Teraz zaczaiłem o co chodzi w tych fotkach. Cos jest nie tak z ustawieniami, bo różnica jest kolosalna.
Teraz zaczaiłem o co chodzi w tych fotkach. Cos jest nie tak z ustawieniami, bo różnica jest kolosalna.
Najpierw odpowiedz na to https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1110644 potem będziemy kombinować dalej.
The question is, who cares?
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
No to zagadka rozwiazana, nagroda przyznana![]()
Wielkie dzieki za przytomnosc umyslu, ahutta!Masz racje, a ja mialem strasznego pecha, ze w obu testowanych olympusach akurat ta funkcja byla wlaczona (identyczny problem mialem z xz-2) i spowodowala cale zamieszanie. Teraz juz mnie nic nie powstrzymuje przed zakupieniem xz-2 dla siebie
Dzieki jeszcze raz!
Proszę bardzo. Aczkolwiek dziwi mnie jedna rzecz, bo u mnie na ekranie po włączeniu tej opcji wyświetla się ikona lupy z symbolem x2, a tu tego nie widać.
The question is, who cares?
Jeśli mogę Darku, moich kilka zdań na ten temat. Jeśli mówisz o wnętrzach, absolutna zgoda. Tu roznica 28 vs 24 mm jest widoczna. Natomiast w krajobrazie różnicy dużej imho nie ma. Tez myślałem kiedyś, ze 24mm wystarczy do landschaftu i będzie zdecydowanie szerzej niż 28mm. Ale kupilem do D700 Sigmę 17-35 i zacząłem porównywać i później analizować ogniskowe w materiale, który przywozilem z gór. Znalazłem nawet fajny programik, który sam to analizuje. Wnioski to takie, ze największy odsetek fotografii wykonywalem na ogniskowych 17mm albo 28-32mm. Te 24mm jakoś mi nie pasowało, ni przypiął, ni załatał. Bo albo fotografowalem cały horyzont, albo konkretną górę, jeziorko, jakiś obiekt. Jak miałem jeszcze Sony Nexa5n+Sel18-55 postanowiłem zamienić szkło na Sel16-50. Później okazało się, ze zawsze lekko "przykrecalem" ogniskową, a do szerokości uzywalem trybu panoramy.
Pisze to, bo myślę, ze jeśli ktoś przymierza się do zakupu aparatu, a fotografia we wnętrzach nie jest priorytetem, to moim zdaniem nie musi mieć mocnego parcia na 24mm. 28 wystarczy![]()
Ale to może indywidualna sprawa, każdy z nas postrzega i komponuje kadr po swojemu.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 24.07.14 o 18:31