Cos zdjec nie widze ...
ok, juz sa![]()
Cos zdjec nie widze ...
ok, juz sa![]()
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
A dziekuje, staram sie jak moge
Po porstu nie zwrocilem uwagi, ze zdjecie dopiero co dodane...pewnie bym sie domyslil, ze zaraz edycja bedzie... no ale w moment wstrzelilem sie idealnie![]()
Polar przydaje się na wycieczkach objazdowych jeśli siedzi się w autobusie to wycinasz własne odbicia od szyby
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
MAM PROBLEM Z WBUDOWANĄ LAMPĄ BŁYSKOWĄ W OLYMPUSIE XZ2.ZARÓWNO NA AUTOMATYCZNYM USTAWIENIU"A"JAK I INNYCH USTAWIENIACH"P","A" ZACHOWUJE SIĘ DZIWNIE tzn.ALBO PRZEŚWIETLA,ALBO NIEDOŚWIETLA ALBO WOGÓLE NIE WYZWALA BŁYSKU/przy błysku wymuszonym/POZA TYM ZAPISY W INSTRUKCJI NA TEMAT KORZYSTANIA Z LAMPY WBUDOWANEJ SĄ SĄ DLA MNIE NIEZROZUMIAŁE,CHOCIAŻ MIAŁEM KILKADZIESIĄT APARATÓW CYFROWYCH I NIGDY TAKICH PROBLEMÓW NIE BYŁO.MOŻE KTOŚ ROZPRACOWAŁ DZIAŁANIE WBUDOWANEJ LAMPY BŁYSKOWEJ W OLYMPYSIE XZ2
Po pierwsze nie pisz wielkimi literami.
Lampa w Xz-2 nie jest jakas mega, raczej dodatek, ktory czasami moze sie przydac.
Tryb P jest trybem wlasciwie automatycznym, gdzie aparat probuje sam dopasowac ustawienia do sytuacji.
W ustawieniach Lampy mozesz sobie wybrac przerozny tryb pracy, poczynajac od AUTO (aparat sam dopasowuje ustawienia) poprzez dokladnie ustawienie sily lampy jaka chcem 1/2, 1/4 ... 1/64.
Wiec moze po prostu pocwicz na roznych ustawieniach i zobaczysz jak sie zachowuja. Te ulamki moim zdaniem pozwalaja najlepiej dostosowac sile blysku do potrzeb, ale wymagaja kilku prob zeby dobrac wlasciwa wartosc.
Generalnie to lepiej robic zdjecia bez uzywania wbudowanej lapmy![]()
Z ciekawostek:
Do Xz-2 pasuje aku ze starszego modelu. Ma mniejszą pojemność i jest fizycznie węższy, ale jak się dobrze ułoży żeby styki grały to aparat śmiga jak ta lala.
Niby tak tylko nieco wyższe napięcie i mniejsza pojemność.
The question is, who cares?
Dziękuję za uwagi dotyczące stosowania wbudowanej lampy błyskowej.A ponieważ Olympus XZ2 od czasu do czasu może być używany również do zdjęć pamiątkowych chodziło mi o sprawdzone sposoby użytkowania wbudowanej lampy błyskowej dla tego typu zdjęć/automatyka,program,preselekcja przysłony,ISO/stałe,dobierane automatycznie,ograniczenie mocy lampy błyskowej itp.