Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: Wycieczka w Dolomity

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Wycieczka w Dolomity

Foto nr 5 najmniej naturalnie wygląda.
    Cytat Zamieszczone przez idako Zobacz posta
    Jak będzie okazja muszę potestować robienie hdrów z mniejszym bracketingiem, np. -1,0,+1
    albo nawet -2/3,0,+2/3. Może będą delikatniejsze?
    Eee tam, warto z-2/3,0,+2/3 składać hdr? Tyle można wyciągnąć z 1 RAW-a bez większej straty dla obrazka.
    Są nawet opinie, że z nowych matryc m4/3 to i nawet +/-3EV (4?) można wyciągnąć.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.07.14 o 22:58
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Nawet to z budynkiem odbijającym się w wodzie?
    MZ, nie jest najgorsze
    Gorsze jest 5.
    Jak będzie okazja muszę potestować robienie hdrów z mniejszym bracketingiem, np. -1,0,+1
    albo nawet -2/3,0,+2/3. Może będą delikatniejsze?
    Nie wiem ile można "wyciągnąć" z Twojej matrycy ale ja bym został przy +/-2EV i złagodził obróbkę. Przecież możesz w programie trochę mniej agresywnie
    Ja mogę tylko +/-1EV i jest mi za mało przy jasnym, słonecznym niebie i mocnych cieniach. Z mojej matrycy (E520) nie mogę zbyt wiele wyciągnąć z cieni, czasem chciałoby się mieć +/-2EV
    Możesz też spróbować pracy na warstwach. Część zdjęcia obrabiać "normalnie" a części wymagające HDR-owania, dokładać na innej warstwie. Odpowiednio maskując i mieszając, możesz uzyskać niezły efekt.
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 1.07.14 o 23:44
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Foto nr 5 najmniej naturalnie wygląda.

Eee tam, warto z-2/3,0,+2/3 składać hdr? Tyle można wyciągnąć z 1 RAW-a bez większej straty dla obrazka.
    Są nawet opinie, że z nowych matryc m4/3 to i nawet +/-3EV (4?) można wyciągnąć.
    Zależy w jakich warunkach się robi. Wyciągnąć faktycznie da się dużo ale jak wychodzi część zdjęcia prześwietlona a inna niedoświetlona to z tego już nic nie wyciągniesz a tak miałem np. ostatnio na Błędnych Skałach - niebo białe/prześwietlone a dół czarny/niedoświetlony. Robiłem to 5 zdjęć z krokiem 1EV, z których wybierałem potem 3 na HDRa. Gdy nie było w kadrze nieba (obszarów prześwietlonych i niedoświetlonych) to mimo i tak mimo b. dużego kontrastu dało się już spokojnie sporo wyciągnąć z matrycy i obyło się bez HDRa. W EOSie 60, którym tu są robione zdjęcia było pod tym względem gorzej, przeszkadzało mi też, że nie dało się się zrobić więcej niż 3 zdjęcia z bracketingiem (choć chyba ML rozwiązuje ten problem). Generalnie z HDRami mam b. małe doświadczenie, pierwsze próby wychodziły kiepsko ostatnie już lepiej ale to może też być kwestia sceny czy też oprogramowania.
    Co do powyższych zdjęć też mam wrażenie, że 5 wygląda najbardziej sztucznie. Ostatniego bym się nie czepiał, pozostałe choć nieraz od razu widać, że to HDR (np. to pierwsze duże przed jedynką) to jak dla mnie mogą być, wyglądają efektownie a nie rażą
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    ...Ja mogę tylko +/-1EV i jest mi za mało przy jasnym, słonecznym niebie i mocnych cieniach....
    Też tyle mogę i mi zazwyczaj wystarcza. Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłem HDR, chyba tylko w celach testowych dla siebie.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Też tyle mogę i mi zazwyczaj wystarcza.
    Też masz E520?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Też masz E520?
    Mam to co w stopce napisane, mniej więcej ta sama jakościowo matryca, może nieco mniej szumi, może...

Awatar idako
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Pewnym rozwiązaniem (choć niektórzy się strasznie na to krzywią) może być robienie hdra z jednego
    rawa. Moim subiektywnym zdaniem, daje to czasami całkiem niezłe rezultaty.
    Co do pracy na warstwach, nigdy nie próbowałem, ale pewnie jest to jakieś rozwiązanie.
    Jest jeszcze jedna metoda, aby selektywnie rozjaśniać/przyciemniać wybrane partie zdjęcia. Mianowicie
    niedrogi tablet wacom bamboo (posiadam, chwalę), oraz "pędzelkowanie" z korekcją na +/- EV w LightRoom'ie.

Odnośnie sprzętu, to mam canona 60d. Obcowałem z omd em-5, i dynamika tonalna w tym aparaciku jest zdecydowanie lepsza. Gdybym dziś miał zaczynać przygodę z fotografią, wybór pewnie by padł na olympusa. Jednak siedzę w canonie dość głeboko (finansowo), i zmiana systemu chyba mnie przerasta

Awatar idako
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

A tu jeszcze takie ło:

7.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2473-HDR(3)-Resizer 500PX-1000Q100M.jpg
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	508,7 KB
ID:	123033

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Kocham Dolomity! Więc będę zaglądać
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Pewnym rozwiązaniem (choć niektórzy się strasznie na to krzywią) może być robienie hdra z jednego
    rawa. Moim subiektywnym zdaniem, daje to czasami całkiem niezłe rezultaty.
    Co do pracy na warstwach, nigdy nie próbowałem, ale pewnie jest to jakieś rozwiązanie.
    Jest jeszcze jedna metoda, aby selektywnie rozjaśniać/przyciemniać wybrane partie zdjęcia. Mianowicie
    niedrogi tablet wacom bamboo (posiadam, chwalę), oraz "pędzelkowanie" z korekcją na +/- EV w LightRoom'ie.

Odnośnie sprzętu, to mam canona 60d. Obcowałem z omd em-5, i dynamika tonalna w tym aparaciku jest zdecydowanie lepsza. Gdybym dziś miał zaczynać przygodę z fotografią, wybór pewnie by padł na olympusa. Jednak siedzę w canonie dość głeboko (finansowo), i zmiana systemu chyba mnie przerasta
    Co to jest "pędzelkowanie" w LightRoomie? Używam tego programu ale pędzelka nie kojarzę.
    Ja znowu odwrotnie próbowałem na warstwach a nie próbowałem robić HDRa z jednego RAWa. HDRy stosuję rzadko i to jak zakres tonalny zdjęcia przekracza możliwości matrycy, ale może warto spróbować, wierzę że może to dać szybko niezły efekt w pewnych przypadkach.
    Moim zdaniem praca na warstwach, sklejanie kilku ekspozycji da najlepszy efekt ale nakład pracy przy bardziej skomplikowanych kadrach mnie przytłacza. Najczęściej jak jest potrzeba to lokalnie zmieniam ekspozycję etc. używając Lightrooma + wtyczki do niego. Możliwości faktycznie są tu większe, szczególnie jeśli chodzi o cienie, niż miałem w EOSie 60. Decyzja o zmianie na Olympusa była nagła i zapadła po jeździe na rowerze w letnim upale z plecakiem zawierającym EOSa 60, 70-300L, 24-105L, 100 macro, statyw, lapmpę i inne pierdoły. Teraz wszystko mieszczę w niedużych torebkach pod siedzeniem i ramą . Sprzęt był częściowo na gwarancji, częściowo kupowany po okazyjnych cenach więc wiele nie straciłem na sprzedaży
    Jakiego programu używasz do HDRów?
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja