Strona 247 z 415 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249257297347 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.461 do 2.470 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Teraz zaczaiłem o co chodzi w tych fotkach. Cos jest nie tak z ustawieniami, bo różnica jest kolosalna.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Przyznam, ze nie za bardzo wiem, co chciales przedstawić na tych fotkach.
    Zobrazować problem. Pytam z punktu widzenia laika, który ma w rekach dwa aparaty i przy tej samej ogniskowej widzi sporą różnicę wzdłuż i wszerz. Chętnie się douczę, dlaczego, chociażby żeby wiedzieć, na co zwracać uwagę w przyszłości.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gacek123 Zobacz posta
    Zobrazować problem. Pytam z punktu widzenia laika, który ma w rekach dwa aparaty i przy tej samej ogniskowej widzi sporą różnicę wzdłuż i wszerz. Chętnie się douczę, dlaczego, chociażby żeby wiedzieć, na co zwracać uwagę w przyszłości.
    Najpierw odpowiedz na to https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1110644 potem będziemy kombinować dalej.
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Ty, a tak patrzę na te fotki, a nie miałeś przypadkiem naciśniętego przycisku Fn1 w tym Stylusie? Bo on ma domyślnie przypisaną funkcję "Telekonwerter cyfrowy x1/x2"
    Dzięki za sugestię, przejdę się jutro jeszcze raz, żeby to sprawdzić.

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Nie, nie, wszystko ok. Tak jak napisałem wyżej w końcu zaczaiłem, o co chodzi. Tu jest zbyt duża różnica w polu widzenia tych dwóch kadrów, dlatego domniemam, ze w stylusie jest cos zle ustawione. Być może to co napisał ahhuta.

| OlyJedi Awatar ssonic
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    To:

http://allegro.pl/tulejka-do-minolta...283881335.html

plus to:

http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-...324406015.html

daje Ci to co chciales, za cale 17pln. Sprawdzone! Wyszukaj tylko aktualne aukcje.
    Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    Jak zamawiałem wcześniej adapter dla siebie myślałem, że ten, który miałem do Z1 będzie pasował. Niestety średnica gwintu na tulejce jest minimalnie mniejsza i tuleja nie trzyma się aparatu.
    Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    Wlasnie kompletuje podobny zestaw, ale u mnie na odwrot...tulejke mam, a adapter zamowilem przed chwila
    Dzisiaj zakonczylem kompletowanie zestawu - odebralem filtr polaryzacyjny (Hoya), pierwsze wrazenia calkiem pozytywne.
    Jutro postaram sie zrobic i wrzucic jakies zdjecia zeby pokazac efekty.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    Dzisiaj zakonczylem kompletowanie zestawu - odebralem filtr polaryzacyjny (Hoya), pierwsze wrazenia calkiem pozytywne.
    Jutro postaram sie zrobic i wrzucic jakies zdjecia zeby pokazac efekty.
    Ja jeszcze swojej tulejki nie dostałem. Reszta juz czeka w pogotowiu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki za sugestię, przejdę się jutro jeszcze raz, żeby to sprawdzić.
    No to zagadka rozwiazana, nagroda przyznana
    Wielkie dzieki za przytomnosc umyslu, ahutta! Masz racje, a ja mialem strasznego pecha, ze w obu testowanych olympusach akurat ta funkcja byla wlaczona (identyczny problem mialem z xz-2) i spowodowala cale zamieszanie. Teraz juz mnie nic nie powstrzymuje przed zakupieniem xz-2 dla siebie Dzieki jeszcze raz!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Proszę bardzo. Aczkolwiek dziwi mnie jedna rzecz, bo u mnie na ekranie po włączeniu tej opcji wyświetla się ikona lupy z symbolem x2, a tu tego nie widać.
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    ...Miedzy 24mm a 28mm w obrazie duza roznica jest...
    Jeśli mogę Darku, moich kilka zdań na ten temat. Jeśli mówisz o wnętrzach, absolutna zgoda. Tu roznica 28 vs 24 mm jest widoczna. Natomiast w krajobrazie różnicy dużej imho nie ma. Tez myślałem kiedyś, ze 24mm wystarczy do landschaftu i będzie zdecydowanie szerzej niż 28mm. Ale kupilem do D700 Sigmę 17-35 i zacząłem porównywać i później analizować ogniskowe w materiale, który przywozilem z gór. Znalazłem nawet fajny programik, który sam to analizuje. Wnioski to takie, ze największy odsetek fotografii wykonywalem na ogniskowych 17mm albo 28-32mm. Te 24mm jakoś mi nie pasowało, ni przypiął, ni załatał. Bo albo fotografowalem cały horyzont, albo konkretną górę, jeziorko, jakiś obiekt. Jak miałem jeszcze Sony Nexa5n+Sel18-55 postanowiłem zamienić szkło na Sel16-50. Później okazało się, ze zawsze lekko "przykrecalem" ogniskową, a do szerokości uzywalem trybu panoramy.
    Pisze to, bo myślę, ze jeśli ktoś przymierza się do zakupu aparatu, a fotografia we wnętrzach nie jest priorytetem, to moim zdaniem nie musi mieć mocnego parcia na 24mm. 28 wystarczy
    Ale to może indywidualna sprawa, każdy z nas postrzega i komponuje kadr po swojemu.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 24.07.14 o 18:31

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów