Strona 297 z 415 PierwszyPierwszy ... 197247287295296297298299307347397 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.961 do 2.970 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Raczej 9/10 bo crop to nie 2,0 ale 2,2...........
    A między cropem 1x a 2x jest dwukrotna różnica w powierzchni matryc? Nie, różnica jest czterokrotna.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam wszystkich serdecznie!
    Wszyscy maja xz-2, mam i ja! Mam juz 1,5 miesiąca, ale ciągle jeszcze odkrywam sprzęt.
    Od razu na wstępie - nie mam automatycznego dekielka..
    A tak w ogóle to nienawidzę Was!
    Kupowałem mały kompaktowy aparacik a teraz się wszystko ledwo mieści w torbie pokroju czegoś formatu 4/3...!!!
    Tzn nawet nie wiedziałem, że tyle rzeczy będę potrzebował do aparatu - ba, nawet sobie teraz nie wyobrażam aparatu bez tych rzeczy.
    Oczywiście chodzi o słynną minoltową tulejkę w obowiązkowym komplecie z redukcją, do tego zapasowa bateria z ładowarką, obudowa podwodna, a pewnie niebawem do kompletu dołączy przewodowy pilot, filtr polaryzacyjny, konwertery, wizjer elektroniczny... no może trochę się zagalopowałem szczególnie z tym ostatnim, ale to też wiem już dzięki Wam!
    Tulejka to patent genialny - mi się dużo wygodniej trzyma za tulejkę niż za grip - może dlatego, że mam trochę duże dłonie, a przy okazji pytanie - z racji wcześniej posiadanego filtra UV o średnicy 58 mm taką też dokupiłem redukcję no i na zdjęciach z wbudowaną lampą wychodzi piękny okrągły cień w dolnym prawym rogu... Czy ktoś ma doświadczenie jakiej średnicy redukcja nie daje cienia na zdjęciu z lampą, a przy okazji nie powoduje winietowania na krótkiej ogniskowej?
    Drugie pytanie: czy w trybie szybkich zdjęć aparat robi je tylko w formacie 1920x1280? Przekopałem się przez specyfikacje i tam jest tylko info, że szybkość zdjęć seryjnych wynosi 5 klatek /s ale myślałem, że to dla pełnej rozdzielczości, a tu zonk...
    Wiem, że można się obyć bez serii, ale z małymi dziećmi to czasem jedyne wyjście na fajne ujęcie...

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Kolego Absyth. Ja mam tuleję http://www.ceneo.pl/21722743 + filtr UV hoya slim i nie winietuje. Natomiast lampę częściowo zasłania (przy szerokim kącie) każda dostępna tuleja i nic się na to nie poradzi. A co do rozdzielczości to przy szybkości 5 kl/s zapisuje w pełnej (sprawdziłem w exif-ie zdjęć wykonywanych w trybie seryjnym). Pozdrawiam

Ale sobie zielenina wyrosła na cegłach:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7130246.jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	1,05 MB
ID:	129864  

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez SzPPeresada Zobacz posta

fajne zdjęcie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez SzPPeresada Zobacz posta
    Kolego Absyth. Ja mam tuleję http://www.ceneo.pl/21722743 + filtr UV hoya slim i nie winietuje. Natomiast lampę częściowo zasłania (przy szerokim kącie) każda dostępna tuleja i nic się na to nie poradzi. A co do rozdzielczości to przy szybkości 5 kl/s zapisuje w pełnej (sprawdziłem w exif-ie zdjęć wykonywanych w trybie seryjnym). Pozdrawiam

No właśnie też sprawdzam no i w trybie "Hi" mam 1920x1280 bo nawet ilość zdjęć w tym trybie jest ok 4 razy większa niż w zwykłym trybie zdjęć seryjnych... może coś w ustawieniach muszę zmienić? Ale normalnie mam LSF (Large Super Fine) i dla pojedynczego ujęcia oraz w trybie ciągłym tak jest, tylko dla trybu "Szybko" zmienia rozdzielczość...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    Zauważyłem, że xz-2 dobrze radzi sobie właśnie w klimatach ciemno-koncertowych, natomiast w górach przy nijakiej pogodzie miał problemy z sensownym naświetlaniem i wyglądało jakby przepalał foty.
    Zgadzam się. W kadrach gdzie jest dużo światła i cienia, jasne fragmenty są przepalone.

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

z moich obserwacji wynika że to chyba przypadłość większości tego typu aparatów, Choć XZ-2 naprawdę nieźle sobie jeszcze radę daje w tym temacie ! Miałem do porównania Canona S110 i ten to dopiero walił przepały ! Tam gdzie w S110 była biała plama w olku było błękitne niebo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta
    Zgadzam się. W kadrach gdzie jest dużo światła i cienia, jasne fragmenty są przepalone.
    Radzę dobrze przeczytać instrukcję aparatu ze zwróceniem szczególnej uwagi na coś, co nazywa się korekta ekspozycji i raczej nie stosować trybu AUTO. Aparat ma też możliwość dostosowania krzywej tonalnej, co jeszcze bardziej pozwala na dostosowanie do panujących warunków. Zawsze można robić zdjęcia w NEF i wywoływać fotki albo w newralgicznych sytuacjach stosować wbudowany tryb HDR. A więc możliwości jest sporo aby uzyskać dobry efekt.
    XZ-2 to nie jest żadne ufo, ani aparat z najlepszą na świecie matrycą, ale jak każde narzędzie wymaga poznania.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A co to jest tryb AUTO??? Krzywą tonalną dawno podkręciłem pod siebie, ale niestety w pewnych warunkach charakterystycznych dla gór d.... blada.
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    A co to jest tryb AUTO??? Krzywą tonalną dawno podkręciłem pod siebie, ale niestety w pewnych warunkach charakterystycznych dla gór d.... blada.
    AUTO? Do stosowania przy robieniu zdjęć z samochodu

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów