Tak jak w wielu innych produktach Case Logic. Ale da się przeżyć![]()
no to dalej z ważkami z XZ-2 , tym razem bez Raynox- a .... chyba , że macie już dosyć ?
Ostatnio edytowane przez merchel ; 5.08.14 o 21:53
XZ-2 , Fl-36R
Witam szanownych użytkowników
Po sprzedaży swojego Canona 1000D postanowiłem przesiąść się na coś bardziej kompaktowego, wybór padł na XZ-2. Szkoda że potencjalny nabywca lustrzanki nie znalazł się wcześniej bo ceny Olka już nie są takie okazyjne, a już znaleźć w sklepie to na dzień dzisiejszy rzecz praktycznie niemożliwa- czyżby koniec produkcji XZ-2 i szykowanie miejsca w magazynach na XZ-3? Ani na Cyfrowe, ani w MM, Euro RTV AGD... to już chyba ostatni dzwonek na zakup tego modelu bo dostaw też nie przewidują.
No nic, zamówiony za 1199 może dojdzie do mnie jutro.
Przejrzałem w pdf instrukcję i mam dwa pytania do Was:
- jest wzmianka o ładowarce F-3AC, a czy ktoś podpinał aparat do zwykłej ładowarki np. od smartfona? F-3AC ma na wyjściu 5V i 1500mA czyli parametry mniej więcej jak ładowarka którą mam do telefonu.
- czy używał ktoś kombinacji XZ-2 oraz karta microSD z adapterem na pełne SD? Jedyny PC który mam w domu to tablet Asusa z portem na karty microSD a nie chce mi się bawić w zakup huba USB czy zewnętrznego czytnika kart.
I czy zwykła class10 wystarczy, nie spowolni aparatu, czy też poszukać jakiejś "hiper-duper-super speed"?
Pozdrawiam![]()
Nie. Gniazdo do podłączenia dedykowanej ładowarki i zarazem do podłączenia przez USB do komputera jest inne niż microUSB stosowane w komórkach, więc możesz sobie darować. Moim zdanie przerabiać nie warto. Poza tym w wątku parę razy przewinęły się linki do stron gdzie można za około 50-60zł kupić zamiennik baterii i ładowarkę, którą możeszładować same baterie, a nie tak jak w oryginale, gdzie łądowarkę podpinasz do aparatu i ładujesz "cały aparat".
Będzie działać.
Mam dwie karty SD 16GB class 10. Wystarcza. Oczywiście jak robisz serię RAW+JPG, to ewidentnie dłużej "czuć" jak aparat zrzuca dane z bufora na kartę, ale też już w wątku było, że szybsza karta niewiele tu pomoże.
The question is, who cares?
Wszystkie ładowarki które mam w domu i samochodowe to "puszki" do których wpina się kabel USB a nie ładowarki z kablem więc problem końcówki odpada bo po prostu wykorzystam kabel od aparatu. Rozwiązanie tymczasowe, czytałem o tych dedykowanych ładowarkach ale przez kilka dni musi mi wystarczyć co mam pod ręką... chyba sprawdzę i się przekonań czy zadziała, choć doświadczenie podpowiada mi że to różnie się kończy :P
Dzięki za odpowiedzi!
Aaaa, skoro tak, to powinno zadziałać. Mi się już zdarzyło podpiąć XZ-2 do komputera i w menu zamiast "Zapis", wybrać "ładowanie" i też się ładowało, mimo że dłużej to szło.
The question is, who cares?
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
W katalogu aparatów cyfrowych/www.web-album.org/pl/cameras /doliczyłem się 235 aparatów cyfrowych Olympus.Podejrzewam,że wyprodukowano ponad 300 modeli.Poświęcenie przez Olympus Klub tylko jednemu modelowi Olympus XZ2 jak do tej pory 260 stron uważam za fenomen na skalę światową i być może fakt ten niedługo nadawał się będzie do odnotowania w Księdze Guinnessa.A swoją drogą Olympus wyprodukował kilka interesujących modeli,czego przykładem może być np .Olympus IR500 .