Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 202

Wątek: E-M5 vs. E-M10

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: E-M5 vs. E-M10

Ja wybrałem E-M5, głównie dla uszczelek. Fotografowałem dwa tygodnie temu w Karkonoszach, nie obawiając się drobnej mżawki i nie dbając o krople deszczu osiadające na zestawie E-M5 + 12-50. Gdybym miał EM-10 pewnie bym aparatu nie wyciągał, albo dokładnie wycierał po każdej fotce. Co byłoby upierdliwe - bo nie po to kupujesz aparat, żeby się z nim ciągle i wszędzie cackać.

Dla mnie największą wadą E-M5 w porównaniu z E-M10 jest brak focus peakingu, bo dość często używam manuali. OK, jest cyfrowa lupka, ale ona przydaje się raczej do statycznych scen. Brak łaj-faj, wbudowanej lampy i innych gadżetów mogę przeboleć.
    Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

EM10 ma zdecydowanie lepszą ergonomię przycisków - są bardziej płaskie, i przez to wydają się nieco większe. W EM5 miałam wrażenie, że najlepiej wciskałoby się je szpilką, w EM10 moje paluchy nie odczuwają dyskomfortu.
    EM10 jest ładniejszy - ma mniej wystający "kominek".

Focus peaking jest nie do przecenienia - zwłaszcza w makro, ale nie tylko.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    EM10 ma zdecydowanie lepszą ergonomię przycisków - są bardziej płaskie, i przez to wydają się nieco większe. W EM5 miałam wrażenie, że najlepiej wciskałoby się je szpilką, w EM10 moje paluchy nie odczuwają dyskomfortu.
    EM10 jest ładniejszy - ma mniej wystający "kominek".

Mam E-M5 od dwóch lat i nie znajduję powodu by zmienić go na E-M10 lub E-M1.

Dostrzegalne dla mnie zalety to wbudowana lampka i fokus peaking, reszta to mniej istotne gadżety, a w E-M5 nie do przecenienia uszczelnienie.
    A wygodnie to mi się trzyma zestaw pod obiektyw, nie za mniejszego lub większego gripa. Z mała stałką nie znajduję różnicy...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Mam E-M5 od dwóch lat i nie znajduję powodu by zmienić go na E-M10 lub E-M1.
    Znalezienie powodów, żeby zamienić może nie być takie oczywiste, tutaj jednak chodzi o zabranie jednego z nich (5 vs 10) ze sklepowej półki.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Znalezienie powodów, żeby zamienić może nie być takie oczywiste, tutaj jednak chodzi o zabranie jednego z nich (5 vs 10) ze sklepowej półki.
    To inaczej wziąłbym tańszy, szczelny zestaw i 1000 PLN wykorzystał na dodatkowy obiektyw, np na 45/1,8 lub sigmę 60/2,8 lub długiego kita.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 3.07.14 o 18:43
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Za EM-5 przemawia też nikła nadzieją, że może bonzowie z Olympusa zlitują się i wrzucą ten focus p. w kolejnej wersji firmware...
    Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ja miałem e-m5 teraz mam e-m10. Zmieniłem głównie ze względu na wi-fi i lampkę. Przez dwa lata użytkowania tego pierwszego uszczelnienia przydały mi się może ze 3 razy ale myślę że to bardzo przydatna rzecz. Ergonomia jednak zdecydowanie przemawia za młodszym modelem. Właściwie jedna rzecz która mnie trochę irytuje to karta SD wraz z akumulatorem jednak e-m5 ma zdecydowanie lepiej to rozwiązane. Reszta różnic jest jak dla mnie pomijalna.
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Tak wierzyłem, gdy 3 lata temu kupowałem Sony NEX-a C3. I niestety używanie focus peakingu mnie z tej wiary wyleczylo - w zależności od ustawień czułości f-p - przy niskiej nie byłem w stanie uzyskać zaznaczania w obszarach, gdzie chcialem ustwiać ostrość, przy wysokiej - zaznaczał zbyt dużo i często ostrość nie była odpowiednio trafiona. W konsekwencji przestałem go używać. Ale - nie mam doświadczeń z Olympusem EM-10 - być może w nim focus peaking lepiej działa.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

apz jaki 1000 zł ? Co, gdzie, jak?
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Focus peaking... też na to chorowałem - dopóki nie pobawiłem się EM1.
    Przecież to w ogóle nie działa - lepsze rezultaty daje filtr artystyczny udający ten cały peaking
    Może w Sony działa to lepiej, nie miałem okazji zobaczyć - ale tego "fokusa" z EM1 to w moim EM5 nie chcę

Uprawnienia umieszczania postów