Strona 266 z 415 PierwszyPierwszy ... 166216256264265266267268276316366 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.651 do 2.660 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Kupiłem XZ-2 pod wpływem rewelacyjnych opinii o robionych przez niego zdjęciach. Po kilku dniach użytkowania mogę powiedzieć, że aparacik w trybie iAUTO oraz P robi średnie zdjęcia. Często nie radzi sobie z ustawieniem prawidłowego balansu bieli oraz prześwietla jasne fragmenty sceny. Trudno nim zrobić dobre zdjęcie w częściowo zacienionym miejscu. Jasne obszary kadru są wtedy prześwietlone. Firmware aktualizowane do 1.3. Czyżby tylko mój egzemplarz miał taką przypadłość?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta
    Kupiłem XZ-2 pod wpływem rewelacyjnych opinii o robionych przez niego zdjęciach. Po kilku dniach użytkowania mogę powiedzieć, że aparacik w trybie iAUTO oraz P robi średnie zdjęcia. Często nie radzi sobie z ustawieniem prawidłowego balansu bieli oraz prześwietla jasne fragmenty sceny. Trudno nim zrobić dobre zdjęcie w częściowo zacienionym miejscu. Jasne obszary kadru są wtedy prześwietlone. Firmware aktualizowane do 1.3. Czyżby tylko mój egzemplarz miał taką przypadłość?
    Może jakieś przykładowe zdjęcia?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

w trybie iAUTO oraz P robi średnie zdjęcia
    , bo to aparat dla osób które chcą czegoś więcej niż iAUTO oraz lubią troszkę eksperymentować... a ustawień zaprawdę jest baaardzo dużo.
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

To o czym piszesz to nie przypadłość XZ-2 a niemalże każdego aparatu fotograficznego. Tryb AUTO jest tak zaprogramowany aby uśredniać niemal wszystkie parametry ekspozycji. Tryb P to nic innego jak AUTO z fleksją czyli sytuacja podobna. Jeśli chodzi o kadry na których występuje duża rozpiętość tonalna to żaden światłomierz nie jest w stanie prawidłowo dobrać parametrów ekspozycji dla miejsc tak odległych od siebie tonalnie jak głęboki cień i jasne niebo w pogodny dzień. Do takich scen najlepiej stosować tryb HDR o ile jest dostępny albo świadomie i mądrze (ręcznie) dobierać parametry ekspozycji co nie jest takie łatwe. Można jeszcze odpowiednio obrobić zdjęcie w programie graficznym o ile da się coś wyciągnąć z cieni bez widocznej straty jakości. Balans bieli to taki parametr, którego nigdy nie ustawiam na AUTO (no chyba, że zapomnę bo robię coś na szybko) a XZ-2 ma spore możliwości jeśli chodzi o ręczne ustawienie balansu bieli.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Można również ustawić sobie krzywą tonalną cień-światło, co spotkałem pierwszy raz w aparacie kompaktowym. (str. 23 instrukcji)
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam! Jaką kartę pamięci proponujecie do XZ-2? Zastanawiam się nad zakupem SDHC 64 gb Class 10.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jak Zobacz posta
    Witam! Jaką kartę pamięci proponujecie do XZ-2? Zastanawiam się nad zakupem SDHC 64 gb Class 10.
    Ja mam 32 GB i nawet przy zapisie LF+RAW nie udało mi się jej zapełnić podczas pięciodniowego wypadu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Może jakieś przykładowe zdjęcia?
    Proszę, oto linki do przykładowych zdjęć.
    Zdjęcia robione w cieniu popołudniowego słońca, ciepła, żółto-zielona kolorystyka. Zdjęcia wyszły blade i sine.

Świerki w rzeczywistości miały inny kolor, zieleń była bardziej soczysta.

i jeszcze jedno:

---------- Post dodany 10-08-14 o 00:04 ---------- Poprzedni post był 09-08-14 o 23:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    , bo to aparat dla osób które chcą czegoś więcej niż iAUTO oraz lubią troszkę eksperymentować... a ustawień zaprawdę jest baaardzo dużo.
    Zrozumiałym jest, że trzeba dostosować aparat do swoich upodobań i dokonać zmiany ustawień odpowiednio do fotografowanego obiektu. Kupuję jednak kompakt po to, aby na wycieczce, koncercie lub na spacerze zrobić szybko i wygodnie dobre zdjęcie bez prób i długiego strojenia aparatu. Zdarza mi się na wakacjach lub spacerze poprosić czasem kogoś obcego o zrobienie fotki rodzinnej. Wiele lat robiłem zdjęcia Olympusem SP-350 i do dziś jestem z niego zadowolony. W trybie P potrafił prawidłowo dobrać parametry ekspozycji i zrobić dobre zdjęcia w niemalże każdych warunkach (wyłączając słabe oświetlenie). Połączenie ostrego światła i cieni w jednym kadrze nie przeszkadzało w zrobieniu prawidłowego zdjęcia. Balans bieli też był w 99,9% dobierany prawidłowo. Stąd moje duże rozczarowanie ZX-2...

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Zdjęcia robione w cieniu popołudniowego słońca, ciepła, żółto-zielona kolorystyka. Zdjęcia wyszły blade i sine.
    No to ja ci pokażę zdjęcia z XZ-2

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	XZ230018.jpg
Wyświetleń:	411
Rozmiar:	462,0 KB
ID:	126293Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	XZ230009.jpg
Wyświetleń:	394
Rozmiar:	297,7 KB
ID:	126294Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	XZ230001.jpg
Wyświetleń:	443
Rozmiar:	322,6 KB
ID:	126295
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta

Świerki w rzeczywistości miały inny kolor, zieleń była bardziej soczysta.

i jeszcze jedno:

---------- Post dodany 10-08-14 o 00:04 ---------- Poprzedni post był 09-08-14 o 23:09 ----------

Zrozumiałym jest, że trzeba dostosować aparat do swoich upodobań i dokonać zmiany ustawień odpowiednio do fotografowanego obiektu. Kupuję jednak kompakt po to, aby na wycieczce, koncercie lub na spacerze zrobić szybko i wygodnie dobre zdjęcie bez prób i długiego strojenia aparatu. Zdarza mi się na wakacjach lub spacerze poprosić czasem kogoś obcego o zrobienie fotki rodzinnej. Wiele lat robiłem zdjęcia Olympusem SP-350 i do dziś jestem z niego zadowolony. W trybie P potrafił prawidłowo dobrać parametry ekspozycji i zrobić dobre zdjęcia w niemalże każdych warunkach (wyłączając słabe oświetlenie). Połączenie ostrego światła i cieni w jednym kadrze nie przeszkadzało w zrobieniu prawidłowego zdjęcia. Balans bieli też był w 99,9% dobierany prawidłowo. Stąd moje duże rozczarowanie ZX-2...
    Witam !

Foty byly robione w ekstremalnych warunkach oswietleniowych i pod Slonce i tutaj jest problem...
    SP-350 tez Ci nie poradzi w takich warunkach i na domyslnych parametrach aparatu bedziesz mial przepalone swiatla.

Istnieje cos takiego jak korekcja ekspozycji oraz blokada ekspozycji i tutaj masz pole do popisu aby zmniejszyc
    lub zniwelowac przepaly.

Najgorzej foci sie w poludnie jak Slonce daje najwieksze naslonecznienie i wypadaja najwieksze kontrasty.
    Czasem lepiej zrobic wczesniej lub znacznie pozniej foty i juz swiatlo jest bardziej ok.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów