Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 202

Wątek: E-M5 vs. E-M10

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: E-M5 vs. E-M10

Wczoraj oddałem do olka E-M10. Zdjęć jeszcze porządnie nie obrabiałem, ale mogę parę słów napisać o E-M10 vs E-M1.

Stabilizacja jest dobra. Widzę drobne różnicę, ale są to drobiazki. Na pewno stanowczo lepsza niż w eplach.

Z naleśnikiem jest to całkiem zgrabny zestaw. Muszla oczna przeszkadzała mi w schowaniu aparatu do pokrowca na kompakt .
    Z większymi szkłami (testowałem z 35-100 panasa i 75-300 olka) pracuje się specyficznie. Mi to nie przeszkadza, ale wielu uzna, że grip jest niezbędny.

Wykonanie nie jest złe. Ale czuć, że nie jest to E-M1.

Wielki plus to wbudowana lampa. Tej dodatkowej nigdy praktycznie nie zabieram. I jak trzeba tylko trochę doświetlić to nie mam czym.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Rozkład kółek i klawiszków różnorakich zdecydowanie przemawia do mnie w e-m10. Wmontowanego palnika użyłem może ze dwa razy, żeby się upewnić że w ogóle działa; focus peaking - pobawiłem się, pocieszyłem się, wyłączyłem w końcu. Wi-fi no, to jednak mocny argument za e-m10 i dotykowe pykanie fot również.
    E-m10 i zaraz potem e-m1 - tak bym kupował...
    PENTAX

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Co Wy z tą wbudowaną lampą? Czy ktoś może podlinkować zdjęcie (dobre) zrobione wbudowaną lampą?
    Z tym będzie problem... Ale jest duże zapotrzebowanie na zdjęcia, które nie są dobre, a mimo to ludzie chcą je robić
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Dla mnie o odrzuceniu EM-10 zadecydował brak portu akcesoriów. Moim hobby jest makrofotografia i bardzo sobie chwalęe możliwosć dołaczenia do EM-5 odchylanego wizjera VF4. A do EM-10 niestety juz go podłączyć się nie da...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Ja też wybrałem EM-5. Zależało mi na uszczelnieniu, a w dodatku była promocja z gripem za 1zł, na plus była tez większa funkcjonalność 12-50 no i lepsza stabilizacja. Wi-fi było kuszące, ale raczej nie używałbym tej funkcji za często.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Ciężki wybór - dwa podobne aparaty ale różniące sę funkcjonalnością.

Gdybym szukał następcy mojego GX1 który stanowi back-up dla lustra to wybrałbym E-M10 bo ma juz wbudowaną lampę (tak czasem się przydaje) wiec odpada jej pilnowanie i miejsce w dodatkowej kieszonce - jest też pewnie lżejszy, tańszy. Z kitem i stałka lepiej sprawdzi się w roli codziennego pstrykacza.

Ale gdyby to miał być mój jedyny podstawowy aparat to bym wybrał E-M5 z uwagi na grip i uszczelnienia. Na wypadach w plener bardziej zależy mi na solidnym, wygodnym aparacie z dobrym gripem który utrzyma większy obiektyw i uszczelnieniach z uwagi na wilgoć.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar grisza34
    Mieszka w
    tarnobrzeg
    Siła reputacji
    95
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z tym będzie problem... Ale jest duże zapotrzebowanie na zdjęcia, które nie są dobre, a mimo to ludzie chcą je robić
    problemu nie będzie . prosze zdjecie dopalone wbudowanąlamppą e m10 na lampie dyfuzor oczywiście pozdr
    jeżeli chodzi o stabilizacje takiemu laikowi jak ja zupelnie wystarcza. awi-fi mi siuę nie przydaje . jakby tylko te USZCZELNIENIA dali błbym w siodmym niebie
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6150271.JPG
Wyświetleń:	307
Rozmiar:	297,4 KB
ID:	123154  
    Ostatnio edytowane przez grisza34 ; 3.07.14 o 01:25

| OlyJedi Awatar grisza34
    Mieszka w
    tarnobrzeg
    Siła reputacji
    95
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta

Ale gdyby to miał być mój jedyny podstawowy aparat to bym wybrał E-M5 z uwagi na grip i uszczelnienia. Na wypadach w plener bardziej zależy mi na solidnym, wygodnym aparacie z dobrym gripem który utrzyma większy obiektyw i uszczelnieniach z uwagi na wilgoć.
    grip i nawet 70-300 z dużego systemu niestraszne i nawet jaśniejsze ale mmf3 potrzebne

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Co Wy z tą wbudowaną lampą? Czy ktoś może podlinkować zdjęcie (dobre) zrobione wbudowaną lampą? Miałem (i mam) w wielu aparatach i nigdy nie użyłem. I niech mnie ręka boska przed tym broni.
    ja jej używam do bezprzewodowego wyzwalania metza, lubię w ten sposób doświetlić glinianą twórczość syna na zajęciach pozalekcyjnych. W epl1 i epl3 nie mogłem tego robić bo najczęściej nie miałem tej lampki
    doświetlać zdjęć tylko tą lampką to bym się nie odważył, zrobiłem to tylko dla testów dla użytkownika forum

---------- Post dodany o 11:02 ---------- Poprzedni post był o 11:01 ----------

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Dla mnie o odrzuceniu EM-10 zadecydował brak portu akcesoriów. Moim hobby jest makrofotografia i bardzo sobie chwalęe możliwosć dołaczenia do EM-5 odchylanego wizjera VF4. A do EM-10 niestety juz go podłączyć się nie da...
    ale poprzez wifi możesz mieć odchylany w każdą stronę 10 calowy wizjer (tablet)

---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post był o 11:02 ----------

Geotagowania działa bardzo sprawnie i szybko. Robi się to o wiele wygodniej niż przez geosettera.
    Znam jednego użytkownika forum, który ma oba i stwierdził, że zostawi sobie 10 z tego duetu.
    Każdy ma swoje plusy i minusy Do zalety grip przy m5 dopisałbym, że z baterią. Ale wtedy aparat jest większy, grip z M10 jest bardzo wygodny a wymiana baterii i karty nie jest uciążliwa, nie trzeba odkręcać i wkręcać.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    ale poprzez wifi możesz mieć odchylany w każdą stronę 10 calowy wizjer (tablet)
    Być może w studio by się to sprawdziło, ale przy ganianiu owadów w środku dnia po łące (a tak właśnie najczęściej robię zdjęcia makro) mocno niepraktyczne rozwiązanie. Po pierwsze - widzialnosć ekranu tableta w ostrym swietle słonecznym z reguły jest kiepska (dlatego właśnie potzrebuję wizjera a nie ekranika LCD niezależnie od jego rozmiarów), po drugie - nie miałbym jak tego tableta trzymać (zazwyczaj nie używam statywu i obie ręce mam zajęte). Do tego jeszcze trzeba pamiętać o odpowiednio częstym ładowaniu tableta, wozić ze sobą kolejną ładowarkę...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Uprawnienia umieszczania postów