem udane są w niej proporcje płachty z napisem "Life" w tle oraz dwie skromne rzeźbeczki, niezwykle sugestywne, żyjące, mówiące dzięki temu zestawieniu. Świetne.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Patrzę na 159 i przypomina mi się to

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    Patrzę na 159 i przypomina mi się to
    Faktycznie z tych dwóch zdjęć robi się fajny komplecik
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

160. Samotność

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8071931.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	387,0 KB
ID:	131383