Pierwszy dzień wiosny spędziłem przy tradycyjnym śląskim "piekaroku". Piekarok to piec piekarniczy, w którym mieszkańcy z pobliskich familoków wypiekali (zazwyczaj w sobotę) chleb na cały przyszły tydzień. W Rudzie Śląskiej zachował się jeden z nielicznych takich pieców z 1900 roku, który decyzją władz miasta 2 lata temu został wyremontowany i przywrócono mu pierwotną funkcję. Od tej pory uruchamiany jest kilka razy w roku ku wielkiej uciesze mieszkańców, gdyż chleb wypiekany tradycyjną metodą jest znakomity i na każdą degustację ściągają tłumy.
A gdzież to w Rudzie to cudo stoi?
The question is, who cares?
To wiem, gdzieMuszę kiedyś podjechać. Jakiś harmonogram tych wypieków jest?
The question is, who cares?
Dzięki![]()
The question is, who cares?
Niemcy jak uciekali to pogubili.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.