Strona 267 z 415 PierwszyPierwszy ... 167217257265266267268269277317367 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.661 do 2.670 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

I do tego pamiętaj, żeby przednia soczewka zawsze była w cieniu. Wystarczy cień zrobiony lewą dłonią.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

To, że trudno robi się zdjęcia np. w lesie w słoneczny dzień, to ja wiem bardzo dobrze. I to dotyczy każdego aparatu.
    Odnośnie trybu AUTO, to nie polecam. Szkoda, że w tych przykładowych zdjęciach nie zachował się EXIF. Wtedy było by widać czarno na białym jakie parametry dobrał aparat.
    Mam wrażenie, że tutaj naświetlając cienie aparat otworzył przysłonę i nieźle podniósł ISO, a wszystko po to aby zdjęcie było nie poruszone.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Trzeba by w takich warunkach niedoświetlić nieco zdjęcie, żeby uniknąć przepałów, a cienie rozjaśnić. Wtedy kolory będą soczyste, tak jak tu:

https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1096202
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Trzeba by w takich warunkach niedoświetlić nieco zdjęcie, żeby uniknąć przepałów, a cienie rozjaśnić.
    Pełna zgoda. Tylko jak to zrobić w trybie AUTO?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    To o czym piszesz to nie przypadłość XZ-2 a niemalże każdego aparatu fotograficznego. Tryb AUTO jest tak zaprogramowany aby uśredniać niemal wszystkie parametry ekspozycji. Tryb P to nic innego jak AUTO z fleksją czyli sytuacja podobna. Jeśli chodzi o kadry na których występuje duża rozpiętość tonalna to żaden światłomierz nie jest w stanie prawidłowo dobrać parametrów ekspozycji dla miejsc tak odległych od siebie tonalnie jak głęboki cień i jasne niebo w pogodny dzień.
    To nie problem światłomierza - ten jest świetny, potrafi wyświetlić histogram na żywo, a nawet obszary przepalone nanieść na scenę. To problem oprogramowania dla poszczególnych pomiarów światła - algorytmy dobierają takie wartości jakie inżynierowie uznali za optymalne. Z jednej strony mamy więc nowoczesny i precyzyjny światłomierz, z drugiej metody pomiaru światła sprzed kilkudziesięciu lat: centralno-ważony, punktowy z wariantami na światła i cienie (kto tego używa?) i co prawda ESP, ale on działa według takiej logiki, że zdaje się równać cały kadr do szarości, ignorując przepały. Z nieznanych powodów do dziś nie ma postulowanego od dawna chociażby przez Janka Muzykanta jednego promila przepaleń.

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Pełna zgoda. Tylko jak to zrobić w trybie AUTO?
    No tak - równie dobrze można zapytać dlaczego w AUTO zdjęcia nie wychodzą czarno-białe, albo w sepii, albo dlaczego aparat w tym trybie nie tańczy i nie śpiewa . Od sprzętu można wymagać wiele, ale myślenie powinno być po stronie fotografa.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Lightbulb Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Moja pierwsza cyfrówka miała 3,2 mpix i robiłem z niej dobrej jakości odbitki nawet 18x13 mm, nie mówiąc o 10x15.
    A taki XZ-3 z powiedzmy 8 mpix na matrycy 1/1.7 dawałby zapewne używalne nawet 6400 iso. A 8 mpix to 4 x więcej niż full hd, a więc zacna rozdzielczość.
    By było super, tylko która pańcia kupi aparat z 8MP, jak tyle ma jej smartfon, a znajomy z Sony ma 25MP..
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    No ale marketing rządzi, nie sądzę żebyśmy się doczekali jeszcze czegolwiek z jednocyfrową liczbą megapikseli.
    Jeśli wziąć ilość MP jaka by była w CROPie 4/3' to już jest - Sony wyprodukowało nie tak dawno FF A7s z 12MP.
    Cytat Zamieszczone przez Jak Zobacz posta
    Witam! Jaką kartę pamięci proponujecie do XZ-2? Zastanawiam się nad zakupem SDHC 64 gb Class 10.
    Cztery razy mniejszą proponuję, np. jakiegoś Sandiska z którejś z serii Extreme. W razie czego dokupisz.
    Za dużo nie ma sensu - jeśli jesteś taki wymagający, to lepiej kilka mniejszych, bo jak padnie to wszystko na raz.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 10.08.14 o 13:24
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

sprawdza się stara zasada - zdjęcia robi nie tylko sam aparat ale i fotograf
    ot i cala tajemnica...

tryb auto - chyba nigdy mi nie podchodził
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Ok 2 tygodnie temu, pokazałem swojego XZ-2 nowo poznanemu koledze - od lat zawodowemu fotografowi. Pokazałem i zapytałem czy dobrze wybrałem aparat ?? Wtedy oczywistej odpowiedzi nie otrzymałem, bo jak się okazało kolega nie był w temacie kompaktów, no bo wiadomo - otacza się sprzętem trochę innej klasy.
    Jakie było moje zdziwienie gdy jego zainteresowanie aparatem rosło z minuty na minutę, z dnia na dzień ! Zaczęła się wymiana zdań na temat: co? gdzie? za ile? a czy inne modele nie lepsze ?? itd..itp..
    W między czasie pozwoliłem sobie pochwalić się kilkoma zdjęciami mojego autorstwa. A gdy doszło do tego że w moim aparacie wylądowała Jego karta SD celem próbnych fotek, to już wiedziałem że nie jest źle
    Finał całej akcji jest taki, że dziś przyjechał pochwalić się dokładnie takim samym - wczoraj kupionym Dla mnie to kolejna, jakże miła rekomendacja tego Olka

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta
    Świerki w rzeczywistości miały inny kolor, zieleń była bardziej soczysta.
    Swierki pewnie tak, ale na tym zdjeciu ich nie widac

p.s. Zart oczywiscie jakby kto nie zaczail

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 10.08.14 o 21:43
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21