I do tego pamiętaj, żeby przednia soczewka zawsze była w cieniu. Wystarczy cień zrobiony lewą dłonią.
I do tego pamiętaj, żeby przednia soczewka zawsze była w cieniu. Wystarczy cień zrobiony lewą dłonią.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
To, że trudno robi się zdjęcia np. w lesie w słoneczny dzień, to ja wiem bardzo dobrze. I to dotyczy każdego aparatu.
Odnośnie trybu AUTO, to nie polecam. Szkoda, że w tych przykładowych zdjęciach nie zachował się EXIF. Wtedy było by widać czarno na białym jakie parametry dobrał aparat.
Mam wrażenie, że tutaj naświetlając cienie aparat otworzył przysłonę i nieźle podniósł ISO, a wszystko po to aby zdjęcie było nie poruszone.
Trzeba by w takich warunkach niedoświetlić nieco zdjęcie, żeby uniknąć przepałów, a cienie rozjaśnić. Wtedy kolory będą soczyste, tak jak tu:
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1096202
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
To nie problem światłomierza - ten jest świetny, potrafi wyświetlić histogram na żywo, a nawet obszary przepalone nanieść na scenę. To problem oprogramowania dla poszczególnych pomiarów światła - algorytmy dobierają takie wartości jakie inżynierowie uznali za optymalne. Z jednej strony mamy więc nowoczesny i precyzyjny światłomierz, z drugiej metody pomiaru światła sprzed kilkudziesięciu lat: centralno-ważony, punktowy z wariantami na światła i cienie (kto tego używa?) i co prawda ESP, ale on działa według takiej logiki, że zdaje się równać cały kadr do szarości, ignorując przepały. Z nieznanych powodów do dziś nie ma postulowanego od dawna chociażby przez Janka Muzykanta jednego promila przepaleń.
No tak - równie dobrze można zapytać dlaczego w AUTO zdjęcia nie wychodzą czarno-białe, albo w sepii, albo dlaczego aparat w tym trybie nie tańczy i nie śpiewa. Od sprzętu można wymagać wiele, ale myślenie powinno być po stronie fotografa.
By było super, tylko która pańcia kupi aparat z 8MP, jak tyle ma jej smartfon, a znajomy z Sony ma 25MP..
Jeśli wziąć ilość MP jaka by była w CROPie 4/3' to już jest - Sony wyprodukowało nie tak dawno FF A7s z 12MP.
Cztery razy mniejszą proponuję, np. jakiegoś Sandiska z którejś z serii Extreme. W razie czego dokupisz.
Za dużo nie ma sensu - jeśli jesteś taki wymagający, to lepiej kilka mniejszych, bo jak padnie to wszystko na raz.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 10.08.14 o 13:24
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
sprawdza się stara zasada - zdjęcia robi nie tylko sam aparat ale i fotograf
ot i cala tajemnica...
tryb auto - chyba nigdy mi nie podchodził![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Ok 2 tygodnie temu, pokazałem swojego XZ-2 nowo poznanemu koledze - od lat zawodowemu fotografowi. Pokazałem i zapytałem czy dobrze wybrałem aparat ?? Wtedy oczywistej odpowiedzi nie otrzymałem, bo jak się okazało kolega nie był w temacie kompaktów, no bo wiadomo - otacza się sprzętem trochę innej klasy.
Jakie było moje zdziwienie gdy jego zainteresowanie aparatem rosło z minuty na minutę, z dnia na dzień ! Zaczęła się wymiana zdań na temat: co? gdzie? za ile? a czy inne modele nie lepsze ?? itd..itp..
W między czasie pozwoliłem sobie pochwalić się kilkoma zdjęciami mojego autorstwa. A gdy doszło do tego że w moim aparacie wylądowała Jego karta SD celem próbnych fotek, to już wiedziałem że nie jest źle
Finał całej akcji jest taki, że dziś przyjechał pochwalić się dokładnie takim samym - wczoraj kupionymDla mnie to kolejna, jakże miła rekomendacja tego Olka
![]()
Ostatnio edytowane przez nyny ; 10.08.14 o 21:43
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek