Strona 260 z 415 PierwszyPierwszy ... 160210250258259260261262270310360 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.591 do 2.600 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Tak masz z każdym produktem. Patrz telefony. Modeli na pęczki, różnią się jakimśtam numerkiem w symbolu, położeniem klawisza power i szczegółami w specyfikacji, a jak ludzie się rzucą na jakiś konkretny, bo uznają że ten jeden jedyny jest "the best", to reszta sanowi tylko tło.
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Z moich obserwacji wynika,że część osób oprócz Olympusa XZ2 posiada inne aparaty cyfrowe.Podobnie jest i w moim przypadku.Do niedawna posiadałem lustrznkę z czterema obiektywami i lampą błyskową ,w tym obiektyw standartowy 1,4/50mm, 11-18mm,16-105mmi 55-300mm.
    Doszedłem do wniosku,że zamiast 1,4/50 mogę mieć Olympusa XZ2,a zamiast 55-300 Nikona P-600.Wyniki przeszły moje najśmielsze oczekiwania.Olympusa XZ2 nie muszę oceniać,jest super,natomiast Nikon P-600 ma pięć soczewek typu ED i daje możliwość wykonywania zdjęć'z ręki" do ogniskowej 1440mm/wszystkie ostre.Panasonic produkuje model FZ200 o ogniskowej 25-600 mm przy stałym świetle 2,8.Ile trzeba by zapłacić za sam obiektyw 2,8/600?

---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:04 ----------

Aparat Olympus XZ2 kupiłem dwa miesiące temu na Allegro jako nowy za 900 złotych.Skoro już mowa o cenach to ostatnio spotkałem fotografa zawodowego w Krakowie,który posiada aparat średnioformatowy PHASE ONE z przystawką Leaf Aptus II 10.Sama tylko przystawka kosztyje 250000,/dwieście pięćdziesiąt tysięcy/ euro /bez korpusu i obiektywu! Obszerny artykuł na Fotopolis.

---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post był o 16:46 ----------

Sprostowanie.Przystawka kosztuje tylko 25000 euro/dwadzieścia pięć tysięcy euro/,co niniejszym prostuję i przepraszam.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Coby jeszcze siedziały w nich matryce wielkości APS-C a nie przysłowiowego paznokcia byłby cud, miód i malina....
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Panowie, gdzie w menu restartuje się licznik zdjęć i ustawia sposób ich numerowania?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez spe2 Zobacz posta
    ...Panasonic produkuje model FZ200 o ogniskowej 25-600 mm przy stałym świetle 2,8.Ile trzeba by zapłacić za sam obiektyw 2,8/600?

..
    .
    Fakty: Panasonic produkuje model o ogniskowej 4,5-108 przy stałym świetle 2,8 i kryjący matryce mniejsza od paznokcia. reszta, to marketingowy bełkot i Twoja wyobraźnia. Fakty: to odpowiednik pełnoklatkowego 600/16. ile by kosztował? 0, słownie "zero", nikt by go nie kupił
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Awatar Mastertoon
    Mieszka w
    KOL...
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wszyscy mają XZ-2 - mam i ja. Kilka godzin temu odebrany Jest niesamowity, wykonanie, zdjęcia i opcje są duuuuużo lepsze od tego co poznałem w Canonie 1000D.
    Dokupiony pokrowiec Hama 90P (niecałe 60zł w "sklepie nie dla idiotów") - wchodzi na styk, jest jeszcze miejsce na baterie czy kartę. Sama karta microSD też działa bez problemu
    Teraz do weekendu trzeba się nauczyć obsługi- póki co nie wiem jak zrobić aby zapamiętywał ustawienia ISO czy jakości zdjęć...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ... Fakty: to odpowiednik pełnoklatkowego 600/16. ile by kosztował? 0, słownie "zero", nikt by go nie kupił
    Jeśli chodzi o głębię ostrości to pewnie masz rację będzie odpowiednik f16 dla pełnoklatkowego ale jeśli chodzi o światło (dobór czasu ekspozycji przez aparat) będzie odpowiednik 600/ f2.8. Czy nikt by nie kupił, nie sądzę.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o głębię ostrości to pewnie masz rację będzie odpowiednik f16 dla pełnoklatkowego ale jeśli chodzi o światło (dobór czasu ekspozycji przez aparat) będzie odpowiednik 600/ f2.8. Czy nikt by nie kupił, nie sądzę.
    Jeśli chodzi o dobór jakości zdjęcia, to ISO paznokcia małego palca nie ma wiele wspólnego z ISO FF f16 to nie tylko odpowiednik GO
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

póki co nie wiem jak zrobić aby zapamiętywał ustawienia ISO czy jakości zdjęć...
    Witaj
    ISO ustaw na sztywno, nie w trybie AUTO i będzie takie jak ustawiłeś cały czas. Jakość zdjęć ustaw sobie najpierw w menu. Wejdź w menu i wybierz zakładkę oznaczoną trybikami, następnie podmenu oznaczone literką G a potem 6-ta zakładka od góry. Tam wybierz jaka kompresja i rozdzielczość cię interesuje. Na przykład L SF to Large (maksymalna rozdzielczość zdjęć) i tryb kompresji Super Fine czyli najmniejszy stopień kompresji JPG czyli najlepsza jakość. Następnie w zakładce Liczbapiksele ustaw sobie rozdzielczość dla Middle (średni rozmiar zdjęcia) i Small (mały rozmiar zdjęcia). Large jest to największa możliwa rozdzielczość jaką może zarejestrować aparat więc jej się nie ustawia. Ja na przykład ustawiłem sobie Small na 1024x768 i jak wiem, że będę robił zdjęcia do netu np. do jakiegoś ogłoszenia to ustawiam sobie właśnie takie parametry i potem nie muszę skalować zdjęć tylko je wrzucam bezpośrednio. Ogólnie jeśli nie ustawisz jakiegoś parametru na AUTO to aparat zachowuje samoczynnie zadane parametry i nie powinno być z tym problemu.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jeśli chodzi o dobór jakości zdjęcia, to ISO paznokcia małego palca nie ma wiele wspólnego z ISO FF ...
    Masz rację ale to samo można powiedzieć o XZ-2 ma niewiele większą matrycę od FZ200, dalej to mały paznokieć (ok. 7x5mm) Takie porównania matryc kompaktów do FF trochę bez sensu
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.08.14 o 18:46
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów