Witajcie. Mam od kliku dni taką zagwozdkę. Otóż chciałbym posiadać jakiś szerokokątny obiektyw z AF z przyzwoitym światłem i w miarę niskiej cenie.
Postanowiłem, że kupię więc jakiś niedrogi obiektyw i do tego konwerter rybie oko. No, ale sa do tego trzy drogi
1. Olympusowy 14-42 IIR + konwerter - taki zestaw idzie złożyć za jakieś 800zł - mam pewien opór bo miałem ten obiektyw i jest słaby...
2. Panasonic 14-41 PZ + konwerter - nie miałem nigdy obiektywu Panasonic, ale pewnei ten obiektyw nie różni się niczym optycznie od Olympusa 14-42 EZ, jednka do EZ nie ma konwertera fisheye a do Panasonica jest. Taki zestaw jest do zrobienia za jakieś 1100zł.
3. Panasonic 14mm 1:2.5 + konwerter - ten zestaw najbardziej mnie kusi bo da jakieś opcje używania w domu ze względu na lepsze światło. Zestaw ten można złożyć za jakieś 1150zł.
Pytania moje, czy ktoś już używał takie kombinacje? Czy Panasonic 14mm jest tak słaby jak to piszą w testach czy też jest w ręcz odwrotnie?
Główne zastosowanie takiego zestawu to zdjęcia na zewnątrz, ale tez fajnie by było móc go używać w domu i tu mam opór przed kitami bo one są ciemne i chwycić na nich dzieci w słabym świetle to niemożliwość.
Z góry dziękuję za wszelkiej maści porady a i jestem otwarty na inne propozycje. Zaznaczam jednak, że nie interesują mnie w pełni manualne obiektywy.