Witam !
Kazdy model aparatu cyfrowego daje nieco inny obraz i tutaj zawsze... bedzie roznica w WB, sposobu generowania JPG, RAW i
Cześć
Nie tyle, że ogólnie, ja de facto o owej różnicy nie napisałem nic, poza tym, że po prostu jest
tak dalej i dalej i zgadzam sie z Toba ze bedzie roznica ale mi nie o takie roznice chodzi
Chodzi mi glownie o jakosc obrazu (ostrosc, szczegolowosc, kolory, znieksztalcenia optyczne, poziom szumow)
Rok w cyfrowej technologii to sporo... a kazdy nowy kompakt to jeszcze lepsze rozwiazania, lepsza jakosc obrazu i tak dalej i dalej...
Nie za bardzo rozumiem o jakie "tamte" czasy Ci chodzi. Pracowałem w labie od 2001-2013, czyli do zeszłego roku. To chyba nie są jakieś zamierzchłe czasy. Pomimo, że tam nie pracuję układ nadal mam na tyle fajny, że umawiam się z załogą, przyjeżdżam i sam sobie na maszynie siadam i wywołuję. 2 tygodnie temu np 800 fot, a dziś wieczór zapowiada się, że jeszcze 600 pojadę wywołać.
Luuuuudzie, no tak to pisać nie można, bo przecież dla wielu przypadków nawet zdjęcie z komórki nie ustępuje zdjęciu z lustrzanki, tylko czy świadczy to o tym, że można je postawić na równi
Jak dla mnie kompakt jest w stanie robic porownywalne jak nie lepsze foty od lustrzanki ale komorka... z mikro obiektywem to jest jednak zupelnie inna klasa jakosciowa.
Na dzisiaj jest tak, ze lustrzanke bardzo rzadko uzywam, system m.4/3 zaczal mi lezec... w szafie.
Czesto foce XZ-2 i robie z tego powiekszenia i to jest odpowiedz praktyczna na pytanie czy kompakt moze
zastapic w wielu przypadkach lustrzanke jak i inne super systemy foto do amatorskiego zastosowania
Pozdrawiam