Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 202

Wątek: E-M5 vs. E-M10

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: E-M5 vs. E-M10

Dotychczas nie korzystałem z wifi w aparacie więc może nie wiem co tracę Dotychczas udawało mi się robić zdjęcia nocne ze statywu i rodzinne portrety bez telefonu Oczywiście tak żartuje. Mnie wydaje się że aktualna cena E-M5 jest bardzo atrakcyjna jeśli jest niższa od E-M10
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Dotychczas nie korzystałem z wifi w aparacie więc może nie wiem co tracę
    Też wcześniej nie miałem WI-FI w aparacie i za przeproszeniem znaczenia tego słowa "zwisają" mi bajery i wodotryski ale stwierdziłem, że ten bajer jest super. A tak na serio jest bardzo przydatny kiedy masz utrudniony dostęp do wizjera, przykładowo stawiasz aparat na murku, parapecie aby strzelić sobie czy rodzinie słit focię. Kolejna sprawa to ja czasami lubię sobie focić samochodziki, ludzi Lego itd i to też wtedy ma sens kiedy w kadrze iPada ustawiam sobie przedmioty i nie muszę za każdym razem lecieć do wizjera/wyświetlacza kiedy przeważnie aparat jest wtedy przyziemiony . Nie wiem jak z nowymi telefonami bo ja mam kilkuletniego HTC i z HTC to jest na zasadzie, że mam bezprzewodowy wężyk z podglądem ale na moim iPadzie Mini z ustawieniami na maxa w apce Olka na prawdę obraz jest bardzo dobry. Ja nie bawię się makro ale myślę, że dla osób, które to lubią też jest to dobra opcja
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

A co z matrycami ?
    Cały czas mam nieodparte wrażenie, że matryca M10 może nogi całować tej z M5
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Czyli, pozwolę sobie na małą rekapitulację:

e-m5 z plusów:
    - grip (pionowy)
    - uszczelki
    - lepsza stabilizacja (choć różnica głównie przy filmowaniu)
    - nieco tańszy w zestawie z 12-40

e-m10 z plusów:
    - wi-fi
    - wbudowana lampa (e-m5 na maleńką dołączaną lampę więc w sumie marginalna przewaga)
    - focus peaking

ergonomia, AF, IQ, wizjer remis.

To jak dla mnie wybór polega na podjęciu decyzji co się bardziej (częściej) przyda uszczelki czy wifi (sterowanie smartfonem i geotaging). Ktoś coś dorzuci, np używa obu i ma swoje przemyślenia?
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A co z matrycami ?
    Cały czas mam nieodparte wrażenie, że matryca M10 może nogi całować tej z M5
    Takie same są...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    - wbudowana lampa (e-m5 na maleńką dołączaną lampę więc w sumie marginalna przewaga)
    Lampa jest ok tylko trzeba pamiętać, że sprawdza się z nie za długimi szkiełkami. Z 14-42 chodzi i smiaga ale już z 12-50 widać nieduży cień na dole foty
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Efekty stabilizacji 3-osiowej z OMD-EM10 vs 5-osiowa z OMD-EM5 podobno są nie do odróżnienia. Co innego OMD-EM1, tu jest podobno zdecydowanie lepiej.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Ja osobiście nie mam porównania stabilizacji do EM5 czy EM1 ale to co mam w porównaniu do E-PL2 to niebo a ziemia. Z fitrem IR było rewelka, generalnie jak robisz fotę na wdechu, spokojnie i na pewno nie po pijaku to ta stabilizacja jest bardzo dobra.

Teraz wyszedłem na balkon i zrobiłem fotę trzymając aparat jedną ręką blisko tułowia na wysokości klatki piersiowej ale nie opierając całej ręki o klatkę piersiową (ręka od łokcia do dłoni nie opierała się tułów) i efekt jest taki jak poniżej

Ustawine na P kit 14-42, ISO 200, przysłona 3,5 a czas otwarcia migawki wyszedł 1s

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	13.jpg
Wyświetleń:	306
Rozmiar:	680,0 KB
ID:	123118
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 2.07.14 o 21:46

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Co Wy z tą wbudowaną lampą? Czy ktoś może podlinkować zdjęcie (dobre) zrobione wbudowaną lampą? Miałem (i mam) w wielu aparatach i nigdy nie użyłem. I niech mnie ręka boska przed tym broni.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

To są idealne aparaty żeby mieć je jednocześnie i kilka stałek. Po co ci 12-40... no dobra żartowałem
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

Uprawnienia umieszczania postów