Panasonic już stworzył swoje 7-14.
https://forum.olympusclub.pl/threads...4?daysprune=-1
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
A tak a propos 9-18 i softu autorstwa ajta: Ma ktoś może fisha i 9-18 albo jakiś UWA? Bardzo jestem ciekawa porównania zdjęć z wyprostowanego fisha i obiektywu rektalinearnego.
Byłabym zobowiązana. Mogą być rawy, ja wywołam i wyprostuję. Tylko żeby były z tego samego miejsca zrobione. I nie zaszkodzi, jak w kadrze będą jacyś ludzie, bo to oni najgorzej znoszą deformacje szerokiego kątaNa razie wnioski mam takie, że do ludzi najlepszy jest hemi, on tak prostuje, że ludzie wyglądają zupełnie normalnie.
Mówisz, masz.
Jeszcze nie wszystko ale wątek zacząłem.
https://forum.olympusclub.pl/threads...%B3w?p=1101946
---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:34 ----------
Szczerze mówiąc to wolę 12-32 Panasa od 14-42 EZ Olka.
A co do 7-14 to nie dość, że będzie ogromny to cena pewnie będzie większa niż 14-24 Nikona.
No dobra, to jeszcze przy okazji takie pytanie, czy lepiej wybrać 14-42 PZ Panasonica (naleśnik), czy 14-42 EZ Olka (naleśnik) przy założeniu, że oba kosztują tyle samo? Kusi mnie Panasonic bo w sumie ma stabilizację a nigdy nie wiadomo czy mi Panaś w ręce nie wpadnie a z drugie strony lubię mieć obiektyw Olka do korpusu Olka![]()
Często przewija się pytanie jaka jest realna różnica między 12-50mm a 14-42mm przy szerszym końcu, dlatego pozwolę sobie wkleić przy okazji tego tematu dwa zdjęcia pokazujące łopatologicznie tę różnicę. Mam obecnie oba obiektywy i jeśli chodzi o funkcjonalność to 12-50 jest ekstra, choć moim zdaniem trzeba mieć oba bo 14-42 na specer do kieszeni jest idealny
No ale co do różnicy w szerokości kadru (z góry przepraszam za jakość i bałagan w pokoju ale przynajmniej widać różnicę), aparat leżał na stole dokładnie w tym samym miejscu przy robieniu obu zdjęć.
12mm
14mm
Osobiście nie myślałem ,że różnica jest tak duża. W krajobrazach to niemal przepaść![]()
jeszcze lepiej to widać gdy na szerszym zdjęciu narysuje się ramki pola widzenia obiektywu węższego![]()