Tak, to to samo.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ano właśnie mogliby chociaż wbudować filtr szary jak to ma miejsce np w Fuji X100/X100s jak dla mnie świetna opcja.
Do 35 f1.4 kupiłem ND4 i w skrajnych przypadkach na styk starczy
Pozdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
Ja mam ND8. A ruchomy filtr przed matrycą mógłby być trudny do wykonania. W X100 to jest pewnie malutkie szkiełko w obiektywie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
No i chyba można mówić o zakończeniu procesu.
Po drodze stwierdziłem, że m43 mam wielką wadę - wagę.
Mając lustro każdy dobry obiektyw ważył przeciętnie z 0,5kg, co skutecznie ograniczało zapędy do zakupów - trzeba to było nosić.
W m43 sensowne obiektywy ważą po 200g i są małe - dużo się ich w torbie mieści.
No i zestaw rozrósł się do 3 puszek (2xOly + Panas GM1) i 7 obiektywów dla 2 osób. A jeszcze nad 25/1.4 myślę.
przejdzie Ci![]()
Fakt że rozmiary zachęcają do zakupów. Jak sobie pomyślałem że trzeba by nosić jeszcze jednego takiego klamota jak EOS 5D to mi się odechciewało kupowania, a teraz myślę czy by nie dokupić drugiego body (właśnie GM1)
Z drugiej strony 7 szkieł to nie tak dużo na dwie osoby. W FF tylko dla siebie miałem 6 szkieł (17-40, 24-105, 70-210, 35mm, 50mm, 85mm), teraz mam tylko 4, ale to dlatego że ciągle nie jestem pewny czy na pewno potrzebuję 9-18 i 25mm.
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 16.07.14 o 13:32