Nie prawda, często sklepy oferują 12 miesięczną gwarancję tzn jak się coś stanie oddajesz do sklepu gdzie kupowałeś, a po 12 miesiącach masz gwarancję producenta.
Niestety w UK często sklepy nie podają tej informacji i próbują sprzedać extended warranty. Kupowałem ostatnio w Currys-ie dysk twardy na ich stronie widniała informacja gwarancja 12 miesięcy po zarejestrowaniu tego dysku mam 24 miesięce gwarancji. Nie mówię że ten XZ2 z Pixmani na 100 % będzie miał 24 miesiące gwarancji, ale osobiście skłaniam się ku temu że właśnie jak zarejstrujesz na stronie Olympusa dostaniesz 24 miesiące. Mój kolega kupił XZ2 w UK krótko po mnie na stronie było podane 12 miesięcy, po zarejestrowaniu ma 2.5 roku gwarancji. Zdaje się że najlepiej jakby koleżanka kupiła ten aparat w Pixmani zobaczyła na spokojnie w domu co i jak a w pierwszej kolejności sprawdziła numer seryjny na stronie Olympusa na ile dostanie gwarancję. Zawsze może bez problemu odesłać ten aparat, duże sieci jak amazon, Pixmania mają zwrot za darmo, tak więc nie wiele traci.
tak by było najlogiczniej i mam nadzieję że tak jest
a koleżanka na to wszystko: "dobra, nieważne... zamawiam - aaaaaaaa! już dłużej nie wytrzymam"
Myślę że nic więcej nie pomożemy koleżance niech zamówi zarejestruje i wtedy będziemy wiedzieć, zawsze może oddać.
<br><br>Napisałem wcześniej, że nie wiem dokładnie jak jest w UK bo tam nie mieszkałem ale wiem jak było w Irlandii. Nie do końca jest tak (i nie z każdym sprzętem), że po rejestracji masz 24 miesiące, czy też masz więcej gwarancji bezpośrednio u producenta. Na przykład na laptopy obowiązuje gwarancja sprzedawcy, tak samo na poszczególne podzespoły z których się składają, czyli na przykład dysk twardy. Osobiście miałem taką sytuację, że chciałem reklamować bezpośrednio u producenta dysk twardy zewnętrzny firmowany przez Iomega. Wewnątrz był dysk Seagate ponieważ jak wiadomo firma Iomega nie produkuje dysków twardych. Strona producenta wypluła mi informację (po wklepaniu numeru seryjnego dysku), że na ten dysk gwarancji udziela firma zewnętrzna zgodnie z przepisami rynku na którym jest sprzedawany i gwarancji nie uwzględniono. Natomiast kiedy reklamowałem dysk kupiony całkiem oddzielnie w sklepie to na stronie producenta miałem informację, że mam na niego 5 lat gwarancji i reklamację uwzględniono.<br><br>Masz jednak rację pisząc, że tamtejsze firmy wciskają klientom wydłużone gwarancje.<span style="color: rgb(51, 51, 51);">Nie prawda, często sklepy oferują 12 miesięczną gwarancję tzn jak się coś stanie oddajesz do sklepu gdzie kupowałeś, a po 12 miesiącach masz gwarancję producenta. </span><br style="color: rgb(51, 51, 51); -webkit-box-shadow: none !important;"><span style="color: rgb(51, 51, 51);">Niestety w UK często sklepy nie podają tej informacji i próbują sprzedać extended warranty</span>
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
Hej wszystkim, mam małe pytanie. Zauważyłam, że w rawach przeniesionych z aparatu na dysk przy użyciu programu Olympus Viewer 2 brakuje danych EXIF (i w jpgach wywołanych z tychże rawów). Mam coś (od)kliknięte? To mój pierwszy aparat z Rawami. Nie pomogło przestudiowanie menu programu ani wujek googlePozdrawiam!
Nie ma takiego ustawienia w aparacie, które pozwala na włączanie lub wyłączanie zapisu metadanych w pliku EXIF. Możesz jedynie podczas zapisu zdjęcia po obróbce np. w OV2 nie zapisywać metadanych w pliku EXIF tylko gołego JPG. Jak najedziesz myszką na miniaturkę na górnym pasku w trybie edycji lub podglądu i chwilkę poczekasz to nie pokazują Ci się parametry ekspozycji?
W JPG możesz nie mieć jeśli wybrałaś opcję zapisu bez EXIF po edycji zdjęcia w RAW.
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
o_0 w trybie super macro nie da się błyskać.
Żeby to obejść trzeba ręcznie ostrzyć poniżej zakresu na którym jeździ AF w normalnym trybie s-af.
Oly WHY !?
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Brawo.
Warto jednak zauważyć, że lampą błyskową wyzwala się też inne lampy.
Przy okazji takiego mądrego posunięcia nawet wyzwalacz radiowy wpięty w gorącą stopkę nie zadziała.
Fakt że tryb SM ma bardzo ograniczoną użyteczność ze względu na to że realizowany jest na najkrótszej ogniskowej, ale zwyczajnie dziwią mnie takie nielogiczne ograniczenia.